COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το υπέροχο σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη και η ιστορία του (βίντεο)

Θεωρείται ένα από τα ομορφότερα σπίτια της Μεσογείου. Όχι τυχαία

 

Ο σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ (Patrick Leigh Fermor), 1915-2011, ήταν συγγραφέας, λόγιος και στρατιώτης, ένας από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς περιηγητές, που έζησε μια περιπετειώδη ζωή, μεγάλο μέρος της οποίας πέρασε στην Ελλάδα, που αγάπησε σαν δεύτερη πατρίδα του.

Το σπίτι που έφτιαξε στην Καρδαμύλη της Μεσσηνιακής Μάνης τη δεκαετία του ’60 θεωρείται ένα από τα ομορφότερα σπίτια της Μεσογείου.

Μεταμφιεσμένος ως βοσκός με το ψευδώνυμο Μιχάλης πήρε μέρος στην Αντίσταση και ανήκε στην ολιγάριθμη ομάδα αξιωματικών που συνέλαβε το 1944 τον Γερμανό διοικητή, Χάινριχ Κράιπε.

Ο «Πάντι» όπως τον φώναζαν χαϊδευτικά οι φίλοι τους, ή ο Μιχάλης, όπως τον έλεγαν στην Ελλάδα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Μάχη της Κρήτης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου και έζησε περισσότερα από δύο χρόνια στα βουνά της Μεγαλονήσου, όπου μεταμφιεσμένος ως βοσκός με το ψευδώνυμο Μιχάλης πήρε μέρος στην Αντίσταση και ανήκε στην ολιγάριθμη ομάδα αξιωματικών που συνέλαβε το 1944 τον Γερμανό διοικητή, Χάινριχ Κράιπε.

Αυτός ο ωραίος άντρας, ένα κράμα ανάμεσα σε Ιντιάνα Τζόουνς, Τζέιμς Μποντ και Γκράχαμ Γκρην όπως τον είχε περιγράψει το BBC, έζησε για πολλά χρόνια στην Καρδαμύλη μαζί με τη γυναίκα του Τζόαν (παντρεύτηκαν το 1968) σε αυτό το σπίτι που ήταν η μεγάλη του αγάπη, ένα καταπληκτικό οίκημα πάνω στη θάλασσα που είχε σχεδιάσει με τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη και στο οποίο έγραφε τα βιβλία του, ζούσε σαν Έλληνας και φιλοξενούσε τους πολυάριθμους φίλους του από όλα τα μέρη του κόσμου.

Το σπίτι εξωτερικά φαινόταν απλό και ισόγειο κατασκευασμένο από ντόπια πελεκητή πέτρα. Λόγω της κλίσης του εδάφους προς την μεσημβρινή πλευρά γινόταν διόροφο και είχε στεγασμένους εξωτερικούς διαδρόμους με βόλτα που είχαν μιά πανέμορφη θέα.

Ο Patrick και η Joan Leigh Fermor δώρισαν το σπίτι τους εν ζωή, το 1996, στο Μουσείο Μπενάκη με την προϋπόθεση ότι η κυριότητά του θα μεταβιβαζόταν στο Μουσείο μετά το θάνατο τους για να χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών, συγγραφέων ή καλλιτεχνών που αναζητούν έναν ήσυχο και φιλόξενο χώρο για να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν.

Σήμερα, μετά από μία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Μουσείο Μπενάκη με την οποία ανέλαβε εξ ολοκλήρου την κάλυψη των επισκευών και της προετοιμασίας της Οικίας, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία της το συντομότερο δυνατόν, το σπίτι αποκτά μία δεύτερη ζωή.

Back to top button