Επιβεβαιώνοντας τη σημασία της Τουρκίας στις εξελίξεις στη Συρία και την επιρροή της στη νέα ηγεσία της χώρας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επισκέφθηκε σήμερα τη Δαμασκό, όπου είχε συνάντηση με τον Αλ Τζολανί στο Προεδρικό Μέγαρο. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του επικεφαλής της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, στην ίδια πόλη, ενώ και ο Ερντογάν δήλωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί και ο ίδιος τη Συρία.
Δαμασκός: Θερμή υποδοχή του Φιντάν από τον Αλ Τζολάνι
Είναι πλέον προφανές ότι η Συρία μετατρέπεται σε προτεκτοράτο της Τουρκίας ειδικά μετά και τις ενέργειες της Κομισιόν, που ουσιαστικά αναγνώρισε ότι η Άγκυρα θα ειναι ο διαμεσολαβητής με το νέο καθεστώς της Δαμασκού αλλά και τις δηλώσεις Αλ Τζολάνι για τον ενισχυμένο ρόλο της γειτονικής μας χώρας στο νέο μετά-Άσαντ καθεστώς. Ενδιαφέρουσα μάλιστα λεπτομέρεια είναι ότι κατά τη σημερινή συνάντηση ο “επαναστάτης” Τζολάνι υποδέχθηκε τον Τούρκο Υπ. Εξωτερικών με δυτική αμφίεση, κοστούμι και γραβάτα.
Ο Χακάν Φιντάν, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΜΙΤ, είχε αναλάβει τη διαχείριση της συριακής κρίσης και ήταν αυτός που είχε αποκαταστήσει τις επαφές με τις τζιχαντιστικές ομάδες, οι οποίες συνέβαλαν στην ανατροπή του Άσαντ. Στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης βρίσκεται η στρατηγική των νέων αρχών της Συρίας, με την Άγκυρα να δίνει προτεραιότητα στη λύση του «κουρδικού ζητήματος», απαιτώντας από τη Δαμασκό να δράσει για την κατάργηση της αυτόνομης κουρδικής οντότητας στη βόρεια και ανατολική Συρία και τον αφοπλισμό των δυνάμεων του SDF. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η ενέργειά της αυτή δεν αφορά μόνο την ασφάλειά της, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, παρά το γεγονός ότι η ίδια κατέχει μια μεγάλη περιοχή στη δυτική μεθόριο των δύο χωρών.
Δαμασκός: Θερμή υποδοχή του Φιντάν από τον Αλ Τζολάνι
Ο Χακάν Φιντάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τουρκικής στρατιωτικής δράσης, δηλώνοντας ότι αν η Δαμασκός δεν προχωρήσει σε ενέργειες, η Τουρκία θα «προχωρήσει σε ό,τι είναι αναγκαίο» για την ασφάλειά της.
Στη συνάντηση Φιντάν – Αλ Τζολανί, όπου ο επικεφαλής του HTS εμφανίστηκε όχι μόνο με κοστούμι αλλά και με γραβάτα, συζητήθηκε και η διαδικασία της μετάβασης της Συρίας ώστε να καθησυχαστεί η διεθνής κοινότητα για τις προθέσεις της νέας ηγεσίας, καθώς η ανησυχία για το τζιχαντιστικό παρελθόν του Αλ Τζολανί παραμένει και προκαλεί καχυποψία.
Η Τουρκία, που έχει αναλάβει τον ρόλο του καθοδηγητή και προστάτη του νέου καθεστώτος, προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της και να εξαλείψει την αυτόνομη κουρδική οντότητα. Έχει υποσχεθεί πλήρη διπλωματική και πολιτική υποστήριξη στον Αλ Τζολανί, καθώς και πρωτοβουλίες για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Συρίας και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών της χώρας. Στο πλαίσιο των τουρκοσυριακών συνομιλιών συζητείται επίσης το ζήτημα του Ισραήλ, καθώς η Άγκυρα έχει καταδικάσει την κατάληψη της νεκρής ζώνης στα υψίπεδα του Γκολάν από τις ισραηλινές δυνάμεις.