Είδος προς εξαφάνιση το επίδομα ανεργίας – Ποιοι τιμωρούνται

Το νέο καθεστώς για το επίδομα ανεργίας φέρνει σαρωτικές αλλαγές, αφήνοντας εκτός δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ενώ το κράτος υπόσχεται αυξήσεις, η πραγματικότητα για τους ανέργους είναι περισσότερα εμπόδια και λιγότερη στήριξη.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει το νέο επίδομα ανεργίας ως μεταρρύθμιση, αλλά στην πράξη μοιάζει περισσότερο με… αναδιανομή φτώχειας. Αντί να στηρίξει τους εργαζόμενους σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από ελαστικότητα, τους πετάει έξω από το δίχτυ προστασίας, με αυξημένες προϋποθέσεις που καθιστούν την επιδότηση προνόμιο για λίγους. Εν μέσω επισφαλούς εργασίας και χαμηλών μισθών, το νέο σύστημα περισσότερο «τιμωρεί» τους ανέργους παρά τους βοηθά να επιστρέψουν στην αγορά.

Επίδομα ανεργίας: Πώς το πλασάρει η κυβέρνηση

Το Υπουργείο Εργασίας παρουσιάζει το νέο σύστημα επιδότησης ανεργίας ως «πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό και πιο ανταποδοτικό». Ωστόσο, ήδη έχουν ξεσπάσει έντονες αντιδράσεις, με επικριτές να το χαρακτηρίζουν τιμωρητικό, ειδικά για τους νέους εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς και περιορισμένη προϋπηρεσία, καθώς και για τους μακροχρόνια άνεργους.

Η πιο προβληματική αλλαγή είναι η εισαγωγή αυστηρότερων κριτηρίων που μειώνουν τον αριθμό των δικαιούχων, με κυριότερο τον νέο όρο που απαιτεί δύο επιπλέον μήνες ασφάλισης για τη λήψη του επιδόματος, όπως αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 7047).

Επίδομα ανεργίας για λίγους – Χιλιάδες αποκλεισμένοι από το νέο σύστημα

Το νέο σύστημα επιδότησης ανεργίας που προωθείται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) φέρνει ριζικές αλλαγές, με αυστηρότερες προϋποθέσεις και μειωμένο αριθμό δικαιούχων. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μόνο το 28,2% των εγγεγραμμένων ανέργων λαμβάνει σήμερα επίδομα ανεργίας, ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει στο 15% σε βάθος διετίας. Με το νέο μοντέλο, το απαιτούμενο όριο ασφάλισης αυξάνεται από 125 σε 175 ημέρες, γεγονός που αποκλείει εργαζόμενους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, συμβασιούχους και εκπαιδευτικούς.

Το νέο μοντέλο προβλέπει πιλοτική εφαρμογή σε 15.000 ανέργους, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω αλγορίθμου. Η κυβέρνηση διαφημίζει την εμπροσθοβαρή καταβολή του επιδόματος – με μεγαλύτερα ποσά στην αρχή και μειώσεις ανά τρίμηνο – ως κίνητρο για ταχύτερη επανένταξη στην αγορά. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι οι νέοι όροι θα αφήσουν εκτός επιδότησης χιλιάδες πολίτες, οδηγώντας σε μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια και ενίσχυση της μαύρης εργασίας.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών εκφράζει ανησυχίες ότι το νέο πλαίσιο θα αποκλείσει περίπου 80.000 εργαζόμενους σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, ενώ οι συνδικαλιστικοί φορείς καταγγέλλουν πως η αυστηροποίηση των όρων θα επιδεινώσει τις ήδη υπάρχουσες εργοδοτικές πιέσεις και τη «μαύρη» εργασία. Επιπλέον, οι αλλαγές πλήττουν οικογένειες με παιδιά, καθώς η προσαύξηση λόγω προστατευόμενων μελών μειώνεται δραστικά.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά το ύψος και τη διάρκεια καταβολής του επιδόματος ανεργίας, με το ποσοστό αναπλήρωσης να ανέρχεται μόλις στο 47% του εισοδήματος ενός εργαζομένου. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για «δίκαιες» αλλαγές, το νέο σύστημα φαίνεται να δημιουργεί περισσότερα εμπόδια παρά λύσεις για τους ανέργους.

Exit mobile version