Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 8% σε μια εβδομάδα – 4,8% την Παρασκευή

Μία από τις πιο δύσκολες εβδομάδες των τελευταίων μηνών βίωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να δέχεται ισχυρές πιέσεις και να χάνει σχεδόν 8% μέσα σε λίγες ημέρες. Η πτώση κορυφώθηκε την Παρασκευή, όπου οι απώλειες έφτασαν σχεδόν το 5%, επηρεασμένες από τις έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές λόγω του νέου κύκλου εμπορικών δασμών που ξεκίνησε η αμερικανική κυβέρνηση.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστη από το κύμα αβεβαιότητας που σαρώνει τις διεθνείς αγορές, με φόντο τον εμπορικό πόλεμο που πυροδότησε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω της επιβολής αμοιβαίων δασμών. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε εβδομαδιαία πτώση της τάξεως του 7,96%, ενώ μόνο την Παρασκευή οι απώλειες έφτασαν το 4,83%, με τον δείκτη να κλείνει στις 1.597,55 μονάδες.

Ο τζίρος της συνεδρίασης άγγιξε τα 415 εκατ. ευρώ με όγκο 94,2 εκατ. τεμαχίων, επιβεβαιώνοντας την ένταση των ρευστοποιήσεων.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατρακύλα στους βασικούς δείκτες

Η πτώση ήταν εκτεταμένη και στους επιμέρους δείκτες, με τον FTSE 25 να υποχωρεί κατά 8,68% και τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) να χάνει 4,08% την Παρασκευή. Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, υποχωρώντας κατά 7,15% την Παρασκευή και 12,32% στο σύνολο της εβδομάδας.

Όπως αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, η ελληνική αγορά ακολούθησε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές στον κατήφορο, παρά το γεγονός ότι η εγχώρια οικονομία έχει περιορισμένη άμεση έκθεση στα αμερικανικά μέτρα. Η ψυχολογία των επενδυτών επηρεάστηκε δραματικά από την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., εν μέσω φόβων για νέες κλιμακώσεις στο εμπορικό μέτωπο.

Οι επιπτώσεις των εμπορικών εντάσεων έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν κάθετα τις επενδυτικές δραστηριότητες – από συγχωνεύσεις και εξαγορές έως τις διασυνοριακές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες πλέον βρίσκονται σε «παγωνιά». Η επενδυτική κοινότητα προσπαθεί να εκτιμήσει τη διάρκεια και το βάθος της αστάθειας.

Ο Γενικός Δείκτης αποφορτίζει τις υπερτιμήσεις που είχαν καταγραφεί προηγουμένως και κινείται πλέον σε ουδέτερες ζώνες. Η κύρια στήριξη εντοπίζεται στις 1.556 μονάδες –το 50% της διόρθωσης από τα υψηλά έτους– ενώ η ζώνη αντίστασης είναι το καθοδικό χάσμα των 1.718-1.734 μονάδων. Οι πτωτικές ενδείξεις επιβεβαιώνονται από τους κινητούς μέσους όρους 30 και 50 ημερών, όπως και από τον MACD.

Παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή υπήρξε μια ήπια ανάκαμψη ενδοσυνεδριακά, τα δεδομένα δεν υποδηλώνουν ακόμα την ολοκλήρωση της διόρθωσης. Η επαναφορά της αγοραστικής τάσης απαιτεί υπέρβαση των 1.650 μονάδων.

Χρηματιστήριο Αθηνών:  Πίεση σε τραπεζικές και βιομηχανικές μετοχές

Η πίεση ήταν γενικευμένη. Η Optima Bank σημείωσε πτώση 8,60%, ενώ οι Eurobank και Πειραιώς υποχώρησαν κατά 7,77% και 7,41% αντίστοιχα. Σημαντικές απώλειες άνω του 6% κατέγραψαν οι Alpha Bank, Motor Oil, Aktor, Cenergy, Εθνική και Ελλάκτωρ. Πτώση άνω του 5% παρουσίασαν οι Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Σαράντης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ.

Στο ίδιο πτωτικό κλίμα, μετοχές όπως Λάμδα, Τιτάν, ΟΤΕ, Helleniq Energy, Metlen, Aegean και Jumbo σημείωσαν απώλειες άνω του 3%, ενώ η Coca Cola, ΔΕΗ και ΔΑΑ έκλεισαν με πτώση άνω του 2%.

Exit mobile version