Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε πριν από λίγο, όπως αναμενόταν, την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.
325 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ 184 κατά του σχετικού νομοσχεδίου, που προβλέπει την ανάπτυξη για ένα χρόνο τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη. Η έγκρισή του, έγινε παρά τις διεθνείς ανησυχίες ότι η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη ενδέχεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τον εμφύλιο στη χώρα και να αποσταθεροποιήσει τη γύρω περιοχή. Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η Hurriyet, εγκρίθηκε επειδή οι εξελίξεις στη Λιβύη απειλούν τα συμφέροντα της Άγκυρας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα και των τουρκικών σκαφών που πλέουν στη Μεσόγειο.
Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ βρίσκεται αντιμέτωπη με την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Τρίπολης ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ. Αν και οι δυνάμεις του δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν στο κέντρο της πόλης οι φονικές μάχες στα περίχωρα κλιμακώθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Την αντίθεσή της στο σχέδιο εξέφρασε η αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανϊκού Λαϊκού Κόμματος, που επέμεινε ότι δεν θέλει να δει «να εκτυλίσσεται σ’ άλλη μια χώρα» μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη στη Συρία. «Μια Λιβύη, η νόμιμη κυβέρνηση της οποίας απειλείται, μπορεί να προκαλέσει διάχυση της ανασφάλειας στην Τουρκία. Όσοι διστάζουν για τη λήψη μέτρων αγνοούν ότι διακινδυνεύουν να ρίξουν τα παιδιά μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε ο Ισμέτ Γιλμάζ, βουλευτής του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.
Το νομοσχέδιο δεν διευκρινίζει το μέγεθος της δύναμης που θα σταλεί ή το πότε, επιτρέποντας στην κυβέρνηση Ερντογάν να αποφασίσει τις λεπτομέρειες. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, είπε χθες ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων στη Λιβύη θα ξεκινήσει πιθανότατα με την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων και drones κι ότι η Άγκυρα «ελπίζει» να μη χρειαστεί να εμπλακεί ο στρατός. Ο Οκτάι είπε ότι η Τουρκία ίσως να μη χρειαστεί να στείλει στρατεύματα αν οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ σματατήσουν την επίθεση και υιοθετήσουν «διαφορετική στάση».