«Ακροκώλιον» ονομάζεται στη γλώσσα των ενδόξων ημών προγόνων το παστό χοιρομέρι, το γνωστό σε όλους μας… προσούτο. Η αρχαία τεχνική πέρασε στους Ρωμαίους, από κει στη σύγχρονη Ιταλία του Βορρά κι έτσι το περίφημο προσούτο της Πάρμας έγινε γνωστό στα πέρατα του κόσμου.
Το πώς από την Πάρμα της Emilia-Romagna και το προσούτο βρισκόμαστε στον Προυσό της Ευρυτανίας και το ακροκώλιον, γνωστό ως προσούτο Ευρυτανίας, είναι ιστορία συναρπαστική που ακούει στο όνομα Χρήστος Στρεμμένος. Πρόκειται για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων και σημαντικού εκτοπίσματος. Χημικός μηχανικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Bologna, κατόπιν πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη και εδώ και κοντά 30 χρόνια ιδιοκτήτης και ψυχή της σύγχρονης μονάδας παραγωγής των αξιόλογων αλλαντικών που φέρει το όνομά του.
Το «Ακροκώλιον» της Ευρυτανίας είναι μια επιτυχία του Χρήστου Στρεμμένου, χημικού μηχανικού, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Bologna, αλλά και πρέσβη της Ελλάδας στη Ρώμη
Η επιλογή του μέρους κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Το υψόμετρο και οι κλιματικές συνθήκες, καθώς και η χλωρίδα και πανίδα του Προυσού με το υπέροχο ελατοδάσος, ήταν το ιδανικό μέρος για την εκτροφή των χοίρων και τη φυσική ωρίμανση του κρέατος, σε πλήρη αντιστοιχία με τα χαρακτηριστικά της Πάρμας.
Δικαίως το ακροκώλιον είναι η ναυαρχίδα του αλλαντοποιείου και το καμάρι του Χ. Στρεμμένου, και όλων ημών των καταναλωτών, αφού απολαμβάνουμε ένα 100% ελληνικό προϊόν άριστης και σταθερής στο χρόνο ποιότητας. Η σταθερότητα της ποιότητας είναι το μυστικό για την εντυπωσιακή πορεία και την ανάδειξη οποιουδήποτε προϊόντος και αυτό είναι που εγγυάται το αλλαντοποιείο Στρεμμένου.
Στο απεριτίφ παίζει με το κρασί, όχι όμως όποιο κι όποιο. Θα επιλέξει ένα λευκό με έντονη οξύτητα και δυνατό χαρακτήρα, όπως το ασύρτικο. Όταν αγοράζουμε λοιπόν λίγες ή περισσότερες αραχνοΰφαντα κομμένες φέτες του υπέροχου αυτού αλλαντικού, γνωρίζουμε ότι η εξαιρετική του γεύση και υφή οφείλονται στη λεπτομερέστατη και χρονοβόρα (πάνω από ένα έτος) διαδικασία της φυσικής ωρίμανσης του κρέατος σε ιδανικές, αυστηρά τηρούμενες, συνθήκες.
Αυτό που πρέπει εμείς από τη μεριά μας να προσέξουμε είναι το σχολαστικό σκέπασμα του λεπτοκομμένου αλλαντικού, γιατί η επαφή του με τον αέρα το ξεραίνει στο πι και φι. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε αγοράζουμε λίγες φέτες κάθε φορά, όσες θα καταναλώσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα. Είναι μια λιχουδιά που δεν έχει καμία ανάγκη ενίσχυσής της από άλλους γευστικούς αντιπερισπασμούς. Στέκεται περήφανα μόνη της, σαν αυτόνομη, αυτόφωτη, δυναμική γυναίκα του 21ου αιώνα.
