COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Είναι η βιολόγος Neiva Guedes, που έσωσε το Μπλε Μακάο από την εξαφάνιση

Όλη της η δουλειά άξιζε τον κόπο, είναι άξια θαυμασμού

Η Βραζιλιάνα αφιέρωσε 3 δεκαετίες από τη ζωή της στη διατήρηση του είδους και σήμερα το έργο της έχει καρποφορήσει.

Στον πλανήτη Γη υπάρχουν εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων. μερικά δεν έχουν καν ανακαλυφθεί ακόμα. Όπως μπορούμε να δούμε, υπάρχει μεγάλη βιοποικιλότητα. δυστυχώς αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί για διάφορους λόγους που οδηγούν στην εξαφάνιση.

Επί του παρόντος υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. ένα από αυτά ήταν  μπλε μακάο. Αλλά χάρη στις προσπάθειες ενός Βραζιλιάνου βιολόγου ονόματι Neiva Guedes , η κατάσταση αυτού του φτερωτού ζώου άλλαξε.

Πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, η Neiva πήγε σε μια εκδρομή με πουλιά χωρίς να γνωρίζει ότι αυτό το ταξίδι θα άλλαζε τη ζωή της και ολόκληρης της ομάδας της. Το 1989 , η Βραζιλιάνα βιολόγος και η ομάδα της , αφού παρατήρησαν πολλά πουλιά, ότι τα μπλε μακάο εξαφανίζονταν, οπότε αποφάσισαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Η Νέιβα ήθελε να αποτρέψει την ολική εξαφάνιση του είδους επειδή ήταν πεπεισμένη ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να μπορούν να παρατηρούν αυτό [και όλα τα πουλιά] στο φυσικό τους περιβάλλον. Αυτή η ιδέα της έδωσε έναν νέο σκοπό στη ζωή του: να αγωνιστεί για τη διατήρηση του μακάο. Έτσι γεννήθηκε το Hyacinth Macaw Project.

Η βιολόγος μελέτησε τη συμπεριφορά των πτηνών και προσέγγισε την κοινότητα για να κατανοήσει τους παράγοντες κινδύνου που απειλούσαν το είδος. Έτσι, ανακάλυψε ότι οι κύριες αιτίες ήταν το παράνομο κυνήγι και η αποψίλωση των δασών . Από εκείνη τη στιγμή, η Neiva έχει αφιερωθεί στη διατήρηση του υάκινθου macaw στο Great Pantanal .

Ο αγώνας

Χάρη στη δουλειά 3 δεκαετιών, ο υάκινθος μακάο βρίσκεται πλέον σε «ευάλωτη κατάσταση», κάτι που σημαίνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Τους προόδους που έχει κάνει η Nieva με την ομάδα της από το 1989 είναι εντυπωσιακές, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν την επιβίωση του είδους.

Ίδρυσε το Ινστιτούτο Arara Azul   και ανέπτυξε μια τεχνική για την εγκατάσταση τεχνητών φωλιών στη φύση για την αναπαραγωγή των μακάο. Η δουλειά δεν είναι εύκολη γιατί πρέπει να ελέγχουν συνεχώς τις φωλιές για να επαληθεύουν ότι όλα πάνε καλά.

«Κατά την περίοδο των πλημμυρών, ορισμένες φωλιές απομονώνονται από το νερό. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε τρακτέρ, βάρκες, άλογα ή αν χρειαστεί πηγαίνουμε με τα πόδια, κουβαλώντας όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό σε σακίδια μέχρι και αρκετά χιλιόμετρα, ανάλογα με την τοποθεσία της φωλιάς», ανέφερε η Neiva.

Επιπλέον, συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία για να τους ενημερώσει για τη σημασία αυτού του πουλιού, να το προστατεύσει και να αποτρέψει το κυνήγι του για παράνομη πώληση.

Η Neiva πέτυχε αυτό που φαινόταν αδύνατο και χάρη στις προσπάθειές της κέρδισε μια θέση στην αίθουσα της φήμης του ΟΗΕ για κορίτσια και γυναίκες επιστήμονες.

Σημασία του είδους

Το μπλε μακάο, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Anodorhynchus hyacinthinus . Έχει μεγάλη σημασία στο οικοσύστημα Pantanal. Όπως πολλά άλλα πουλιά, αυτό το είδος βοηθά στη διασπορά των σπόρων της τροφής του. δηλαδή συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων φυτών και δέντρων.

Πολλοί από τους σπόρους που διασκορπίζει το μακάο μπορούν να βλαστήσουν και με αυτό διατηρείται η ισορροπία του οικοσυστήματος αφού τα νέα φυτά αποτελούν μέρος της τροφικής αλυσίδας και χρησιμεύουν επίσης ως σπίτι για άλλα είδη.

Το όμορφο μπλε μακάο

Από το ράμφος του μέχρι την άκρη της ουράς του, το μακάο μπορεί να έχει μήκος έως και ένα μέτρο. Ζυγίζει περίπου ενάμιση κιλό και το έντονο μπλε χρώμα του με τις κίτρινες ρίγες το κάνουν εύκολα αναγνωρίσιμο. Έχει ένα δυνατό, κυρτό ράμφος που χρησιμοποιείται για να σπάσει το κέλυφος των σπόρων και να «σκίσει» τον καρπό.

Μπορεί να ζήσει έως και 40 χρόνια και είναι ένα πολύ κοινωνικό και περίεργο πουλί. Προσαρμόζεται εύκολα στην αιχμαλωσία και αλληλοεπιδρά με τους ανθρώπους. Το πολύχρωμο φτέρωμά του είναι αυτό που έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον μεταξύ μας για να το αιχμαλωτίσουμε και να το διατηρήσουμε ως κατοικίδιο ή ακόμα και για άλλους αισθητικούς σκοπούς.
Γι’ αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα το είδος κινδύνευε με εξαφάνιση. Αλλά χάρη στη Neiva, ο υάκινθος macaw είναι πλέον εκτός κινδύνου και σε «ευάλωτη κατάσταση».

Σίγουρα είναι ένα πολύ όμορφο πουλί, αλλά όπως εξήγησε η βιολόγος, το καλύτερο θα ήταν να μπορέσουμε να το παρατηρήσουμε στο φυσικό του περιβάλλον και όχι μόνο σε φωτογραφίες.

Back to top button