Τουρκία: Υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα συριακή κυβέρνηση – Δυσμενέστατη η θέση της Ελλάδας

Η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, στο TGRT Haber. Σύμφωνα με τον υπουργό, η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της Τουρκίας για την επανασύνδεση και ανάπτυξη της Συρίας, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Τουρκία: Υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη Συρία

«Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουράλογλου.

Τουρκία: Υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη Συρία

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τα αεροδρόμια στη Συρία, να αποκαταστήσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και να αναβαθμίσει τις οδικές υποδομές της χώρας. Επίσης, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία βασικών δομών αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του TGRT Haber, Φατίχ Ατίκ, προκαλεί, αφού αναφέρεται στην Ελλάδα, λέγοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα, ενώ προαναγγέλλει και υποτιθέμενη επερχόμενη συμφωνία της Τουρκίας με την Αίγυπτο για ΑΟΖ. «Η συμφωνία για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας θα επηρεάσει όλες τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη Λιβύη, η αλυσίδα των συμφωνιών με τη Συρία αναμένεται να συνεχιστεί και με την Αίγυπτο. Όταν γίνουν αυτές οι υπογραφές, η Τουρκία θα έρθει στο προσκήνιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι δυνατότητες κάνουν την Ελλάδα να σκέφτεται λυπηρά περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η πιθανή συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας αναμένεται να επηρεάσει τη γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα ήδη να έχει ως «οδηγό» της το τορκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο ωστόσο αναιρεί κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.

Η προσέγγιση Άγκυρας-Δαμασκού, που έχει επιταχυνθεί μετά την πολιτική αλλαγή στη Συρία, υποδηλώνει την πρόθεση της Τουρκίας να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, προωθώντας ταυτόχρονα τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Exit mobile version