Αδιανόητο: Η Δανία ξεκινά να συζητά με τις ΗΠΑ για την παραχώρηση της Γροιλανδίας – Η “επέλαση” του νεο-συντηρητικού Τραμπ δεν βρίσκει ούτε σύνορα ούτε εμπόδια

Ξέρει που ρίχνει βολές ο Αμερικανός προέδρος καθώς μετά τις αναφορές του για την Γροιλανδία η Δανία της οποίας το νησί είναι κτήση, δηλώνει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, πετώντας το μπαλάκι παράλληλα στους κατοίκους της περιοχή στο να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Δανία: Συζητά με τις ΗΠΑ για την παραχώρηση της Γροιλανδίας

Υπό άλλες συνθήκες θα το χαρακτηρίζαμε αδιανόητο, αλλά με τη συνολική στροφή στον νεο-συντηριτισμό του οποίου ο Τραμπ είναι κύριος εκφραστής, όλα μπορούμε πια να τα περιμένουμε. Η τελική τύχη του μεγάλου νησιού στον Αρκτικό Ωκεανό ίσως είναι να αποτελέσει την 51η πολιτεία των ΗΠΑ, και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την περίπτωση του Καναδά που η πολιτική αστάθεια ίσως αποβεί μοιραία.

Ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, την Τετάρτη (8/1) δήλωσε ότι «η Γροιλανδία μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί αν το θελήσουν οι κάτοικοί της».

Ωστόσο, ο ίδιος δεν ήταν αρνητικός σε διάλογο με τους Αμερικανούς για στενότερη συνεργασία, προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανησυχίες του στην Αρκτική κάτι που μπορεί να σημαίνει εκχώρηση της κυριαρχίας στις ΗΠΑ χωρίς να θιγεί το εσωτερικό καθεστώς διακυβέρνησης της περιοχής.

Δανία: Συζητά με τις ΗΠΑ για την παραχώρηση της Γροιλανδίας

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε, είχε συνομιλίες με τον Δανό βασιλιά στην Κοπεγχάγη, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία που έκαναν παγκόσμιο πρωτοσέλιδο το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, το οποίο βρίσκεται στην Αρκτική.

Επισημαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, την Τρίτη (7/1) δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ή οικονομική δράση για να καταστήσει τη Γροιλανδία τμήμα των ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα, ο μεγαλύτερος γιος του, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στη Γροιλανδία.

Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, αποτελεί μέρος της Δανίας εδώ και 600 χρόνια, αν και οι περίπου 57.000 κάτοικοί της ρυθμίζουν πλέον μόνοι τους τις εσωτερικές τους υποθέσεις. Η κυβέρνηση του νησιού με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Μούτε Έγκεντε, στοχεύει σε ενδεχόμενη ανεξαρτησία.

Νέα απάντηση της Δανίας για τη Γροιλανδία

«Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι η Γροιλανδία έχει τις δικές της φιλοδοξίες», είπε αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, και πρόσθεσε: «Εάν υλοποιηθούν, η Γροιλανδία θα γίνει ανεξάρτητη, αν και δύσκολα με τη φιλοδοξία να γίνει μία ομοσπονδιακή Πολιτεία στις ΗΠΑ».

Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ για την ασφάλεια στην Αρκτική είναι θεμιτές μετά την αυξημένη ρωσική και κινεζική δραστηριότητα στην περιοχή. «Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε κρίση εξωτερικής πολιτικής», τόνισε στη συνέχεια ο Δανός υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε: «Είμαστε ανοιχτοί σε έναν διάλογο με τους Αμερικανούς για το πώς μπορούμε ενδεχομένως να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά από ό,τι κάνουμε για να διασφαλίσουμε την εκπλήρωση των αμερικανικών φιλοδοξιών».

«Η ιδέα που εκφράστηκε για την προσάρτηση της Γροιλανδίας δεν είναι καλή», δήλωσε σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Α.Μπλίνκεν απέρριψε την ιδέα της προσάρτησης της Γροιλανδίας, στην οποία αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Η ιδέα που εκφράστηκε για τη Γροιλανδία προφανώς δεν είναι καλή αλλά, ίσως το σημαντικότερο είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει», είπε ο Α.Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Αναμένεται εκρηκτική η απάντηση του Αμερικανού Προέδρου.

Exit mobile version