Ορατός ο κίνδυνος να σταλεί λάθος μήνυμα προς τη Μόσχα, την ώρα που η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης έως και 10.000 στρατιωτών από Ρουμανία και Πολωνία.
Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των ευρωπαϊκών συμμάχων των ΗΠΑ, καθώς το Πεντάγωνο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μερικής αποχώρησης στρατιωτικών δυνάμεων από την Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC News, που επικαλείται πληροφορίες από έξι Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, το Πεντάγωνο συζητά την απόσυρση έως και 10.000 στρατιωτών, οι οποίοι είχαν σταλεί το 2022 για την ενίσχυση της αποτροπής μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η πρόταση αφορά περίπου το ήμισυ των ενισχυμένων δυνάμεων που ανέπτυξε τότε η κυβέρνηση Μπάιντεν, με στόχο την ενίσχυση της άμυνας των χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία. Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο η ιδέα έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που φοβούνται ότι η αποδυνάμωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας θα ενθαρρύνει περαιτέρω επιθετικές κινήσεις από τη Ρωσία.
Ο Σέθ Τζόουνς, αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, τόνισε πως μια τέτοια εξέλιξη «θα αποδυναμώσει την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ και θα δώσει ώθηση στη Μόσχα να επιδιώξει μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή».
Η στάση της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της άμυνας έναντι της Κίνας και της ασφάλειας των συνόρων των ΗΠΑ, φαίνεται να μεταβάλλει τη στρατηγική ισορροπία. Ο νέος υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί πλέον να επικεντρώνεται κυρίως στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, δίνοντας το στίγμα μιας ευρύτερης αλλαγής στρατηγικής.
Ταυτόχρονα, η πίεση για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία εντείνεται από την Ουάσιγκτον, με τον Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετεί διαφορετική προσέγγιση από τον προκάτοχό του, αποφεύγοντας σαφείς δεσμεύσεις για μελλοντική στήριξη στο Κίεβο. Η πρόσφατη διακοπή στρατιωτικής βοήθειας και ανταλλαγής πληροφοριών μετά από έντονη διαφωνία με τον Ζελένσκι ενισχύει τις ανησυχίες για πιθανή αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από το ουκρανικό μέτωπο.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία προχωρά σε φιλόδοξη στρατιωτική αναδιάρθρωση και αύξηση της αμυντικής της παραγωγής, όπως αποκαλύπτει έκθεση της δανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Σύμφωνα με την ανάλυση, εάν δεν ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής πολέμου μεγάλης κλίμακας στην περιοχή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Η συζήτηση στο Πεντάγωνο δεν αφορά μόνο γεωστρατηγικά ζητήματα, αλλά και τον περιορισμένο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, με προτεραιότητα την ανακατεύθυνση πόρων προς τον Ινδο-Ειρηνικό και την ανάπτυξη τεχνολογικά προηγμένων οπλικών συστημάτων.
Ωστόσο, η ενδεχόμενη αποχώρηση δυνάμεων ενδέχεται να υπονομεύσει το μήνυμα ενότητας και αφοσίωσης του ΝΑΤΟ απέναντι στην αυξανόμενη ρωσική απειλή. Οι επόμενες αποφάσεις του Πενταγώνου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς διαμορφώνουν τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.