Οι καφετέριες αλλάζουν οριστικά όπως τις ξέραμε, καθώς πρόκειται να υιοθετήσουν ένα εντελώς νέο μοντέλο σέρβις από αυτό που έχουμε συνηθίσει μέσα στα χρόνια.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου αλλάζουν το μοντέλο του κλασικού καφέ σε σελφ σέρβις, δηλαδή χωρίς σερβιτόρους προκειμένου να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και τις τιμές τους.
Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η δυσκολία εύρεσης προσωπικού, τα υψηλά ενοίκια αλλά και η μετατροπή της κλασικής καφετέριας σε εργασιακό χώρο από τους πελάτες της θέτουν στους επιχειρηματίες το δίλημμα για το ποια πρέπει θα πρέπει να είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.
Από την αρχή του χρόνου οι τιμές στον καφέ εκτός σπιτιού έχουν «τσιμπήσει», με τις αυξήσεις να κυμαίνονται από 5% έως 15%, είτε στο χέρι είτε στον σερβιριζόμενο καφέ.
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες στον κλάδο της καφεστίασης υποστηρίζουν ότι προσπαθούν να απορροφήσουν όποιο μέρος της αύξησης μπορούν.
Την ίδια στιγμή αναζητούν τρόπους να μειώσουν το κόστος τους με αρκετούς στην προσπάθεια αυτή να αλλάζουν το μοντέλο του κλασικού καφέ σε σελφ σέρβις, δηλαδή χωρίς σερβιτόρους, μειώνοντας το κόστος τους και ταυτόχρονα και τις τιμές τους.
Μέχρι σήμερα την πρακτική αυτή ακολουθούσαν στην Ελλάδα ορισμένες μεγάλες αλυσίδες. Πλέον η τάση επεκτείνεται και στις καφετέριες της γειτονιάς.
Οπως επισημαίνουν επαγγελματίες του κλάδου οι δυνατότητες να συγκρατήσουν τις τιμές είναι περιορισμένες, καθώς το κόστος τους αυξάνεται συνεχώς, και η λύση του αυτοεξυπηρετούμενου πελάτη είναι μία λύση αν και αλλάζει τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Μάλιστα σε τουριστικές περιοχές της χώρας την τάση αυτή ενισχύει και η αδυναμία των επιχειρήσεων να βρουν εποχικό προσωπικό.
Το δίλημμα
Την ίδια ώρα ένα ακόμα δίλημμα υπάρχει στον κλάδο.
Η καφετέρια που αποτελούσε σημείο χαλάρωσης και «οικονομικής» διασκέδασης για τον μέσο καταναλωτή μετατράπηκε μετά τον Covid σε χώρο εργασίας με δεκάδες τηλεργαζόμενους να μετατρέπουν τα τραπέζια των καφέ σε προσωπικά τους γραφεία για πολλές ώρες.
Την ίδια ώρα τα κόστη των επιχειρήσεων (ενεργειακό, στεγαστικό αλλά και εργασιακό) γιγαντώνονται με τους τζίρους να μην παρουσιάζουν ανάλογη αύξηση ή και μείωση. Όπως λένε επιχειρηματίες ο τζίρος γίνεται «όταν γυρίζει» το τραπέζι.
Καθώς το κόστος λειτουργίας μιας καφετέριας είναι υψηλό, απαιτεί γρήγορη εναλλαγή των πελατών για να παραμένει κερδοφόρα, κάτι που έχει περιοριστεί αφού υπάρχουν πελάτες που αγοράζουν έναν καφέ ή έναν χυμό και παραμένουν για ώρες στο κατάστημα.
Έτσι αρκετοί είναι εκείνοι που σκέφτονται να υιοθετήσουν μια τάση που ήδη έχει εμφανιστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ακολουθείται κυρίως από μικρές επιχειρήσεις και θέλει την απαγόρευση της χρήσης υπολογιστών στα καφέ κάποιες ημέρες της εβδομάδας ή ώρες.
Άλλοι πάλι εξετάζουν να περιορίσουν τον χώρο στα καταστήματά τους για τους χρήστες υπολογιστών.
