Αριθμός που σοκάρει: 10.000.000 χάπια Zanax πωλούνται κάθε μήνα στην Ελλάδα!-Τι συμβαίνει στην Ελληνική κοινωνία;

Παρόλο που έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια από την πανδημία του κορονοϊού και τον καθολικό εγκλεισμό, οι πωλήσεις του Zanax δείχνουν πως εκείνη η υγειονομική κρίση άφησε πίσω της ένα σημαντικό πρόβλημα: το άγχος.

Το πρωί της Πέμπτης, η φαρμακοποιός Νίκη Καββαδία μίλησε στο Action 24 εξηγώντας τους λόγους πίσω από την αυξημένη ζήτηση αγχολυτικών φαρμάκων. «Έχουμε παρατηρήσει τεράστια αύξηση, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι έρευνες. Το συγκεκριμένο φάρμακο διατίθεται σε τέσσερις δόσεις: 0,25mg, 0,5mg, 1mg και 2mg. Ο εγκλεισμός και το άγχος παίζουν σημαντικό ρόλο. Μετά τον covid, οι άνθρωποι άλλαξαν, η συμπεριφορά τους άλλαξε, και αυτό το παρατηρούμε συχνά στο φαρμακείο.

Αριθμός που σοκάρει: 10.000.000 χάπια Zanax πωλούνται κάθε μήνα στην Ελλάδα!-Τι συμβαίνει στην Ελληνική κοινωνία;

 

«Πολλοί πλέον νιώθουν εξαρτημένοι»

Οι άνθρωποι φοβούνται, έχουν αποσυρθεί στον εαυτό τους, και όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της χρήσης αυτού του φαρμάκου. Όταν αντιμετωπίζουμε ένα ψυχικό νόσημα, αυτά τα φάρμακα λειτουργούν σαν «αντιπυρετικό», όμως το βασικό φάρμακο είναι διαφορετικό, περιλαμβάνοντας άλλες ουσίες και συχνές επισκέψεις στον ψυχίατρο, που είναι ο κατάλληλος να δώσει τη λύση. Δεν μπορούμε να παίρνουμε αυτά τα φάρμακα για πάντα» τόνισε η κυρία Καββαδία.

Ωστόσο, η ίδια σημείωσε ότι αυτή η «λύση» έχει γίνει πλέον σχεδόν μόνιμη, με πολλούς καταναλωτές να νιώθουν εξαρτημένοι. «Πολλοί δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς να πάρουν Zanax, γιατί τους χαλαρώνει, μειώνει την πίεση που το άγχος ενισχύει. Σε φάσεις έντονου άγχους, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει το Zanax. Ωστόσο, απαιτείται παρακολούθηση» επισήμανε η ίδια.

Πρόεδρος ΚΕΘΕΑ: Η ευθύνη των γιατρών και των πολιτών

Για την ραγδαία αύξηση της χρήσης του εν λόγω φαρμάκου και άλλων που σχετίζονται με το άγχος μίλησε και ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρήστος Λιάπης. «Μιλάμε για μια άλλη πανδημία μέσα στην πανδημία».

«Εκτός από το Zanax, υπάρχουν και άλλα φάρμακα που είναι εξίσου επικίνδυνα στη μακροχρόνια χρήση από ηλικιωμένους. Οι ηλικιωμένοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της απειλής, καθώς έπρεπε να απομονωθούν για να προστατευτούν.

Αυτό αύξησε τις ψυχοπιεστικές συνθήκες και εδώ έρχεται η ευθύνη των γιατρών, οι οποίοι χορηγούν το Zanax για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι είναι ένα φάρμακο για οξεία ψυχοπιεστικά γεγονότα, για 15-20 μέρες. Η συνεχής χρήση του δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο εξάρτησης» εξήγησε ο κύριος Λιάπης.

Κλείνοντας, ο ίδιος επισήμανε ότι οι λόγοι που οδηγούν στην αλόγιστη συνταγογράφηση είναι συχνά η άγνοια από την πλευρά των γιατρών και η επιμονή των ασθενών στη συστηματική χρήση, παρακάμπτοντας τις οδηγίες.

Exit mobile version