Τσίμπημα αράχνης: Τα πιο επικίνδυνα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα- Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ηλεία ο θάνατος ενός 48χρονου, που φαίνεται να οφείλεται σε τσίμπημα αράχνης. Σύμφωνα με δηλώσεις της Ντόρας Ψαλτοπούλου, καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, η ιατροδικαστική εξέταση, μαζί με τις ιστολογικές και τοξικολογικές αναλύσεις, είναι απαραίτητες για να επιβεβαιωθεί η αιτία θανάτου. Οι αράχνες γενικά δεν είναι επιθετικές και τσιμπούν μόνο όταν αισθάνονται απειλή.

 

Τσίμπημα αράχνης: Τα πιο επικίνδυνα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα- Τι πρέπει να γνωρίζετε

 

Σπάνια τα Τσιμπήματα Επικίνδυνων Αραχνών στην Ελλάδα

Η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε στα δύο επικίνδυνα είδη αραχνών που υπάρχουν στην Ελλάδα: τη μαύρη χήρα και την καφέ αράχνη ερημίτη. Αν και τα τσιμπήματα από αυτά τα είδη είναι σπάνια, μπορεί να συμβούν σε εξωτερικούς χώρους ή σε εσωτερικούς, όπως υπόγεια και εγκαταλελειμμένα κτίρια. Τα συμπτώματα που προκαλούνται εξαρτώνται από την ποσότητα και τη συγκέντρωση του δηλητηρίου.

Συμπτώματα και Αντιμετώπιση Τσιμπημάτων

Η μαύρη χήρα παράγει νευροτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει παράλυση μυών, ενώ η καφέ αράχνη ερημίτης παράγει αιμορραγική τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει νεκρωτικά έλκη και γάγγραινα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις. Η τοπική αντιμετώπιση με αντισταμινικά και ψυχρά επιθέματα είναι σημαντική, ενώ σε περίπτωση σοβαρών συμπτωμάτων, πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της αναλογικής συγκέντρωσης της τοξίνης.

Προβληματισμός για την Ποιότητα του Νερού και την Ασφάλεια των Λουόμενων

Η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε επίσης τη σημασία της ποιότητας του νερού και της ασφάλειας των λουόμενων, ειδικά σε στάσιμα νερά όπως λίμνες και ποτάμια. Οι αναλύσεις δείχνουν συχνά την παρουσία κολοβακτηρίων και άλλων βακτηρίων, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις. Τα στάσιμα νερά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας του νερού, που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και την παραμονή τοξικών ουσιών.

Προληπτικά Μέτρα για Ασφαλή Κολύμβηση

Η κολύμβηση σε θάλασσες με ρεύματα μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη, καθώς τα ρεύματα μπορούν να παρασύρουν τους λουόμενους. Λοιμώξεις από μολυσμένα νερά μπορεί να απαιτούν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς οι ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και παράσιτα μπορούν να είναι σοβαρές. Είναι, λοιπόν, κρίσιμο να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα και να ενημερωνόμαστε για την ποιότητα του νερού και τους πιθανούς κινδύνους πριν από κάθε κολύμπι.

Exit mobile version