COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Τούρκοι και Αζέροι περικυκλώνουν την Αρμενία – Ο Ερντογάν επεκτείνει την κυριαρχία του στον Καύκασο, για να ελέγξει τους ενεργειακούς αγωγούς!


Της σύνταξης του europost.gr

Αν, ορισμένοι στην Αθήνα, πιστεύουν ότι ο Καύκασος είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα, κάνουν μεγάλο λάθος! Τα όσα συμβαίνουν εκεί, σε βάρος της Αρμενίας και του Χριστιανικού Αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αποτελούν πρόβα τζενεράλε για τα όσα θα κάνει ο Ερντογάν στη συνέχεια, στην Μ. Ανατολή, στην Κύπρο, στην Αν. Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Θράκη!

Τα γεγονότα, που προηγήθηκαν μέχρι σήμερα είναι γνωστά: Οι Τουρκο-Αζέροι υποχρέωσαν την Αρμενία σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση και σε παράδοση των 3/4 του εδάφους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο κατοικείτο από πολύ παλιά από Χριστιανικούς Αρμενικούς πληθυσμούς. Πάνω από 60.000 Αρμένιοι εγκατέλειψαν μέσα σε δραματικές συνθήκες τα σπίτια τους, μεταφέροντας μαζί τους και τα κόκαλα των προγόνων τους, για να μην λεηλατηθούν από τους φανατικούς Μουσουλμάνους Αζέρους και από τους χιλιάδες τζιχαντιστές μισθοφόρους, που έστειλε ο Ερντογάν στην περιοχή. Παρά ταύτα, ο Ερντογάν δεν φαίνεται να είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το πόδι που έβαλε στον Καύκασο, όπου σε εφαρμογή της συνθηκολόγησης, έχουν αναπτυχθεί 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Πληροφορίες του europost.gr από την περιοχή του Καυκάσου αναφέρουν ότι από εχθές η Τουρκία συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα κλειστά σύνορά της με την Αρμενία, ενώ οι Τουρκο-Αζερικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει την περιοχή του Λατσίν, αφήνοντας μόνον έναν στενό διάδρομο πλάτους 4χλμ, ο οποίος ελέγχεται από τους Ρώσους, προκειμένου οι εγκλωβισμένοι στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ Στεπανακέρτ Αρμένιοι, να μπορούν να επικοινωνούν στοιχειωδώς με το Εθνικό τους Κέντρο δηλαδή την Αρμενία.

Έτοιμος ο Ερντογάν να ενώσει το Ναχιτσεβάν με το Αζερπμαϊτζάν
Οι εκτιμήσεις έγκυρων διπλωματικών πηγών, με τις οποίες επικοινώνησε η συντακτική ομάδα του europost.gr, επιμένουν ότι ο Ερντογάν είναι έτοιμος να επιτύχει τον επόμενο στρατηγικό του στόχο στον Καύκασο, δηλαδή να ελέγξει τους αγωγούς φυσικού αερίου, που περνούν από την περιοχή. Γι αυτό ετοιμάζεται με στρατιωτικά μέσα να ενώσει τον Αζερικό θύλακα του Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν, χωρίζοντας την Αρμενία από το Ιράν.

Τι είναι το Ναχιτσεβάν
Το Ναχιτσεβάν αποτελεί αποσπασμένο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Έχει έκταση 5.500 τ.χλμ και συνορεύει με την Αρμενία, την Τουρκία και το Ιράν. Ο πληθυσμός του είναι 439.000 πολίτες. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αζέροι, ενώ υπάρχουν επίσης Ρώσοι και Κούρδοι.

Το Ναχιτσεβάν αποτελούσε τμήμα του νέου Βασιλείου της Αρμενίας και τον 7ο αιώνα μ.Χ. υποτάχθηκε στους Άραβες. Μέχρι τον 11ο αιώνα κατελήφθη διαδοχικά από τους Σελτζούκους Τούρκους, ενώ ακολούθησαν οι Γεωργιανοί και οι Μογγόλοι.

Το 1828 κατέλαβαν το Ναχιτσεβάν οι Ρώσοι και οι Τσαρικές Αρχές ενθάρρυναν την επανεγκατάσταση του Αρμενικού πληθυσμού.

Το 1992 ξέσπασαν στην περιοχή βίαιες συγκρούσεις, εκ παραλλήλου με τον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Αρμενία υπήρξε ο νικητής στις συγκρούσεις αυτές και κράτησε υπό την κυριαρχία της πολλά εδάφη, τα οποία δημιουργούν μια εκτεταμένη περιοχή, που επιτρέπουν στην Αρμενική κυριαρχία να φτάνει μέχρι τα σύνορα του Ιράν, αποκόπτοντας έτσι το Ναχιτσεβάν από το κράτος του Αζερμπαϊτζάν.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές, μιλώντας προς το europost.gr, θεωρούν πλέον θέμα χρόνου την Τουρκο-Αζερική επίθεση για την κατάληψη εδαφών της Αρμενίας, την άρση του αποκλεισμού του Ναχιτσεβάν και την ένωσή του με το Αζερμπαϊτζάν, ώστε να πάψει η Αρμενία να έχει σύνορα με το Ιράν.

Αν επισυμβούν αυτά θα ισοδυναμούν με θρίαμβο του Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή και με στρατηγική επικυριαρχία της Τουρκίας στους ενεργειακούς δρόμους, που μεταφέρουν φυσικό αέριο προς την Δύση.

Back to top button