Επειδή όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι μονόχνωτη, αντιθέτως είναι η ψυχή της παρέας, έχει τον απόλυτο έλεγχο της επιλογής των φίλων της. Στο απεριτίφ του happy hour παίζει με το κρασί, όχι όμως όποιο κι όποιο. Θα επιλέξει ένα λευκό με έντονη οξύτητα και δυνατό χαρακτήρα, όπως το ασύρτικο, ένα ξηρό ροζέ από ξινόμαυρο, ένα ήπιο κόκκινο από τη Νεμέα, αλλά κι ένα ξηρό ισπανικό sherry ή ένα λευκό port. Στο πλατό, θα ταιριάξει απόλυτα με την εξαιρετική γραβιέρα Σύρου ή το ναξιώτικο αρσενικό. Έχει αγάπη μεγάλη για τα φρούτα, φρέσκα και αποξηραμένα: πεπόνι, σύκα, φρούτα του δάσους, ροδάκινα, σταφύλια. Χαμός! Στο τραπέζι, νοστιμίζει σαλάτες, αγαπάει σφόδρα την πιπεράτη ρόκα και όλες τις φρέσκες πρασινάδες. Στο μεσημεριανό κλέβει την παράσταση σε όποιο σάντουιτς κι αν μπει, στο δε βραδινό τοστάκι σπάει το κατεστημένο και το μεταμορφώνει σε πρώτης τάξεως έδεσμα. Ψητό γίνεται τραγανό σαν chips, το βουτάς στο μελάτο αβγό και τρελαίνεσαι. Στο ριζότο και τις σπαγγετάδες δίνει κικ, στην πίτσα και την ομελέτα χαρακτήρα. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον φρέσκο αρακά. Νοστιμίζει το δύσκολο στήθος κοτόπουλου, αφού το τυλίγει ή το γεμίζει. Τολμάει, όμως, και να παίξει με το ψάρι και τα θαλασσινά, φτιάχνοντας απίθανα πιάτα.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλάνδρι: Χωρίς φανάρια η Παπανικολή λόγω της κακοκαιρίας
Σκληρό διπλωματικό “πόκερ” με φόντο την Eurovision: Ιστορικές αποχωρήσεις λόγω συμμετοχής του Ισραήλ
Κακοκαιρία Byron: Η καλύτερη… “διαφήμιση” για τη χώρα μας – Ζευγάρι Γερμανών στη Φοινικούντα πήδηξε από το παράθυρο και κολύμπησε για να σωθεί από τα ορμητικά νερά
Σπουδαία τιμητική διάκριση για τον Ντόναλντ Τραμπ: Έλαβε το βραβείο ειρήνης της FIFA – «Από τις μεγαλύτερες τιμές της ζωής μου»
Τουρκία: Ο Ερντογάν έχει «βάλει στο μάτι» την αεροπορική βάση T4 στην πόλη Χομς της Συρίας με το Ισραήλ να παρακολουθεί στενά και να είναι έτοιμο για όλα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να «τραβάει το σκοίνι» με τη Ρωσία!- «Ακόμη κι αν υπάρξει ειρήνη, δεν θα αγοράσουμε ξανά ρωσικό αέριο» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας
Κύπρος: Για «Τουρκική εισβολή και κατοχή» μίλησε ο Χριστοδουλίδης στο Ζελένσκι αλλά ο Ουκρανός έκανε…τον Αμερικάνο!-Στο «ντούκου» πέρασε την προσβολή ο Κύπριος πρόεδρος
Επέτειος Αλέξη Γρηγορόπουλου: Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα» αύριο Σάββατο για πολλές ώρες
Χάος στη Γραμμή 1 του Μετρό: Με την πρώτη δυνατή βροχή κατέρρευσαν τα πάντα!-Πλημμυρισμένοι σταθμοί, ανελκυστήρες και κυλιόμενες εκτός λειτουργίας!- Με κουβάδες και μπουκάλια παλεύουν εργαζόμενοι και επιβάτες!
Ουκρανία: «Έφαγαν» πίκρα οι Ουκρανοί με τη νέα Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας του Τραμπ!-Φόβοι για διπλωματική απομόνωση του Ζελένσκι!
Τουρκία: «Τρίβει τα χέρια του» ο Ερντογάν!- «Παροπλίζει» άμεσα τους Ρωσικούς S-400 και ξαναμπαίνει στο πρόγραμμα των F-35 του Τραμπ! Πανηγυρίζει ο τουρκόφιλος πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπαράκ!
ΗΠΑ: Ο Τραμπ τα αλλάζει όλα!- «Τελεσίγραφο» στους Ευρωπαίους- «Αν θέλετε πολέμους, θα αναλάβετε τον έλεγχο του NATO έως το 2027»
Λειψυδρία: Πόσο αύξησε τα αποθέματα νερού η κακοκαιρία Byron-Μικρή αλλά σημαντική «ανάσα» για την Αττική!
Politico: Πώς ο Πούτιν έχει καταφέρει να αντικαθιστά συνεχώς τους νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες του στα μέτωπα της Ουκρανίας
Ρωσία: «Εσύ δεν είσαι καν στο παιχνίδι λόγω πεισματικής βλακείας»- Ο Ντιμίτριεφ απάντησε στο σχόλιο του Φρίντριχ Μερτς για «παιχνίδια» των Αμερικάνων στον πόλεμο της Ουκρανίας