COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Θεσσαλία στις λάσπες: 36 χωριά χωρίς πρόσβαση – Θα χρειαστούν μέρες για να ξανανοίξει η Εθνική Οδός

Με βάρκες, τρακτέρ και εναέρια είναι εφικτή η πρόσβαση σε κάποια χωριά των νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Βόλου. Πόρτα πόρτα η έρευνα στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Με βάρκες, τρακτέρ και εναέρια είναι εφικτή η πρόσβαση σε κάποια χωριά των νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Βόλου. Η οδική πρόσβαση σε 36 χωριά σε αυτούς τους νομούς είναι προβληματική έως και ανέφικτη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Μεταμόρφωση Καρδίτσας που δεν έχει πάει κανείς,όπως και στο Πουρί Πηλίου.

Η υπερχείλιση του Πηνειού και των παραποτάμων, έχουν μετατρέψει σε… ποτάμι τον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), σε ένα μήκος περίπου 50 χιλιομέτρων. “Παρότι λιακάδα, το νερό τρέχει πάνω στον αυτοκινητόδρομο. Η στάθμη έπεσε μόνο ένα μέτρο”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι μεγάλες ποσότητες νερού ενδέχεται να αποστραγγιστούν με φυσικό τρόπο, τις επόμενες πέντε ημέρες, ωστόσο θα χρειαστεί ο έλεγχος του οδοστρώματος προκειμένου ο αυτοκινητόδρομος να δοθεί στην κυκλοφορία. Για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης.

Χωριά σε “απομόνωση”

Σε Καρδίτσα και Τρίκαλα τουλάχιστον 17 χωριά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα πρόσβασης, μετακίνησης και διαμονής. Στη Μεταμόρφωση, ένα χωριό 400 κατοίκων δεν έχει φθάσει ακόμη βοήθεια, ενώ προβληματική έως αδύνατη είναι η πρόσβαση στα χωριά Βλοχός, Μαραθέα, Κόρδα- η μετάβαση γίνεται με βάρκες- Καλογριανά, Αγία Τριάδα, Παλαμάς όπου γίνονται αντλήσεις, Σοφάδες, Κοσκινάς, Πεδινό (πάνε με βάρκες), Μεγάλα Καλύβια, Πηνειάδα, Φαρκαδόνα, Αγία Κυριακή, Άγιος Δημήτριος, Αργιθέα, Ριζοβούνι.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος αντιμετωπίζονται δυσκολίες προσέγγισης σε “Βλοχό, Φαρκαδόνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφοχώρι, Αμφιθέα και Πλατύκαμπο. Σε άλλες περιοχές όπως Παλαμάς, Μαραθέα, Κόρδα, Κοσκινάς, Καλογριανά, Πεδινό, Μεγάλα Καλύβια οι έρευνες διεξάγονται πόρτα – πόρτα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα”.

Σε κάποιες περιπτώσεις για προληπτικούς λόγους μεταφέρονται κάτοικοι μετά από αίτημά τους, ενώ σε όσους δεν επιθυμούν τη μεταφορά τους από τις πλημμυρισμένες περιοχές παρέχονται είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Στις περιοχές Ομόλιο, Κουλούρα, Μεσάγγαλα, Αλεξανδρινή και Στόμιο ,οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθώντας τυχόν εξέλιξη των πλημμυρικών φαινόμενων.

Στη Λάρισα η δυσκολία πρόσβασης παρατηρείται κυρίως σε Αστρίτσα, Γόνοι, Ιτέα, Παραπόταμος, Ελευθέριος, Αρμένιο, Μέλια, Νάματα, Γλαύκη, Μόδεστος, Μελισσοχώρι, Πλατύκαμπος. Στο Βόλο, οι κάτοικοι των χωριών Χορευτό, Πουρί, Μακρυχώρι, Ζαγορά, Μηλίνα, Κατηγιώργη, Τρίκερι, έχουν σοβαρό θέμα προσέγγισης, απομάκρυνσης και διαμονής.

3.100 αυτοψίες

Μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία, 80 κλιμάκια του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, προβαίνουν σε διαρκείς αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, με επικεφαλής των αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει μέχρι στιγμής 3.100 αυτοψίες κατοικιών, στις οποίες διαπιστώνονται σημαντικές καταστροφές οικοσκευών. Σε 60-70 περιπτώσεις κατέρρευσαν σπίτια, κυρίως πλήθινα, τα περισσότερα από κατολισθήσεις και φερτά υλικά.

Από τους 4.543 πολίτες που διασώθηκαν, όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, λήφθηκε μέριμνα για την διαμονή τους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτική Προστασίας το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών φιλοξενείται σε συγγενικά σπίτια και περίπου 1.100 σε κλειστά γήπεδα και ξενοδοχεία στα οποία διαμορφώθηκαν χώροι φιλοξενίας των πολιτών. Η πλατφόρμα αρωγής, οικονομικής ενίσχυσης άνοιξε με μόλις 30 να έχουν υποβάλλει αιτήσεις, από Μαγνησία, Καρδίτσα και Τρίκαλα, ενώ η πλατφόρμα θα ανοίξει για τη Λάρισα την Τετάρτη.

Back to top button