Οι αναλυτές δημοσκοπήσεων επισημαίνουν ότι, καθώς οι προεδρικές εκλογές του 2024 πλησιάζουν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοδύναμες πιθανότητες νίκης για τον Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις, αλλά η πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος παραμένει δύσκολη.
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Γιατί μπορεί να πέσουν έξω οι δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις του 2020 ήταν από τις πιο ανακριβείς των τελευταίων δεκαετιών, ενώ το 2016 υπήρξαν λανθασμένες εκτιμήσεις για τη νίκη της Χίλαρι Κλίντον. Η πανδημία, η μεροληψία λόγω μη ανταπόκρισης και ο «ντροπαλός ψηφοφόρος» του Τραμπ είναι παράγοντες που έχουν επηρεάσει την ακρίβεια των γκάλοπ στο παρελθόν.
Σε αυτές τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις διενεργούνται από πολλές εταιρείες με διάφορες μεθόδους, όπως τηλεφωνικές κλήσεις και διαδικτυακές έρευνες, οι οποίες στη συνέχεια σταθμίζονται για να διασφαλίσουν την αξιοπιστία. Το φαινόμενο του «κοπαδισμού» εμφανίζεται συχνά, με τις δημοσκοπήσεις να συγκλίνουν σε αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως αναφέρει ο στατιστικολόγος Nate Silver, αν και ορισμένες δημοσκοπήσεις, όπως αυτή των Times/Siena College, αποκλίνουν από τη συνηθισμένη εικόνα. Επίσης, το «χρονικό σφάλμα» αποτελεί παράγοντα αβεβαιότητας, καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν τις τελευταίες εξελίξεις που μπορούν να επηρεάσουν την ψήφο.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα περιθώρια σφάλματος στις δημοσκοπήσεις, συνήθως 2-5 μονάδες, μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα σε μια τόσο αμφίρροπη αναμέτρηση. Η θεωρία του «ντροπαλού ψηφοφόρου» αναφέρεται στο ενδεχόμενο υποεκτίμησης της υποστήριξης του Τραμπ, καθώς ορισμένοι ψηφοφόροι του ενδέχεται να μην δηλώνουν ανοιχτά την προτίμησή τους. Παρόμοιο είναι και το «Bradley Effect», το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει τις δημοσκοπήσεις υπέρ της Χάρις, ως την πρώτη μαύρη γυναίκα υποψήφια πρόεδρο, σε μια τάση όπου οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι ίσως να διστάζουν να δηλώσουν την επιλογή τους.
Επιπλέον, οι «μη δεσμευμένοι» ψηφοφόροι του Τραμπ, οι οποίοι συχνά δεν συμμετέχουν στις δημοσκοπήσεις, αποτελούν επίσης έναν αστάθμητο παράγοντα. Η «θεωρία του patchwork» επισημαίνει ότι κάθε εκλογική διαδικασία έχει μοναδικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις δημοσκοπήσεις, όπως η πανδημία του 2020 και οι λανθασμένες δημοσκοπήσεις του 2016.
Τέλος, οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για πιθανή υποεκτίμηση της υποστήριξης της Χάρις ή υπερεκτίμηση των οπαδών του Τραμπ, γεγονός που καθιστά το τελικό αποτέλεσμα αβέβαιο και τις δημοσκοπήσεις ιδιαίτερα επιφυλακτικές για τη φετινή κούρσα.
-
Έξαλλος ο “πατέρας” της «Γαλάζιας Πατρίδας» με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο: Ζητά να του απαγορευτεί η είσοδος στην Τουρκία
-
Συναγερμός στη Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς – 6 τραυματίες
-
Νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις για την άγρια δολοφονία του ξυλουργού στη Χαλκίδα: «Με κοίταζε στα μάτια και συνέχιζε να μαχαιρώνει τον σύζυγό μου»
-
Λαβρόφ: Η Ουκρανία παραβιάζει τη συμφωνία για τα χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές
-
“Καζάνι που βράζει” η Μέση Ανατολή: Ετοιμάζεται «ευρείας κλίμακας» επίθεση στο Ιράν;
-
Κορωπί: Το σκοτεινό προφίλ του 51χρονου «κατσαβιδάκια» που σκόρπισε τον τρόμο
-
Μαρίν Λεπέν: «Έριξαν πολιτική πυρηνική βόμβα εναντίον μου – Είμαστε στα πρόθυρα να κερδίσουμε τις εκλογές»
-
Κυριακή Γρίβα: Δεν χρειάζονται μνημεία, στο σημείο της σφαγής της- Κανένα άγαλμα δεν μπορεί να αναπληρώσει τη ζωή που χάθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους
-
Εμπόριο υπό όρους: Ο Τραμπ βάζει «βέτο» σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω περιορισμών στην ελευθερία λόγου
-
Προκαλεί ο Περικλής Κονδυλάτος με τις απόψεις του για τις γυναίκες: «Πιο σωστές μου φαίνονται οι μουσουλμάνες με την μπούργκα»
-
Ρεκόρ κατάταξης στρατιωτών στη Ρωσία, εν μέσω συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία
-
Τίτλοι τέλους για Βανδή-Μπισμπίκη: Από τα φιλιά στο Λονδίνο στα ουρλιαχτά στο καμαρίνι
-
Κορωπί: Αυτό είναι το «κατσαβίδι του τρόμου» με το οποίο σκόρπισε τον πανικό ο 51χρονος – Οι γραπτές σημειώσεις -ντοκουμέντα (εικόνες)
-
Εκρέμ Ιμάμογλου: «Βράζει» η Τουρκία – Οι φοιτητές καλούν σε «οικονομικό μποϊκοτάζ» – «Δεν αγοράζουμε ούτε πουλάμε στις 2 Απριλίου»
-
Απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα για ομόφυλα ζευγάρια – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης