Το καθημερινό μαγείρεμα μπορεί να είναι απολαυστικό, αλλά συχνά απαιτεί χρόνο και ενέργεια, ιδίως με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινής ζωής. Η ανάγκη για νόστιμα, υγιεινά και σπιτικά φαγητά είναι έντονη, καθώς συνδυάζουν διατροφική αξία με οικονομία. Τα όσπρια αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή καθώς προσφέρουν πιάτα χορταστικά, θρεπτικά και γευστικά, ενώ ταυτόχρονα διακρίνονται για την ευελιξία τους στο μαγείρεμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές, όπως σούπες (π.χ. ρεβίθια), σαλάτες (π.χ. μαυρομάτικα φασόλια) ή ακόμα και σε μορφή πουρέ (π.χ. φάβα), προσφέροντας ποικιλία και δημιουργικότητα στο τραπέζι.
Συνταγή: Μαυρομάτικα φασόλια με λαχανικά στον φούρνο
Τα μαυρομάτικα ταιριάζουν πολύ με τα λαχανικά. Και αν έχετε συνηθίσει να τα βράζετε στην κατσαρόλα, εμείς προτείνουμε να τα βάλετε στο φούρνο με μια πανεύκολη συνταγή που συνδυάζει διαφορετικά εποχιακά υλικά.
Για 4 μερίδες θα χρειαστείτε:
- 400 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
- 1/2 ματσάκι μυρώνια
- 1/2 ματσάκι καυκαλήθρες
- 1 ματσάκι σέσκουλα
- 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Συνταγή: Μαυρομάτικα φασόλια με λαχανικά στον φούρνο
Τοποθετούμε τα μαυρομάτικα φασόλια σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 25΄-30΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Στο διάστημα αυτό πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε όλα τα ψιλικά μας (ζαρζαβατικά).
Μόλις τα μαυρομάτικα είναι έτοιμα τα ρίχνουμε σε ένα ταψί μαζί με το νερό που έβρασαν, προσθέτουμε τα ζαρζαβατικά, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, τη φρέσκια ντομάτα και τα ψήνουμε στον φούρνο για 25΄ στους 180°C. Θέλουμε τα λαχανικά μας να είναι ζωντανά. Ταιριάζει απόλυτα με ζυμωτό ψωμί.
*συνταγή της Κυριακής Φωτοπούλου