ChatGPT: Έφτιαξε πλαστό διαβατήριο και δεν το κατάλαβε κανείς – Χρειάστηκαν μόλις 5′

Σε μια σοκαριστική επίδειξη της δύναμης – αλλά και των κινδύνων – της τεχνητής νοημοσύνης, ένας Πολωνός ερευνητής κατάφερε να δημιουργήσει ένα πλαστό διαβατήριο σε πέντε λεπτά με τη βοήθεια του ChatGPT-4o και να παρακάμψει τους ελέγχους ταυτοποίησης μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών.

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, και μαζί της αλλάζουν και οι απειλές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ο Πολωνός ερευνητής και συνιδρυτής της εταιρείας ψηφιακής ταυτοποίησης Authologic, Borys Musielak, αποκάλυψε μέσω ενός πειράματος πόσο εύκολο είναι πλέον να ξεγελάσει κανείς ακόμα και προηγμένα KYC (Know Your Customer) συστήματα.

Μέσα σε πέντε μόλις λεπτά, με τη βοήθεια του GPT-4o, κατάφερε να δημιουργήσει ένα ρεαλιστικό αντίγραφο του διαβατηρίου του, το οποίο – σύμφωνα με τον ίδιο – έγινε αποδεκτό από αυτοματοποιημένα συστήματα ασφαλείας γνωστών πλατφορμών όπως η Revolut και η Binance.

«Μπορείτε πλέον να φτιάξετε ένα “καθώς πρέπει” πλαστό διαβατήριο με την τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ (Twitter). «Η ταυτοποίηση μέσω φωτογραφιών και selfie είναι πλέον ξεπερασμένη».

Από το Photoshop στην παραγωγική AI

Η μετάβαση από παραδοσιακά εργαλεία επεξεργασίας εικόνας, όπως το Photoshop, σε γενετικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης σηματοδοτεί μια νέα εποχή. Τα εργαλεία αυτά δεν απαιτούν τεχνικές γνώσεις, είναι προσβάσιμα από όλους και μπορούν να παράγουν εξαιρετικά ρεαλιστικά έγγραφα μέσα σε λίγα λεπτά.

Όπως αναφέρει το Tech News, το παράδειγμα του Musielak ανοίγει ένα παράθυρο σε μια σειρά από ενδεχόμενα: από μαζική κλοπή ταυτότητας, μέχρι απάτες σε τραπεζικούς και πιστωτικούς λογαριασμούς, και δημιουργία πλαστών προφίλ σε βιομηχανική κλίμακα.

Η απάντηση δεν είναι τα “φίλτρα” της AI

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, το ChatGPT ενεργοποίησε περιορισμούς ώστε να αποτρέπει τέτοιες χρήσεις. Όμως, σύμφωνα με τον Musielak, αυτό δεν αποτελεί ουσιαστική λύση.

Η απάντηση, όπως υποστηρίζει, βρίσκεται στην υιοθέτηση ψηφιακά επαληθευμένων ταυτοτήτων, όπως τα eID wallets που προωθούνται ήδη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά βασίζονται σε φυσική επαλήθευση μέσω NFC και ενσωματωμένου chip, μειώνοντας τη δυνατότητα παραποίησης.

Ώρα για αναθεώρηση των πρωτοκόλλων

Το περιστατικό αυτό, όσο εντυπωσιακό κι αν είναι, αποτελεί καμπανάκι για τους οργανισμούς που διαχειρίζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Από τράπεζες και τουριστικά πρακτορεία μέχρι πλατφόρμες ψηφιακών συναλλαγών, όλοι καλούνται να ενισχύσουν άμεσα τα πρωτόκολλα ασφαλείας τους.

Το ερώτημα παραμένει:

Μπορούμε πλέον να εμπιστευτούμε ό,τι βλέπουμε στην οθόνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται πολλά – αλλά φέρνει μαζί της και προκλήσεις που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Exit mobile version