Τραμπ: Γιατί «παγώνει» τη χρηματοδότηση 2,2 δισ. δολαρίων στο Χάρβαρντ

Σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση Τραμπ ήρθε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου να παγώσει επιχορηγήσεις ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατηγορώντας το κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα ότι δεν συμμορφώθηκε με τις ομοσπονδιακές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή επιχορηγήσεων προς το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, επικαλούμενη την άρνηση του ιδρύματος να υιοθετήσει τις απαιτούμενες αλλαγές που στοχεύουν στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Το συνολικό ποσό που παγώνει ανέρχεται στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια και αφορά επιχορηγήσεις πολλών ετών.

Σε ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας, γίνεται λόγος για «απαράδεκτη παρενόχληση εβραίων φοιτητών» και «παρακώλυση της ακαδημαϊκής ζωής», με την κυβέρνηση να δηλώνει αποφασισμένη να αναλάβει δράση ενάντια σε φαινόμενα που, κατά την άποψή της, συντηρούνται από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Το Χάρβαρντ, ωστόσο, ήταν κάθετο στην απάντησή του. Σε επιστολή προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υπογεγραμμένη από τους νομικούς εκπροσώπους του, διαμηνύει πως δεν πρόκειται να απεμπολήσει την ακαδημαϊκή του ανεξαρτησία ούτε τα συνταγματικά του δικαιώματα. «Ούτε το Χάρβαρντ ούτε οποιοδήποτε άλλο ιδιωτικό πανεπιστήμιο μπορεί να επιτρέψει την κρατική παρέμβαση στα εσωτερικά του», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το πανεπιστήμιο έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού τους τελευταίους 15 μήνες, καταγγέλλοντας πως η ομοσπονδιακή παρέμβαση αγνοεί αυτές τις προσπάθειες και θέτει παράλογες απαιτήσεις που παραβιάζουν την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία προστατεύει την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

Η σύγκρουση αυτή έρχεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης καμπάνιας της νέας κυβέρνησης Τραμπ, η οποία έχει στοχοποιήσει ελίτ πανεπιστήμια που βρέθηκαν στο επίκεντρο φοιτητικών διαμαρτυριών για τη σύγκρουση στη Γάζα. Ανάλογες κυρώσεις, ύψους 400 εκατ. δολαρίων, έχουν ήδη επιβληθεί και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα μεταρρυθμίσεις για να επαναφέρει τη χρηματοδότησή του.

Η εν λόγω διαμάχη φαίνεται πως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και πανεπιστημιακών θεσμών, με φόντο την πολιτικοποίηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της διαχείρισης κοινωνικών εντάσεων στα campus.

Exit mobile version