«Θα μας πουν ότι φταίμε και για τις φωτιές!» – ΠΟΜΙΔΑ για πυροπροστασία ακινήτων

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Σ.Παραδιάς, μίλησε για την πυροπροστασία ακινήτων, αναφέροντας πως η μη εφαρμογή του νόμου, θα εκμεταλλευτεί από την κυβέρνηση στο ενδεχόμενο ευθυνών για μεγάλες φωτιές.

Μάλιστα, μιλώντας σε ιστοσελίδα τόνισε πως «θα πουν αν γίνει πυρκαγιά, γιατί λες ότι φταίμε εμείς αφού δεν έχεις εφαρμόσει το νόμο»!

Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα και ουσιαστικά η εφαρμογή του νόμου, είναι στον αέρα καθώς «δεν έχει ανοίξει ακόμα η σχετική πλατφόρμα, οπότε οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, δεν μπορούν να δηλώσουν αν έχουν προβεί σε καθαρισμό των οικοπέδων αλλά και εφαρμογή των μελετών πυροπροστασίας».

Επισημαίνει ότι «είναι πάγια η υποχρέωση των ιδιοκτητών, σύμφωνα με τον δημοτικό κώδικα, ο καθαρισμός των οικοπέδων. Και είναι πάγια υποχρέωση των δήμων να ειδοποιούν όλους τους ιδιοκτήτες κάθε χρόνο για τον καθαρισμό», όμως ούτε για αυτό υπάρχει η πλατφόρμα για να υποβάλει κάποιος τη σχετική δήλωση.

Ο κ.Παραδιάς, αναφέρει, σε ότι έχει να κάνει με τις εκθέσεις πυροπροστασίας, ότι οι δήμοι δεν πρόκειται να επιβάλλουν πρόστιμα, για κάτι που ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή.

Ο σχετικός βέβαια νόμος υπάρχει από πέρσι, αλλά οι εγκύκλιοι εκδόθηκαν πρόσφατα.

Η θέση των δήμων είναι δεδομένη. «Δεν έχουμε την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά ούτε και τους ανθρώπους να εφαρμόσουν το νόμο».

Σε συνεδρίασή της, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, αποφάσισε ότι δεν συμφωνεί, να αναλάβουν οι δήμοι την αρμοδιότητα και την ευθύνη εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, ενώ παράλληλα ζήτησε την εξ ολοκλήρου απόδοση του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση στους δήμους.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τη διαδικασία εφαρμογής πλαισίου μέτρων και μέσων πυροπροστασίας για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός και πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ήδη επιβαρυμένοι δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που δεν τους αναλογούν, καθώς η κεντρική διοίκηση δεν έχει μεριμνήσει, ως οφείλει, να τους παράσχει τα απαραίτητα και αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πολίτες που απευθύνθηκαν στην υπηρεσία πολιτικής προστασίας δήμων, για την υποβολή εγγράφων που πιστοποιούν τον καθαρισμό οικοπέδων, πήραν την «συμβουλή», να στείλουν στην υπηρεσία email με φωτογραφίες του ακινήτου, ώστε «να είναι καλυμμένοι».

Διαβάστε επίσης:

«Μοιραία» αποδεικνύεται για την πυροπροστασία η έλλειψη των γιγαντιαίων πυροσβεστικών «Beriev» Ρωσικής προέλευσης – Όπου επιχειρούσαν στο παρελθόν έσβηναν τις πυρκαγιές σε λίγες ώρες – Δεν μπορούμε ούτε καν να τα νοικιάσουμε εξαιτίας του εμπάργκο κατά της Ρωσίας

Exit mobile version