ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Θέλουν να μας πάρουν και το ντονέρ – γύρο! Προσφεύγουν στην Ε.Ε. για να πατεντάρουν την γεωγραφική προέλευση και τον τρόπο παρασκευής και κοπής – “Οι Έλληνες από εμάς το πήραν και το λένε γύρο”!

Advertisement

Δεν λιγουρεύονται μόνον τα νησιά μας οι Τούρκοι, αλλά θέλουν να μας πάρουν και τον…γύρο! “Οι Έλληνες από εμάς πήραν το ντονέρ, κατά τις ανταλλαγές των πληθυσμών το 1922 και το λένε γύρο”, ισχυρίζονται οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας των πωλητών ντονέρ της γείτονος χώρας!

Και προσφεύγουν στις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας να κατοχυρωθεί η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος, ο τρόπος που παρασκευάζεται και η κοπή του και να μπει παντού η σφραγίδα της Τουρκίας!

Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό, αν σκεφθεί κανείς ότι ο ετήσιος τζίρος από την πώληση ντονέρ – γύρου στην Ευρώπη υπερβαίνει τα 4 ΔΙΣ.€! Ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά πάνε και σε χέρια Ελλήνων της διασποράς, που έχουν ανοίξει μεγάλα καταστήματα εστίασης σε όλη την Ευρώπη (αλλά και σε ΗΠΑ και Καναδά) και κάνουν χρυσές δουλειές!

Βεβαίως, ο Ελληνικός γύρος παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας ή από κοτόπουλο, ενώ το ντονέρ στην Τουρκία από αρνί και από μοσχάρι, γιατί οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό.

Advertisement

Εναπόκειται τώρα στην χώρα μας να ενεργήσει τα δέοντα, ώστε να μην μας…”ταπώσουν” οι Τούρκοι εμπορικά και γαστρονομικά σε ένα προϊόν πολύ αγαπητό και πολύ οικείο προς τους Έλληνες, εντός και εκτός Ελλάδος.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button