Διαυβέρνηση Σημίτη: Τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα και οι εθνικές αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική, στο όνομα του “εκσυγχρονισμού”

Ο Κώστας Σημίτης, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 ετών, υπηρέτησε ως ηγετική μορφή του ΠΑΣΟΚ σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο του κόμματος αλλά και της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας μας, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Ωστόσο, η θητεία του συνδέεται με πληθώρα σκανδάλων που εν μέρει οδήγησαν την Ελλάδα στα μνημόνια και στο ΔΝΤ.

Διαυβέρνηση Σημίτη: Τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα που ακόμα πληρώνουμε

Τα σκάνδαλα, όπως η αδικαιολόγητη άνοδος του Χρηματιστηρίου, τα εξοπλιστικά προγράμματα, οι κατασκευαστικοί τομείς και η υπερβολική εξάρτηση της χώρας από γερμανικές εταιρείες, αποτέλεσαν σοβαρές συνέπειες της διακυβέρνησης του.

Ο Σημίτης ανέλαβε την πρωθυπουργία το 1996 και παρουσίασε την έννοια του “εκσυγχρονισμού”, προτείνοντας αλλαγές στις νοοτροπίες, τις δομές και την πολιτική. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της 8ετούς θητείας του, ξέσπασαν μεγάλα σκάνδαλα, όπως η φούσκα του Χρηματιστηρίου και τα υπερτιμημένα εξοπλιστικά προγράμματα. Παράλληλα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 απαιτούσαν επιτάχυνση έργων, ενώ στα εθνικά θέματα, οι εξελίξεις με τα Ίμια, το σχέδιο Μαδρίτης και το θέμα Οτσαλάν οδήγησαν σε μια – ας το θέσουμε κομψά – απογοητευτική εικόνα για το εθνικό φρόνημα της Ελλάδας.

Διαυβέρνηση Σημίτη: Τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα που ακόμα πληρώνουμε

Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, αν και επιτεύχθηκε, έγινε δυνατή μέσω της συμφωνίας με τη Goldman Sachs, που επέτρεψε να κρυφτεί μέρος του χρέους της χώρας μέσω του “currency swap”. Η συμφωνία αυτή, αν και αρχικά ωφέλιμη για τη χώρα, είχε τελικά κόστος που ανέβηκε στα 16 δισ. ευρώ.

Άλλα σημαντικά σκάνδαλα περιλάμβαναν την καταστροφή του Χρηματιστηρίου το 1999 (υπολογίζεται ότι περίπου 155 δισ. ευρώ εξανεμίστηκαν από την πραγματική οικονομία από το κραχ του ελληνικού χρηματιστηρίου), την υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων που κατέληξε στη φυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου, την υπόθεση με τα “μαύρα” ταμεία της Siemens, τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις υπερβολικές φορολογίες που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Ελλάδα αντιμετώπισε υψίστης σημασίας κρίσεις εξωτερικής πολιτικής, όπως η παράδοση του μέχρι σήμερα φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν αλλά και την εμπλοκή της χώρας στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Αλλά κυρίως μία από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και δη των ενόπλων δυνάμεων όταν μετά την πλήρως αποτυχημένη επέμβαση την “κρίση των Ιμίων” ο Κώστας Σημίτης, στις 1/2/1996, ευχαρίστησε «τους Αμερικάνους», για την «συμβολή τους και την βοήθεια τους» στην απώλεια του εθνικού εδάφους και ζωών των στελεχών του ΠΝ με την πτώση του ελικοπτέρου.

Ο νεκρός δεδικαίωται, η ιστορία όμως δεν σβήνεται.

Exit mobile version