Ποιος αντιστέκεται όταν μπει στο σπίτι και μοσχομυρίζουν καλοψημένα μπιφτέκια. Πώς όμως θα πετύχουν τα σπιτικά μπιφτέκια και στη γεύση και στην υφή; Πώς θα έχουν σωστή υγρασία και θα ψηθούν σωστά; Τα μυστικά μου είναι εδώ.
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Τα μυστικά για ζουμερά μπιφτέκια
Τι κιμά βάζω;
Τα πιο κατάλληλα, κομμάτια μοσχαριού, που έχουν λίγο λιπάκι, το οποίο δίνει νοστιμιά και υγρασία όσο ψήνεται και το κρατάει ζουμερό. Το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο, το καλύτερο που έχεις δοκιμάσει. Αν προτιμάτε χωρίς λίπος, γιατί προσέχετε τη σιλουέτα σας, ζητήστε άπαχο κιμά. Όμως, με τον άπαχο είναι επόμενο δεν θα βγει τόσο ζουμερό και τόσο νόστιμο.
Ξίδι
Παραδοσιακά δεν περιέχουν ξίδι. Όμως το μεγάλο μυστικό για ζουμερά , πεντανόστιμα, είναι το ξύδι. Πάντα προσθέτουμε λίγο ξύδι στον κιμά. Αυτό σπάει τις ίνες του κιμά και κάνει πιο ζουμερό το μίγμα του σε συνδυασμό με το ζύμωμα.
Ξεκούραση
Μετά το ζύμωμα, βάζουμε τον κιμά, σκεπασμένο, για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο. Όσο το μίγμα του κιμά θα μένει, όλα τα αρώματα θα ενσωματωθούν με τον κιμά, θα ενωθούν όλες οι γεύσεις, θα μαλακώσουν οι ίνες ακόμα περισσότερο και στο φούρνο θα γίνουν ακόμα πιο ζουμερά και αρωματικά.
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Τα μυστικά για ζουμερά μπιφτέκια
Μπόλικο κρεμμύδι και τριμμένη ντομάτα
Η κλασική εκτέλεση θέλει τριμμένο κρεμμύδι που δίνει απίστευτη νοστιμιά και το κάνει πάρα πολύ ζουμερό. Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι με υγρά του, όπως και την ντομάτα με τα υγρά της. Τα υγρά τους είναι αυτά που θα δώσουν έξτρα νοστιμιά, θα τα κρατήσουν ζουμερά και μαλακά, ειδικά αν πρόκειται στο φούρνο που τόσο πολύ αγαπάτε όλοι και τα φτιάχνετε 1 – 2 φορές την εβδομάδα. άλλωστε είναι από τα αγαπημένα φαγητά όλης της οικογένειας και ιδιαίτερα των παιδιών. Ξέρω ότι οι περισσότεροι βάζετε κρεμμύδι, αλλά δεν συνηθίζετε πολύ την ντομάτα. Δοκιμάστε την στο μείγμα και θα δείτε την διαφορά και στη γεύση και στο πόσο ζουμερά θα βγουν στο τέλος.
Το ψωμί
Προτιμώ να χρησιμοποιώ μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα. Εκτός από ψωμί, άλλα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι φρυγανιά ή αλεσμένο παξιμάδι. Ακόμα, μπορούμε να βάλουμε στο μίγμα, νιφάδες ή πίτουρο βρώμης. Γίνονται εξίσου ζουμερά και νόστιμα.
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Τα μυστικά για ζουμερά μπιφτέκια
Αυγό στο μίγμα;
Συνήθως έχουν αυγό. Το αυγό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Το αυγό έχει την ιδιότητα να κρατάει πιο εύκολα το σχήμα που θέλουμε να του δώσουμε. Βάζουμε αυγό, πχ στο μίγμα που δεν θέλουμε να μας ανοίξει στο ψήσιμο, που θέλουμε να κρατήσει σχήμα του. Χωρίς αυγό, γίνονται πολύ πιο ελαφριά στη γεύση και πολύ πιο ζουμερό στο ψήσιμο.
Αν κάνεις διατροφή, βάλε λαχανικά
Για να βγει ζουμερό, προσθέτουμε τα λαχανικά της επιλογής μας. Ανάλογα με το τι μας αρέσει και προτιμάμε, μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοτριμμένο καρότο, ψιλοτριμμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένο ή αλεσμένο μανιτάρι. Όλα αυτά θα δώσουν έξτρα γεύση και νοστιμιά καθώς και υγρασία που είναι απαραίτητη για να γίνουν ζουμερά.
