Η πανδημία αργά ή γρήγορα έφερε στο προσκήνιο πρωτοφανείς καταστάσεις, με τις κοινωνικές και επαγγελματικές συνέπειες να είναι συχνά απρόβλεπτες.
Στο πλαίσιο αυτό, μια υπόθεση που εκτυλίχθηκε στη Θεσσαλονίκη φέρνει ξανά στο φως τις ακραίες ενέργειες στις οποίες προέβησαν ορισμένοι για να παρακάμψουν τα υγειονομικά μέτρα. Αυτή τη φορά, μια νοσηλεύτρια καταδικάστηκε για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, αφού έπεισε συνάδελφό της να παρουσιάσει δείγμα αίματος μολυσμένο με κορωνοϊό ως δικό της, προκειμένου να επιστρέψει στην εργασία της, ενώ είχε τεθεί σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού.
Η νοσηλεύτρια, που εργάζεται σε νοσοκομείο της περιφέρειας, καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, σε φυλάκιση 10 μηνών με τριετή αναστολή, διότι στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 εξώθησε συνάδελφό της από νοσοκομείο της πόλης να παρουσιάσει μολυσμένο με κορωνοϊό δείγμα αίματος ότι ανήκει στην ίδια. Με αυτόν τον τρόπο επέστρεψε στην εργασία της, καθώς λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί είχε τεθεί σε αναστολή επειδή αρνήθηκε να εμβολιαστεί.
Όπως έγινε γνωστό, η νοσηλεύτρια δεν εμβολιάστηκε και τέθηκε σε αναστολή εργασίας, παρά τον ισχυρισμό της ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και θα κινδύνευε η ζωή της αν εμβολιαζόταν, όπως πιστοποιούσαν οι θεράποντες ιατροί της, σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στο δικαστήριο. Η γυναίκα έπαυσε να εργάζεται και τέθηκε σε αναστολή, όπως έγινε και με άλλους υγειονομικούς την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Ωστόσο, μερικές ημέρες μετά παρουσίασε στην υπηρεσία έγγραφο ότι ήταν θετική στον κορωνοϊό, επομένως μετά την περίοδο νόσησης θα επέστρεφε στην εργασία της, όπως προβλεπόταν από τον νόμο. Κι έτσι έγινε. Το περίεργο ήταν ότι το θετικό δείγμα της νοσηλεύτριας είχε δηλωθεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και όχι σε εκείνο που υπηρετούσε, όπως προβλέπονταν για τους υγειονομικούς την περίοδο της πανδημίας, δηλαδή να κάνουν τεστ στα νοσοκομεία όπου υπηρετούσαν. Γι’ αυτό αποφασίστηκε να γίνει επανέλεγχος και τότε αποδείχτηκε ότι η νοσηλεύτρια δεν είχε μολυνθεί από κορωνοϊό και πως όλα έγιναν για να γλυτώσει την αναστολή εργασίας, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο.
Κατηγορούμενη για παράβαση καθήκοντος κατέστη και η νοσοκόμα από τη Θεσσαλονίκη που πήρε το δείγμα αίματος και παρουσίασε ότι ήταν θετικό συνδέοντάς το με το όνομα της συναδέλφου της, ενώ η βασική κατηγορούμενη κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος της συναδέλφου της.
Αρνήθηκε τα πάντα η νοσοκόμα
Στην απολογία της η νοσηλεύτρια που εμφανίστηκε ότι ήταν θετική στον κορωνοϊό αρνήθηκε την κατηγορία, υποστηρίζοντας πως η ίδια δεν έδωσε ποτέ δείγμα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Επέμεινε ότι δεν γνώριζε για ποιον λόγο το φιαλίδιο με το επίμαχο δείγμα είχε το όνομά της και πως δεν γνώριζε καθόλου τη συνάδελφο από τη Θεσσαλονίκη που ήταν συγκατηγορούμενή της. Τόνισε ακόμη ότι η ίδια ούτως ή άλλως θα επέστρεφε στην εργασία της, καθώς τελικά κρίθηκε μετά τις προσφυγές που έκανε στην αρχική απόρριψη των ενστάσεών της ότι μπορούσε να εργαστεί χωρίς να εμβολιαστεί, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.
Η νοσοκόμα που κατηγορήθηκε ότι υπέβαλε το ψεύτικο δείγμα αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, υποστηρίζοντας ότι απλώς παρέλαβε τα δείγματα χωρίς να γνωρίζει σε ποιον ανήκαν. Επιπλέον, ανέφερε ότι τη μεταφορά τους είχε αναλάβει ένας ξάδερφός της, γεγονός που έκανε την υπόθεση ακόμη πιο περίπλοκη.
Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να την αθωώσει λόγω αμφιβολιών, παρότι αναγνώρισε πως το δείγμα είχε δηλωθεί με λάθος όνομα. Ωστόσο, έκρινε ένοχη τη βασική κατηγορούμενη για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος, επιβάλλοντάς της ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή, λαμβάνοντας υπόψη το λευκό ποινικό της μητρώο. Η καταδικασθείσα άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερη.