Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη και την Αμοργό, με σοκαριστικούς αριθμούς αλλά και δύο πιθανά σενάρια εκτόνωσης του γεγονότος.
ΕΚΠΑ: Έκτακτη ανακοίνωση – Κατέγραψε 6400 σεισμούς από 26/1
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 3 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν συνολικά πάνω από 6.400 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού το οποίο οδηγεί τους επιστήμονες σε δύο σενάρια, είτε σταδιακή εξασθένιση του φαινομένου που θα διαρκέσει όμως μήνες μέχρι να καταλαγιάσει, είτε στην πρόκληση ενός μεγάλου κύριου σεισμού, του οποίου αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε την προσεισμική ακολουθία.
«Αν και πιθανότατα πρόκειται για σμήνος που περιλαμβάνει σεισμούς μεγάλου μεγέθους, συγκριτικά με άλλες σεισμικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, υπάρχει η πιθανότητα να συνεχιστεί με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και λιγότερους σεισμούς, αλλά να διαρκέσει για μήνες, όπως συνέβη με το σεισμικό σμήνος της Θήβας. Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο το σμήνος να ενεργοποιήσει μεγάλο ενεργό ρήγμα της περιοχής, προκαλώντας έναν κύριο σεισμό, ακολουθούμενο από μετασεισμική δραστηριότητα. Σε αυτήν την περίπτωση, το σμήνος πριν τον κύριο σεισμό θα χαρακτηριστεί ως προσεισμική ακολουθία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
ΕΚΠΑ: Έκτακτη ανακοίνωση – Κατέγραψε 6400 σεισμούς από 26/1
«Η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση, αν και λαμβάνει χώρα εντός του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, δεν συνδέεται άμεσα με κάποιο γνωστό ηφαίστειο, αλλά φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα ρηγμάτων με διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου. Οι σεισμικές διεγέρσεις, ιδιαίτερα κοντά σε ηφαιστειακά περιβάλλοντα, συχνά προκαλούνται από τη διείσδυση ρευστών στον ρηξιγενή ιστό, οι οποίοι διευκολύνουν τις διαρρήξεις, σε συνδυασμό με την τάση που προκαλούν οι τεκτονικοί σεισμοί» καταλήγει η ανακοίνωση.