Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, φαίνεται να εξετάζουν την πιθανότητα κοινής αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», που επικαλείται αξιόπιστες πηγές, οι δύο ηγέτες των ισχυρότερων ευρωπαϊκών δυνάμεων στον στρατιωτικό τομέα αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία παίζοντας την παγκόσμια ειρήνη κυριολεκτικά “κορώνα-γράμματα”.
Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της στάσης της κυβέρνησης Μπάιντεν, η θητεία της οποίας ολοκληρώνεται στις 20 Ιανουαρίου. Οι Μακρόν και Στάρμερ επιδιώκουν να εντείνουν την πίεση στη ρωσική πλευρά, προκαλώντας ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και τις τρομακτικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει όχι μόνο την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και τη χρήση ιδιωτικών αμυντικών εταιρειών (contractors) στην Ουκρανία, ανοίγοντας έναν νέο κεφάλαιο στη στρατιωτική εμπλοκή των δυτικών δυνάμεων στην περιοχή. Αν και το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, η πρόταση εγείρει ερωτήματα για το πώς μια τέτοια κίνηση μπορεί να επηρεάσει την ήδη τεταμένη κατάσταση.
«Πρόκειται για ευαίσθητες συζητήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι απόρρητες και ξεκινούν εκ νέου υπό το φως μιας πιθανής αμερικανικής απόσυρσης της υποστήριξης προς το Κίεβο μόλις ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου 2025.
Η συζήτηση για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, την οποία ξεκίνησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μια συνάντηση μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου στο Παρίσι τον Φεβρουάριο, πολεμήθηκε έντονα από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία.
Ωστόσο, επανακυκλοφόρησε τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στην επίσκεψη στη Γαλλία του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, για τους εορτασμούς της 11ης Νοεμβρίου» αναφέρει η εφημερίδα.
Συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας για την αμυντική συνεργασία, ιδιαίτερα με σκοπό τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα συμμάχων στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια», εκμυστηρεύτηκε βρετανική στρατιωτική πηγή στη Le Monde.
«Δεν αποκλείεται καμία επιλογή»
Αυτά είναι σχόλια σύμφωνα με εκείνα που έκανε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο στις 22 Νοεμβρίου.
Σε συνέντευξή του στο BBC στις 23 Νοεμβρίου, κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους «να μην ορίσουν και να μην εκφράσουν κόκκινες γραμμές» στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στο πεδίο, δήλωσε: «Δεν απορρίπτουμε καμία επιλογή».
Μία όμως πραγματική βόμβα «εκτόξευσε» και ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας ο οποίος σύμφωνα με το Reuters είπε ότι «οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σενάριο πολέμου και να προσαρμόσουν ανάλογα τις γραμμές παραγωγής και διανομής».
Discussions over sending French and British troops to Ukraine reignited https://t.co/WlMGTxVMDS
— Le Monde in English (@LeMonde_EN) November 25, 2024
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανήσουν πολύ εγγύτερα στο 3% του ΑΕΠ για να καταστήσουν εφαρμόσιμα τα σχέδια της συμμαχίας.
Το συνολικό ποσοστό είναι πολύ πιο κοντά στο 3% του ΑΕΠ παρά στο 2%, τον υπάρχοντα στόχο της συμμαχίας», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.
«Περιμένω ότι υπό τη νέα κυβέρνηση (του Ντόναλντ) Τραμπ (στις ΗΠΑ), θα υπάρξει μια πολύ πιο έντονη συζήτηση για το πόσα περισσότερα χρήματα πρέπει να ξοδέψουν η Ευρώπη και ο Καναδάς, και αυτή είναι μια υγιής και έγκυρη συζήτηση που πρέπει να γίνει» σημείωσε.
«Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις είναι μεγαλύτερες από τον Φεβρουάριο 2022, αλλά η ποιότητα αυτών των δυνάμεων έχει πέσει» τόνισε ακόμα ο Μπάουερ.
Έντονα αντέδρασε το Κρεμλίνο στο δημοσίευμα της Le Monde.
«Οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν έχουν ομοφωνία σχετικά με την ιδέα της αποστολής στρατευμάτων από τις χώρες τους ή τουλάχιστον μισθοφόρων για να υποστηρίξουν το Κίεβο, αλλά ορισμένοι «θερμοκέφαλοι» σκέφτονται αυτή την επιλογή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφερόμενος στο ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας.
Φαίνεται πως αρκετές δυτικές ηγεσίες, οι οποίες βρίσκονται στην ίδια «σελίδα» με την κυβέρνηση Μπάιντεν και εφάρμοσαν κι αυτές τις ίδιες πολιτικές απέναντι στην Ρωσία αλλά και επέβαλαν την «Woke» ατζέντα στο εσωτερικό των χωρών τους θέλουν να δημιουργήσουν μία άνευ προηγουμένου κρίση πριν αναλάβει προεδρικά καθήκοντα ο Ν. Τραμπ.
Είτε για να εμποδίσουν την ομαλή προεδρική διαδοχή, είτε για να τον φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων.
Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου δυστυχώς είναι πολύ μεγάλο και ιδιαίτερα «πυκνό»…