Για παράδειγμα, για να αποτρέψουν τη μετατροπή των χώρων τους σε χώρους εργασίας, ορισμένοι ιδιοκτήτες καφέ στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν να αναρτούν πινακίδες απαγόρευσης φορητών υπολογιστών, ενώ άλλοι έχουν περιορίσει τη χρήση τους μόνο σε συγκεκριμένα τραπέζια ή ώρες της ημέρας. Ανάλογες πρακτικές ακολουθούνται και στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Η τάση αυτή φαίνεται ότι πλέον έρχεται και στην Ελλάδα, η αγορά αλλάζει και νέες συνήθειες και τάσεις αναδύονται.
Στελέχη της εγχώριας αγοράς καφέ εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή τα σημεία παρασκευής και πώλησης καφέ (σερβιριζόμενο και takeaway) – όπως καφετέριες, καντίνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, φούρνοι κ.λπ. – ξεπερνούν τις 70.000 πανελλαδικά, με την επιτόπια κατανάλωση καφέ να προσεγγίζει στα σημεία αυτά τους 16.400 τόνους (σε πρώτη ύλη) τον χρόνο.

Κορυφαίος αθλητής του 2025 ο Εμμανουήλ Καραλής και καλύτερη αθλήτρια η Ελευθερία Πλευρίτου
Βίντεο σοκ: Ουκρανικά drones σκοτώνουν άλογα με Ρώσους στρατιώτες
Ηχηρό μήνυμα Νετανιάχου προς Ερντογάν μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη: «Ούτε να το σκέφτεστε, όσοι νομίζετε ότι θα επαναφέρετε αυτοκρατορίες»
Τουρκία: Τους έχουν πονέσει οι φρεγάτες Belharra!-«Έχουμε τη δυνατότητα να εξαλείψουμε κάθε απειλή σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»- Το «χαβά» του ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουτλέρ συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις
Ρωσία: «Ο πραγματικός φόβος των αντιπάλων μας στις Βρυξέλλες είναι η επίτευξη μιας ρωσοαμερικανικής συμφωνίας για την Ουκρανία»-Αργή αλλά αποτελεσματική χαρακτηρίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, η Μόσχα
Αλεξανδρούπολη: Έκρηξη οργής για το θάνατο του 3χρονου από υποσιτισμό!- Διέλυσαν το σπίτι της οικογένειας, θύμα άγριου ξυλοδαρμού ο παππούς, κατέληξε στο νοσοκομείο!
Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ να τερματίσουν τον εμπορικό αποκλεισμό της Βενεζουέλας: «Είναι στρατηγικός μας σύμμαχος και εταίρος μας»
Προκόπης Παυλόπουλος: «Ο Ερντογάν έχει τη λογική του Καραγκιόζη» – Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδόμησε την στρατηγική των Τούρκων στο Αιγαίο!- Τι είπε για Κάσο, τουρκολυβικό μνημόνιο αλλά και τις εθνικές υποχωρήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Ανατολική Λιβύη: Συμφωνία αγοράς όπλων αξίας πάνω από 4 δις δολάρια έκλεισε ο γιος του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ!
Κώστας Ανεστίδης: Ο εισαγγελέας διέταξε τη δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων!-Ελέγχεται για απάτη και πλαστογραφία
Ελλάς το μεγαλείο σου: Οδηγός παράτησε τη Λαμποργκίνι του σε στάση λεωφορείου για να αποφύγει το αλκοτέστ!- 262 παραβάσεις και 7 συλλήψεις το Σαββατοκύριακο
Ιράν: «Οι βαλλιστικοί πύραυλοι εξυπηρετούν την άμυνά μας και είναι εκτός διαπραγματεύσεων» διαμηνύει η Τεχεράνη λίγο πριν η Μέση Ανατολή ξαναπάρει φωτιά!
Le Figaro: Πώς προετοιμάζονται οι στρατοί των Ευρωπαίων για μια ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία
Αγροτικές κινητοποιήσεις: Οι αγρότες άνοιξαν τις σήραγγες στα Τέμπη- Η αστυνομία είχε απαγορεύσει τη διέλευση όλων των οχημάτων για λόγους ασφαλείας!
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν συνεχίζει το «σφυροκόπημα» της Οδησσού και έχει λόγο-«Θέλουν να σπείρουν το χάος» λέει ο Ζελένσκι