Ένας καφές, νόστιμος και υγιεινός, είναι η λύση για να χάσεις βάρος και να πέσεις σε πόντους.
Αυτός είναι ο καλύτερος καφές για αδυνάτισμα
Μπορεί να τον έχετε ακούσει ή διαβάσει πόσο ευεργετικός είναι σε ορισμένα άρθρα, που είναι αφιερωμένα σε εναλλακτικές του κλασικού καφέ, αλλά σπάνια έχεις σκεφτεί να τον δοκιμάσεις.
Ο πράσινος καφές, ωστόσο, είναι άριστος στο αδυνάτισμα και μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις ευκολότερα τον στόχο της απώλειας κιλών. Οι ιδιότητες των πράσινων κόκκων καφέ, δηλαδή αυτών που δεν έχουν καβουρδιστεί, συντελούν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και στον έλεγχο του βάρους από ότι ένα κλασικό φλιτζάνι καφέ. Ας κατανοήσουμε όμως καλύτερα όλες τις ιδιότητές του.
Σε τι χρησιμεύει ο πράσινος καφές;
Ο πράσινος καφές είναι ένα είδος καφέ που χαρακτηρίζεται από μη καβουρδισμένους, δηλαδή ωμούς, κόκκους. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον καβουρδισμένο καφέ.
Μπορεί επομένως να εξουδετερώσει το οξειδωτικό στρες και την πρόωρη γήρανση. Σας βοηθά να αισθάνεστε ενεργητικοί, χωρίς τα προβλήματα που προκαλούνται από την υπερβολική καφεΐνη. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους και στο αδυνάτισμα επιταχύνοντας τον μεταβολισμό, αλλά και να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, παίζοντας, μάλιστα, υποστηρικτικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία.
Ιδιότητες και οφέλη του πράσινου καφέ
Οι σπόροι του πράσινου καφέ έχουν σαφώς υψηλότερο διατροφικό προφίλ, με μεγαλύτερες ποσότητες χλωρογενικού οξέος – το πιο πολύτιμο συστατικό για τον οργανισμό. Στην πραγματικότητα, είναι μια αντιοξειδωτική πολυφαινόλη που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα μετά τα γεύματα, βοηθώντας έτσι τη μείωση της απορρόφησης του σακχάρου.
Αυτό μεταφράζεται πάνω απ’ όλα σε μια ευεργετική δράση στον μεταβολισμό των λιπιδίων και, ως εκ τούτου, στον έλεγχο του βάρους, γεγονός που εξηγεί γιατί συνδέεται με την απώλεια βάρους. Καθώς ανήκει στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών, το χλωρογενικό οξύ που περιέχεται στον πράσινο καφέ είναι επίσης εξαιρετικό σε όλες εκείνες τις διαδικασίες στις οποίες εμπλέκονται αυτές οι ουσίες: προστασία από ελεύθερες ρίζες και φλεγμονές, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών και επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης τόσο του οργανισμού όσο και του δέρματος.
Ένα άλλο εξίσου ευεργετικό συστατικό προστίθεται σε αυτό, δηλαδή το καφεϊκό οξύ. Επίσης, χαρακτηρίζεται ως πολυφαινόλη, ξεχωρίζει για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές του ιδιότητες, οι οποίες, συνολικά, δρουν σε συνέργεια με τις διεργασίες που ενεργοποιούνται από το χλωρογενικό οξύ. Επιπλέον, θεωρείται ότι έχει θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση και την κυκλοφορία, γεγονός που εξασφαλίζει υποστήριξη για τις καρδιαγγειακές λειτουργίες.
Ο πράσινος καφές περιέχει επίσης μια συγκέντρωση καφεΐνης, η οποία, αν και χαμηλότερη από αυτή που βρίσκεται στους καβουρδισμένους κόκκους, ξεχωρίζει για την αναζωογονητική λειτουργία της στο μυαλό και στο σώμα.
Δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας τα επίπεδα συγκέντρωσης, εγρήγορσης και αντιδραστικότητας, βελτιώνοντας τόσο τις γνωστικές όσο και τις σωματικές ικανότητες, οπότε μειώνει την αίσθηση της κούρασης.
Όσο για την απώλεια βάρους; Μελέτες υποδεικνύουν ότι το χλωρογενικό οξύ μπορεί να μειώσει την απορρόφηση των υδατανθράκων από την πεπτική οδό, πράγμα που χαμηλώνει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα. Έτσι, εάν πίνεις εκχύλισμα από πράσινο καφέ, θα είναι σαν να κάνεις μία διατροφή με λιγότερους υδατάνθρακες.
Πράσινος καφές: Πώς να τον καταναλώσετε
Θα βρείτε στην αγορά πράσινο καφέ ή εκχύλισμα πράσινου καφέ σε τέσσερις μορφές: ολόκληρους κόκκους, αλεσμένο, σε σκόνη και σε κάψουλες, ως συμπλήρωμα διατροφής. Μπορείτε επίσης να τον παραγγείλετε κανονικά σε καφετέριες.
Η παρασκευή καφέ από αλεσμένους ακατέργαστους κόκκους πράσινου καφέ είναι απλή: Μουλιάστε τους κόκκους σε πολύ ζεστό (όχι βραστό) νερό για δέκα λεπτά, σουρώστε και πιείτε. Ένας μεσαίου μεγέθους κόκκος παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Σημείωση: Ο καφές που παρασκευάζεται από τους πράσινους κόκκους δεν μοιάζει πραγματικά με καφέ. Συνήθως έχει κεχριμπαρένιο χρώμα με έναν ελαφρύ τόνο πράσινου, ενώ η γεύση και το άρωμα δεν θυμίζουν τον καβουρντισμένο καφέ. Έτσι, αν πιείτε πράσινο καφέ δεν θα καταλάβετε καν ότι πρόκειται για καφέ. Ο πράσινος καφές έχει πολύ πιο ήπια, ελαφριά γεύση από τον κανονικό, που μοιάζει περισσότερο με εκείνη του πράσινου τσαγιού, αλλά και πάλι δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Είναι επίσης πιο όξινος από τον καβουρδισμένο καφέ.
Διαβάστε επίσης: