Απεργία 9 Απριλίου: Στον δρόμο μαθητές, δάσκαλοι και γονείς – Τι ισχύει για την λειτουργία των σχολείων και τις απουσίες

«Τέμπη ζούμε κάθε μέρα», φωνάζουν οι μαθητές και βγαίνουν ξανά στους δρόμους, δίπλα στους καθηγητές τους, στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 9 Απριλίου. Με κεντρικό αίτημα την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια στα σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων διαδηλώνουν ενάντια στις ελλείψεις, στα ετοιμόρροπα κτίρια, στις αφύλαχτες σιδηροδρομικές γραμμές και στα «σχολεία δύο ταχυτήτων».

Απεργία 9 Απριλίου: Στον δρόμο μαθητές, δάσκαλοι και γονείς – Τι ισχύει για την λειτουργία των σχολείων και τις απουσίες

Με μαύρα πανό και ακόμη πιο μαύρη διάθεση, οι μαθητές καταγγέλλουν ότι «οι ζωές τους κοστολογούνται φτηνά» και ζητούν σχολεία που να μην μοιάζουν με παγίδες. Ειδικά οι μαθητές των ΕΠΑΛ και των Μουσικών-Καλλιτεχνικών σχολείων είναι έξαλλοι για τις ανύπαρκτες υποδομές και τα εργαστήρια-φάντασμα. «Δεν θέλουμε το σχολείο να μας χωρίζει σε καλούς και κακούς, σε φτωχούς και πλούσιους. Δεν θέλουμε να είμαστε απλά νούμερα σε έναν πίνακα», γράφουν στην ανακοίνωσή τους.

Δεν είναι όμως μόνο τα παιδιά στους δρόμους. Οι γονείς παίρνουν θέση δίπλα τους, με την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής να δίνει το παρών στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Με ένα ηχηρό «φτάνει πια», ζητούν σχολεία καθαρά, ασφαλή, επανδρωμένα με ψυχολόγους, ειδικό προσωπικό, καθαρίστριες, και όχι με… άγχος, ανασφάλεια και πεσμένα ταβάνια. Τονίζουν πως τα αυτονόητα δεν μπορεί να είναι πολυτέλεια και ρωτούν με νόημα: «Γιατί για τα παιδιά δεν υπάρχει χώρος στον προϋπολογισμό, ενώ για εξοπλισμούς και εξοπλιστικά υπάρχουν δισεκατομμύρια;»

Απεργία 9 Απριλίου: Στον δρόμο μαθητές, δάσκαλοι και γονείς – Τι ισχύει για την λειτουργία των σχολείων και τις απουσίες

Και κάπου εδώ αρχίζει το γνωστό ερώτημα που τριβελίζει κάθε γονέα πριν από κάθε απεργία: «Θα είναι ανοιχτά τα σχολεία; Θα πάνε τα παιδιά ή να τα κρατήσουμε σπίτι;»

Η απάντηση είναι… ναι και όχι. Τα σχολεία τυπικά παραμένουν ανοιχτά. Δεν υπάρχει γενική απόφαση για «λουκέτο». Οι μαθητές πρέπει να προσέλθουν κανονικά και το απουσιολόγιο θα τηρηθεί κανονικότατα. Από εκεί και πέρα, εάν απεργεί ο δάσκαλος ή ο καθηγητής, τότε η ώρα μένει κενή. Εάν απεργούν πολλοί, το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει… με ρυθμούς χαλαρούς, αν όχι καθόλου.

Στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, οι δάσκαλοι συνήθως ειδοποιούν τους γονείς εάν θα απεργήσουν – δεν είναι υποχρεωμένοι βέβαια, οπότε δεν βλάπτει να ρωτήσετε. Ειδικά για το ολοήμερο, υπάρχει περίπτωση το πρωί να γίνει κανονικά μάθημα, αλλά το μεσημέρι να μην υπάρχει υπεύθυνος για να μείνει το παιδί – άρα καλό είναι να το έχετε στο νου και να πάρετε τα μέτρα σας.

Το ίδιο ισχύει και για Γυμνάσια-Λύκεια. Οι μαθητές θα έχουν κενές ώρες εάν οι καθηγητές τους απεργούν και σε περίπτωση που υπάρχουν πολλές διαδοχικές απουσίες καθηγητών, οι μαθητές αποχωρούν νωρίτερα.

Exit mobile version