Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ αποκάλυψε μια σοκαριστική κληρονομιά: τεράστια αποθέματα captagon, γνωστού και ως «ναρκωτικού των τζιχαντιστών».
Άσαντ: Πως μετέτρεψε τη Συρία σε ναρκοκράτος με τα χάπια captagon
Σε αποθήκες και στρατιωτικές βάσεις, οι αντάρτες ανακάλυψαν εκατομμύρια χάπια, τα οποία για χρόνια είχαν μετατρέψει τη Συρία σε διεθνές ναρκοκράτος.
Η βιομηχανία του captagon
Η παραγωγή του captagon είχε γίνει κεντρικός πυλώνας της οικονομίας της Συρίας, αποφέροντας έσοδα που ξεπερνούσαν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μαχητές του Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, που ανέλαβαν τον έλεγχο μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, αποκάλυψαν ότι το δίκτυο διακίνησης διοικούνταν από τον αδελφό του προέδρου, Μάχερ αλ-Άσαντ, και τον συνεργάτη του, βουλευτή Αμερ Χίτι. Ο Μάχερ, άλλοτε επικεφαλής της Τέταρτης Μεραρχίας, παραμένει άφαντος, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να τον τοποθετούν στο Ιράκ.
Οι αποθήκες γύρω από τη Δαμασκό είναι γεμάτες σάκους με χάπια βρώμικου μπεζ χρώματος, έτοιμα για εξαγωγή. Η παραγωγή στηριζόταν σε πρώτες ύλες όπως η καυστική σόδα από τη Σαουδική Αραβία, ενώ το captagon χρησιμοποιούνταν τόσο από ελίτ όσο και από εργάτες που αναζητούσαν διέξοδο σε δύσκολες συνθήκες εργασίας.
Πολιτική και διπλωματική χρήση
Το καθεστώς Άσαντ είχε μετατρέψει τη διακίνηση του captagon σε εργαλείο διπλωματικής πίεσης, ιδιαίτερα προς τις χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία. Η διακίνηση του ναρκωτικού συνέβαλε στην επανένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο το 2023, με τον Άσαντ να γίνεται δεκτός σε Ριάντ και Αμπού Ντάμπι, παρά το παρελθόν του.
Το μέλλον της Συρίας και του captagon
Η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, που φιλοδοξεί να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση, υποσχέθηκε να σταματήσει την παραγωγή και εξαγωγή του captagon. Ωστόσο, η κληρονομιά του ναρκωτικού, που κυριαρχούσε στην οικονομία μιας κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας, αποτελεί ακόμα ανοιχτή πληγή για τη Συρία.