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Τα μυστικά για ζουμερά μπιφτέκια
Με φρυγανιά
Τα παραδοσιακά τα φτιάχνανε με μπαγιάτικο ψωμί. Η τριμμένη φρυγανιά είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι ότι η φρυγανιά ρουφάει γρήγορα κι απορροφάει όλη την υγρασία από τα υλικά και μπορεί να στεγνώσει αν μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν τα ψήσεις.
Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να προσθέσεις δυο τρεις κουταλιές γάλα ή νερό και να ξανά ζυμώσεις το μίγμα.

ΗΠΑ: Ενώ οι αγρότες καίνε την Ευρώπη, o Τραμπ μοιράζει χρήμα- Ετοιμάζεται να δώσει επιταγή 1.776 $ σε κάθε Αμερικανό αγρότη ως «μέρισμα από τους δασμούς!»
Ρωσία: «Οι Ουκρανοί δεν κάνουν τίποτα για την ειρήνη»- Έξαλλοι οι Ρώσοι με τις συνεχείς αλλαγές που κάνουν Ευρωπαίοι και Ζελένσκι
Βενεζουέλα: Το Ιράν δηλώνει έτοιμο να προσφέρει βοήθεια στο Μαδούρο στη σύγκρουση με τις ΗΠΑ!
Άμυνα: Κλείνουν αιφνιδιαστικά φυλάκιο στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και απογυμνώνουν την παραμεθόριο!-Έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, για απουσία του κράτους μιλούν οι κάτοικοι!
Ισραήλ: «Δεν θα πατήσει ποτέ πόδι Τούρκου στη Γάζα» ξεκαθάρισε ο Ισραηλινός πρόξενος στη Νέα Υόρκη
Λευτέρης Πανταζής: Παραμένει στο νοσοκομείο με υπερκόπωση ο δημοφιλής τραγουδιστής-«Τη Δευτέρα πρώτα ο Θεός θα βγω»
Ρωσία: Κορυφαίος σύμβουλος του Πούτιν κρατάει «μικρό καλάθι» για την ειρήνη στην Ουκρανία!- «Οι πιθανότητες ειρήνης δεν βελτιώνονται»
Έγκλημα στη Φοινικούντα: Ξηλώνεται ο ιστός της συνωμοσίας!- Στο «κάδρο» δύο γυναίκες για τη διπλή δολοφονία στο κάμπινγκ
Κρήτη: Άλλοι δύο ανήλικοι κατέληξαν στο νοσοκομείο από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ – Σε συλλήψεις υπευθύνων και κηδεμόνων προχώρησε η αστυνομία
Γιώργος Μαζωνάκης: Χαμός στο νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται παρά τις καταγγελίες!- «Δεν ξέρω γιατί τον πολεμάνε τόσο πολύ» δηλώνει ο επιχειρηματίας Βασίλης Γκόγκος για την πολύκροτη υπόθεση
Αγροτικά μπλόκα: Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες!- Κλείνουν τις σήραγγες των Τεμπών για τα φορτηγά-Κανονικά η κυκλοφορία για τους εκδρομείς των εορτών!
ΗΠΑ: «Τα μέσα ενημέρωσης της ευρωπαγκοσμιοποίησης δημιουργούν υστερία και φόβο κατά της Ρωσίας»-Η Διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών καταγγέλλει το Reuters για παραπληροφόρηση
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο πόλεμος έχει μετατραπή σε “πόλεμο φθοράς” και η Ρωσία θα κερδίσει!»- Γερμανικό δημοσίευμα αντιλαμβάνεται τη θέση ισχύος του Πούτιν και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους Ευρωπαίους!
Έγκλημα στη Φοινικούντα: «Πίσω από τη διπλή δολοφονία κρύβονται κι άλλα άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον» δηλώνει με νόημα η ανιψιά του 68χρονου
Ισραήλ: Η Ελλάδα θα στείλει στρατιωτικούς μηχανικούς για την ανοικοδόμηση της Γάζας!- Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν βλέπει τη Γάζα…με το «κυάλι»!