Στο Αφγανιστάν, το καθεστώς των Ταλιμπάν σχεδιάζει να προτείνει την απομάκρυνση των γυναικών από τις σχολές ιατρικής και μαιευτικής, γεγονός που προκαλεί μεγάλες ανησυχίες για την κατάσταση του τομέα υγείας της χώρας, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι συνέπειες αυτής της απόφασης θα φανούν σε μερικά χρόνια, αλλά θα είναι εξαιρετικά καταστροφικές.
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να γίνονται μαίες
Στην κλινική της στην Καμπούλ, η Ναζμουσαμά Σεφαζό υποδέχεται και συντονίζει αρκετές νέες με πτυχία, οι οποίες στράφηκαν σε σπουδές νοσηλευτικής και μαιευτικής αφού τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο πριν από δυο χρόνια.
Η γυναικολόγος όμως ανησυχεί ολοένα πιο έντονα. Πώς θα μπορέσει να υποδεχθεί όλες αυτές που θα αρχίσουν σύντομα να της χτυπούν την πόρτα χωρίς να έχουν τελειώσει τις σπουδές τους; Και πώς θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της κλινικής της όταν δεν υπάρχει πια καμία γυναίκα που θα σπουδάζει ή θα έχει ολοκληρώσει τις σπουδές;
«Μπορεί να μη δούμε τον αντίκτυπο αμέσως, αλλά σε τρία ως τέσσερα χρόνια η μητρική θνησιμότητα θα αρχίσει να ανεβαίνει», προβλέπει, ενώ ήδη στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, καταγράφονται 638 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις παιδιών.
Πρόκειται για έναν από τους υψηλότερους δείκτες στον πλανήτη, που αποδίδεται ιδίως από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία στην «οξεία έλλειψη εκπαιδευμένου υγειονομικού προσωπικού, ιδίως γυναικών».
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να γίνονται μαίες
«Ολοένα περισσότερα παιδιά θα γεννιούνται στο σπίτι. Αλλά τι θα γίνεται με τις επιπλοκές; Με τις επεμβάσεις; Πολλές δεν μπορούν να γίνονται σε σπίτια», τονίζει η Δρ. Σεφαζό.
Οι αρχές δεν το έχουν ανακοινώσει επίσημα ακόμη, αλλά πολλοί αξιωματούχοι του τομέα λένε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ενημερώθηκαν προφορικά από το υπουργείο Υγείας πως προσεχώς καμιά γυναίκα δεν θα είναι σε θέση να σπουδάσει ιατρική.
Σύμφωνα με πηγή στο υπουργείο, σήμερα 35.000 νέες σπουδάζουν σε πάνω από 150 ιδιωτικά ινστιτούτα και κάπου δέκα δημόσια σχολεία για να πάρουν πτυχία νοσηλευτριών, μαιών, υπαλλήλων εργαστηρίων, βοηθών οδοντιάτρων και ούτως καθεξής.
Αφότου κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες αυτές την περασμένη εβδομάδα, ορισμένα ινστιτούτα επέλεξαν να κλείσουν αμέσως. Άλλα οργάνωσαν εξετάσεις όπως-όπως, ενώ κάποια ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά μετά τις χειμερινές διακοπές, εκτός αν λάβουν γραπτώς διάταγμα ή εντολή να διακόψουν τη λειτουργία τους.
Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον χωρίς γυναίκες που θα παρέχουν υπηρεσίες υγείας διαγράφεται δυσοίωνο, σύμφωνα με τη Δρ. Σεφαζό. «Οι μαίες και οι νοσοκόμες είναι σαν τα φτερά του πουλιού», εξηγεί. «Αν το πουλί δεν έχει φτερά, δεν μπορεί να πετάξει».