Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Σταθερά τελευταία στην ελευθερία του Τύπου σε όλη την Ευρώπη η χώρα μας! – Είναι πίσω και από το Κόσοβο στη λίστα!

Για μία ακόμη χρόνια η ελευθερία του Tύπου στην Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση σε ολόκληρη την ΕΕ, και πίσω από χώρες τύπου Μπουρκίνα Φάσο, Κόσοβο και Σιέρα Λεόνε, κάτι που θα ταίριαζε σε χώρα με ολοκληρωτικό καθεστώς και όχι σε μια δυτικού δημοκρατία, όπως υποτίθεται ότι είναι η ελληνική.

Oι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος συνέταξαν την παγκόσμια έκθεση και κατάταξή τους για την ελευθερία του Τύπου το 2024 που δίνουν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα περνά στην 88η θέση από την 107η που ήταν πέρσι ωστόσο αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί είναι πως η βαθμολογία της χώρας μας στην πράξη βελτιώθηκε πολύ λίγο.

Η άνοδος στη σχετική κατάταξη οφείλεται ως επί το πλείστον στην επιδείνωση των συνθηκών σε άλλες χώρες!

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε και δεν έπεσε σε αυτήν αλλά την κατέχει σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Και άλλωστε πως να μην βρίσκεται στην τελευταία θέση από τη στιγμή που η κυβέρνηση μοίρασε με τις λίστες Πέτσα στα ΜΜΕ 211 εκατομμύρια €, ώστε να εξασφαλίσει από αυτά το συνεχές «λιβάνισμα».

Η Νορβηγία παραμένει στην κορυφή της 22ης παγκόσμιας κατάταξης της ελευθεροτυπίας που καταρτίζεται από τη ΜΚΟ, ενώ στην τελευταία θέση, 180ή, βρίσκεται η Ερυθραία, που διαδέχεται τη Βόρεια Κορέα, η οποία την καταλάμβανε τα προηγούμενα δυο χρόνια.

Η Γαλλία περνά στην 21η θέση από την 24η, αλλά επί του πρακτέου δεν άλλαξε κάτι, καθώς οι δείκτες στη χώρα που αποτελεί έδρα της οργάνωσης παρέμειναν «στάσιμοι», τόνισε η Αν Μποκάντ, στέλεχος της RSF.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι συνθήκες άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος χειροτέρεψαν στα τρία τέταρτα των χωρών.

Η RSF κάνει λόγο για «ανησυχητική επιδείνωση της υποστήριξης και του σεβασμού της αυτονομίας των μέσων ενημέρωσης», ενώ «το 2024 είναι η μεγαλύτερη εκλογική χρονιά στην παγκόσμια ιστορία».

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα κληθεί να ψηφίσει τουλάχιστον μια φορά, από την Ινδία ως τις ΗΠΑ, περνώντας από τις ευρωεκλογές.

Οι εκλογικές διαδικασίες προμηνύονται νέες «πολύ ισχυρές πιέσεις», προειδοποιεί η ΜΚΟ.

Exit mobile version