Στην οικονομική καταστροφή θέλει να στείλει χιλιάδες Έλληνες κτηνοτρόφους η ΕΕ για τους όρους της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, με τις αντιδράσεις να αυξάνονται και από την ελληνική πλευρά λόγω της φέτας, και πιθανών άλλων προϊόντων.
Αν και η ΕΕ ανακοίνωσε ότι η συμφωνία της Ένωσης με Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη περιλαμβάνει διασφαλίσεις, αναφέρει σύμφωνα με ΜΜΕ για την φέτα χαρακτηριστικά:
«Η προστασία της γεωγραφικής ένδειξης «Φέτα (Φέτα)» δεν εμποδίζει τη συνεχιζόμενη και παρόμοια χρήση του όρου «φέτα» από οποιοδήποτε πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένου του διαδόχου ή του εκδοχέα αυτούγια μέγιστο διάστημα 7 ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας έχουν χρησιμοποιήσει αυτή η γεωγραφική ένδειξη με συνεχή τρόπο όσον αφορά τα ίδια ή παρόμοια αγαθά στο εδάφη της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης. ».
Ουσιαστικά για κάποια χρόνια χάνουμε την αποκλειστικότητα του προστατευόμενης ονομασίας “φέτα”, κάτι που υ θα οδηγήσει σε χοντρό πλήγμα και σε οικονομική και πολιτιστική καταστροφή ενός αμιγούς ελληνικού προϊόντος.
Υπενθυμίζεται ότι και στη συμφωνία της ΕΕ με τη Νέα Ζηλανδία , που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2024, η φέτα δεν προστατεύεται για τα επόμενα 9 χρόνια όπως και ελιά Καλαμάτας, Κίτρο, Μαστίχα, Μαυροδάφνη, Κρόκος Κοζάνης, Μοσχάτο και Malvasia.
Γαλλία, Αυστρία και Πολωνία έχουν αντιταχθεί ρητά με τη συμφωνία αυτή, ενώ και η Ιταλία ετοιμάζεται να αντιδράσει και αυτή.
Μιλάμε για Τέσσερις χώρες που αντιπροσωπεύουν το 35% του πληθυσμού της ΕΕ σχηματίζουν μειοψηφία αποκλεισμού.