Δημογραφικό: Ο πλανήτης μας οδεύει προς πληθυσμό 10 δισεκατομμυρίων μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει συρρίκνωση του πληθυσμού της. Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από αυτές τις δημογραφικές εξελίξεις;
Δημογραφικό: Ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται με σταθερό ρυθμό, εγείροντας ερωτήματα για τη βιωσιμότητα και τις επιπτώσεις αυτής της ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο παγκόσμιος πληθυσμός, που ξεπέρασε τα 8 δισεκατομμύρια, αναμένεται να αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια λίγο πριν από το 2100. Παρά την αδιάκοπη αύξηση, ο ρυθμός γεννήσεων παρουσιάζει επιβράδυνση, καθώς η ετήσια αύξηση που έφτασε το 2% πριν από έξι δεκαετίες, πλέον έχει μειωθεί στο 0,9% και προβλέπεται να συνεχίσει την καθοδική πορεία του.
Οι παράγοντες που καθορίζουν το δημογραφικό
Η δημογραφική μετάβαση είναι ένας από τους κύριους λόγους της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού τους τελευταίους δύο αιώνες. Σε πολλές χώρες, η μείωση της θνησιμότητας προηγήθηκε της μείωσης της γονιμότητας, οδηγώντας σε σημαντικό πληθυσμιακό πλεόνασμα. Σήμερα, οι μεγαλύτεροι ρυθμοί γεννήσεων καταγράφονται στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου η γονιμότητα παραμένει υψηλή και ο πληθυσμός είναι ιδιαίτερα νεανικός. Αντιθέτως, στην Ευρώπη, η μέση ηλικία είναι πολύ υψηλότερη, με τη διάμεσο ηλικία να φτάνει τα 41,7 έτη.
Η Ευρώπη σε τροχιά δημογραφικής κάμψης
Σε αντίθεση με την Αφρική, ο πληθυσμός της Ευρώπης βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Από τα 746 εκατομμύρια που αριθμεί σήμερα, εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 700 εκατομμύρια έως το 2050. Η ήπειρος, που το 1950 αποτελούσε το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού, σήμερα περιορίζεται στο 9,5% και εκτιμάται ότι θα πέσει στο 7,3% μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η Ελλάδα ακολουθεί αυτή την τάση, καθώς από το 1,4% του ευρωπαϊκού πληθυσμού που αντιπροσωπεύει σήμερα, αναμένεται να περιοριστεί στο 1,3% το 2050.
Κίνα και Ινδία: Ανατροπή πληθυσμιακών ισορροπιών
Η Κίνα, η οποία υπήρξε η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου για δεκαετίες, βρίσκεται πλέον σε πορεία πληθυσμιακής μείωσης, σε αντίθεση με την Ινδία που συνεχίζει να αυξάνει τον πληθυσμό της. Ενώ ο κινεζικός πληθυσμός αυξήθηκε από 539 εκατομμύρια το 1950 σε 1,426 δισεκατομμύρια το 2021, η τάση αντιστρέφεται, με την Ινδία να αναλαμβάνει τον τίτλο της πιο πυκνοκατοικημένης χώρας του πλανήτη. Η γήρανση του πληθυσμού στην Κίνα αποτελεί σοβαρή πρόκληση, καθώς το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.
Το μέλλον της ανθρωπότητας και οι δημογραφικές προκλήσεις
Η παγκόσμια πληθυσμιακή αύξηση δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά αλληλεπιδρά με οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Παρόλο που η Γη θα συνεχίσει να φιλοξενεί περισσότερους ανθρώπους, το πραγματικό ζήτημα αφορά τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε τους πόρους μας. Η ανισότητα στη χρήση φυσικών πόρων είναι εμφανής, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον σε σύγκριση με τους κατοίκους των ανεπτυγμένων χωρών.
Οι προκλήσεις της δημογραφικής εξέλιξης δεν περιορίζονται μόνο στον αριθμό των ανθρώπων, αλλά αφορούν και τη βιωσιμότητα του τρόπου ζωής μας. Η διατήρηση της οικονομικής ευημερίας χωρίς την υπέρμετρη κατανάλωση φυσικών πόρων και η εξασφάλιση ισότιμης ανάπτυξης είναι οι βασικές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τον 21ο αιώνα.