Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Του Γιώργου Αποστολόπουλου

Η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για υποχρεωτικά self-τests σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και τους μαθητές αλλά και η εμμονική προσέγγιση των εμβολιασμών ως αποκλειστική διέξοδος από τον covid 19, δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς.

Δεν ανήκω στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.  Ωστόσο, σαν πολιτικός, σαν νομικός, σαν δημοκράτης και σαν άνθρωπος οφείλω να επισημάνω τα καίρια σημεία που αφορούν αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

Μετά τα ιατρικά πειράματα των Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα 3.500.000 εκατομμύρια στειρώσεων, τις φρικτές υποχρεωτικές ιατρικές πράξεις και εμβολιασμούς ακόμα και σε χιλιάδες παιδιά που υπέφεραν και εξοντώθηκαν, καταρτίστηκε ο περίφημος «Κώδικας της Νυρεμβέργης», ο οποίος προέκυψε από τις δικαστικές αποφάσεις στην ομώνυμη δίκη. Στο πρώτο του άρθρο αναφέρει ξεκάθαρα ότι: «Η εθελοντική συναίνεση του εξεταζόμενου είναι απολύτως απαραίτητη».

Το ζήτημα απασχόλησε για πολλά χρόνια την Παγκόσμια κοινότητα και τελικά τα ζητήματα βιοηθικής ρυθμίστηκαν με τη Διεθνή Σύμβαση του Οβιέδο η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το Νόμο 2619/1998 «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ατόμου σε σχέση με τις εφαρμογές της βιολογίας και της ιατρικής: Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική».

Στο άρθρο 5 της εν λόγω συμβάσεως αναφέρεται κατά λέξη ότι «Επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει μόνον αφού το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεσή του, κατόπιν προηγούμενης σχετικής ενημέρωσής του».

Στην ελληνική έννομη τάξη, προηγήθηκε ο νόμος 2071/92 όπου στο άρθρο 47 παρ. 3, αναφέρεται ρητά ότι «Ο  ασθενής έχει το δικαίωμα να συγκατατεθεί ή να αρνηθεί κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη που πρόκειται να διενεργηθεί σε αυτόν».

Συναφής είναι και ο σημαντικότατος «Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας» που έχει κυρωθεί ως Νόμος 3418/05.

Ειδικότερα στο άρθρο 12 παρ. 1 ορίζεται ότι «Ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή» ενώ στις ιατρικές πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.1 του ίδιου Νόμου περιλαμβάνονται και τα εμβόλια αφού «Ιατρική πράξη είναι εκείνη που έχει ως σκοπό τη με οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου».

Έχει επίσης πρόσθετο ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 του Κώδικα, «Στην έννοια της ιατρικής πράξης περιλαμβάνονται και η συνταγογράφηση, η εντολή για διενέργεια πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων, η έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και η γενική συμβουλευτική υποστήριξη του ασθενή».

Υπενθυμίζω σε όσους τελούν υπό καθεστώς ημιμάθειας ότι σε αυτή τη μεγάλη πολιτιστικά χώρα ισχύουν φιλελεύθερες Συνταγματικές αρχές και ιστορικές ηθικές αξίες. Εδώ δημιουργήθηκε ο Ιπποκράτειος όρκος, οι αρχές της βιοηθικής και το αξίωμα “voluntas aegroti suprema lex” (η βούληση του ασθενούς είναι ο υπέρτατος νόμος).

Ζούμε στην εποχή των ατομικών δικαιωμάτων, για τα οποία υποτίθεται ότι κόπτεται ο Πρωθυπουργός. Αυτά αποτελούν κορωνίδα του Νομικού μας συστήματος μαζί με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου των Ηνωμένων Εθνών. Συνεπώς κάθε σκέψη υποχρεωτικής επέμβασης ή παρέμβασης στο ανθρώπινο σώμα χωρίς ελεύθερη συναίνεση του ιδίου του ατόμου είναι παράνομη και εξωφρενική.

Σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να λήξει από τώρα κάθε συζήτηση και για υποχρεωτικό εμβολιασμό παιδιών με τα συγκεκριμένα εμβόλια.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη «Ευρωπαϊκή Πύλη Πληροφοριών Εμβολιασμού» της Ε.Ε. Τα εμβόλια αυτά είναι νέας τεχνολογίας που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας με έγκριση υπό όρους-άδεια επείγουσας ή προσωρινής χρήσης στα οποία δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μακροχρόνιες μελέτες.

Αναλυτικότερα, ο παρασκευαστής του εμβολίου υποβάλλει το εμβόλιο σε τρία στάδια κλινικών δοκιμών με τη συμμετοχή ολοένα και αυξανόμενου αριθμού ατόμων σε κάθε στάδιο. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει περίπου δέκα χρόνια από τη στιγμή της αρχικής σύλληψης έως την έγκριση του εμβολίου.

Ενδεικτικά, η άδεια που έχει δοθεί σε εμβόλια του covid19 στην ΕΕ και στις ΗΠΑ είναι CMA και EUA αντιστοίχως (Conditional Marketing Authorization και Emergency Use Authorization), δηλαδή άδεια υπό προϋποθέσεις και άδεια επείγουσας/έκτακτης χρήσης. Σύμφωνα μάλιστα με ειδικό ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την επείγουσα αδειοδότηση, το εμβόλιο «όπου δεν θεωρείται εγκεκριμένο, η χρήση του είναι ερευνητική και η αποτελεσματικότητα και ασφάλειά του δεν έχει θεμελιωθεί».

Τέλος εάν υποθέσουμε ότι υπάρξουν υποχρεωτικότητες, με ποιο τρόπο θα επιβληθούν αυτές; Με απολύσεις; Με στέρηση μισθού; Με απαγορεύσεις εισόδου/περιορισμούς κυκλοφορίας σε συγκεκριμένους χώρους; Με ποινικές διώξεις; Με εγκλεισμό; Με απαγόρευση πρόσβασης στην εκπαίδευση για τα παιδιά; (γεγονός από μόνο του αντισυνταγματικό αφού η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική). Και πως θα κοιτάξουν οι Κυβερνώντες στα μάτια έναν άνθρωπο ή έναν γονιό ή ένα παιδί αν εμβολιαζόταν υποχρεωτικά και υφίστατο μία σπάνια παρενέργεια (άμεση ή μακροχρόνια) με μόνιμες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία του;

Το τελευταίο ερώτημα τίθεται ως απάντηση στην Πρωθυπουργική επιπόλαια δήλωση ότι «είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο παρά κάποιο πρόβλημα των εμβολιασμών». Αυτός που θα του «τύχει το πρόβλημα» δεν είναι απλά στατιστικό νούμερο, ένας αριθμός. Είναι άνθρωπος, μοναδικός και ανεκτίμητος.

Από μία άλλη οπτική, το εμβόλιο είναι ελπίδα, είναι μέρος της λύσης του προβλήματος και μαζί με τη φυσική νόσηση θα συμβάλλει στην επίτευξη της πολυπόθητης συλλογικής ανοσίας. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν την απαραίτητη ελεύθερη βούληση, την επιλογή και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο ιός πρέπει να τελειώσει χωρίς εκπτώσεις στην ελευθερία, στη δημοκρατία, και στα ατομικά δικαιώματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία εφιαλτική δυστοπία, σε νοσηρές πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις.

*O Γιώργος Π. Αποστολόπουλος είναι Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων και Τομεάρχης Περιβάλλοντος-Μέλος Κ.Ε. ΚΙΝ.ΑΛ  

**Τα ενυπόγραφα άρθρα που δημοσιεύονται στο europost.gr δεν απηχούν πάντοτε τις απόψεις της συντακτικής ομάδας του ιστότοπου

Exit mobile version