Ένα βίντεο τεχνητής νοημοσύνης που δείχνει τον Ντόναλντ Τραμπ να γλείφει τα πόδια του Ίλον Μασκ έχει προκαλέσει πολιτική αναστάτωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναγκάζοντας το υπουργείο Στέγης να ξεκινήσει έρευνα.
Το επίμαχο βίντεο, το οποίο καυτηριάζει την ιδιαίτερα στενή σχέση του Τραμπ με τον Μασκ, εμφανίστηκε για λίγα δευτερόλεπτα στις εσωτερικές οθόνες του υπουργείου στην Ουάσινγκτον, προτού απομακρυνθεί άρον άρον. Σύμφωνα με τους New York Times, η φράση «Long Live The Real King» δέσποζε πάνω από την εικόνα, παραπέμποντας ειρωνικά σε πρόσφατη ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social, όπου αυτοανακηρύχθηκε… βασιλιάς.
this video of Trump kissing Elon Musk’s feet is playing in the federal Department of Housing and Urban Development cafeteria this morning
(per source @HUDgov) pic.twitter.com/hrojPdLDHQ
— Rachel Cohen (@rmc031) February 24, 2025
Σε έναν κόσμο όπου τα deepfake ξεπερνούν τη φαντασία, οι πολίτες καλούνται να διακρίνουν τη σάτιρα από την πραγματικότητα. Αλλά όταν η πραγματικότητα μοιάζει με σάτιρα, το πρόβλημα είναι εμφανώς βαθύτερο. Ίσως τελικά το αληθινό σκάνδαλο να μην είναι το ψεύτικο βίντεο, αλλά η αληθινή υποταγή της πολιτικής στην ισχύ των δισεκατομμυριούχων.
Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου καταδίκασε την «κατάχρηση πόρων που πληρώνονται από τους φορολογούμενους πολίτες» και δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας. Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν έχασαν την ευκαιρία να χλευάσουν το περιστατικό λέγοντας: «Δεν φορούν όλοι οι ήρωες κάπα», ανέφερε δηκτικά η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στο Χ (πρώην Twitter).
Monitors at the Department of Housing & Urban Development reportedly hacked to show AI video of Donald Trump sucking Elon Musk’s toes. pic.twitter.com/a0UlfiZ13F
— Pop Crave (@PopCrave) February 24, 2025
Το εν λόγω βίντεο δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο εύφλεκτη πολιτική στιγμή. Η νέα κυβέρνηση έχει παραδώσει τα «κλειδιά του κράτους» στον Μασκ και την περιβόητη ομάδα του «Doge» (επιτροπή κυβερνητικής αποτελεσματικότητας), επιτρέποντάς τους να επιδοθούν σε μαζικές απολύσεις, σφαγή δημοσίων δαπανών και παράλυση των ρυθμιστικών μηχανισμών. Αν και deepfake βίντεο είναι σάτιρα ίσως θα πρέπει να αποτελεί και τροφή για σκέψη όπως προείπαμε!