Η Κίνα κλιμακώνει την εμπορική της αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοινώνοντας την επιβολή πρόσθετων δασμών 34% σε αμερικανικά προϊόντα, ως απάντηση στους νέους δασμούς που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Σε νέα φάση περνά η εμπορική σύγκρουση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, με το Πεκίνο να ανακοινώνει την Παρασκευή την επιβολή πρόσθετου δασμού 34% σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις 10 Απριλίου και χαρακτηρίζεται ως «απαραίτητη απάντηση» στις κινήσεις της Ουάσινγκτον.
Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι πρόσφατοι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά αγαθά, που αγγίζουν συνολικά το 54% –συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων επιβαρύνσεων–, παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου και πλήττουν την ισορροπία στις διμερείς σχέσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προηγουμένως ανακοινώσει την αύξηση των δασμών, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής πίεσης προς το Πεκίνο για εμπορικά και γεωπολιτικά ζητήματα.
Η νέα αυτή εξέλιξη αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες οικονομικές σχέσεις των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων, με τις επιπτώσεις να είναι αισθητές όχι μόνο στις αγορές αλλά και στους καταναλωτές και επιχειρηματίες και των δύο χωρών.
Την ίδια ώρα βουτιά σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης DAX υποχωρούσε στις 13:36 ώρα Ελλάδας 4,84%, ο FTSE 3,31%, ο CAC 3,87% και ο FTSE MIB 7,10%.
Ο Τραμπ λέει ότι το σχέδιο δασμών «πηγαίνει πολύ καλά»
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι η εφαρμογή των δασμών του πηγαίνει «πολύ καλά» και η οικονομία πρόκειται να «εκτοξευθεί» ενώ η αναταραχή συνεχίζεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές διεθνώς. Οι σαρωτικοί δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσαν βουτιά στα χρηματιστήρια της Nέας Υόρκης, Ασίας και Ευρώπης υπό τον φόβο της μείωσης της ανάπτυξης και των εμπορικών συναλλαγών σε όλο τον κόσμο.
H oικονομική αναλύτρια Λιζ Μίλερ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κανένας δεν κερδίζει στον πλανήτη! Πραγματικά θα ανέβει το οικονομικό κόστος σε όλο τον κόσμο. Οι αυξήσεις θα επηρεάσουν τους καταναλωτές. Θα επηρεάσουν και τις επιχειρήσεις».
Ωστόσο, μέσα από το Air Force One o Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να καθησυχάσει χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη και προσωρινή την πτώση των αγορών. Δήλωσε ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για τους δασμούς, και παρουσίασε την χρυσή βίζα, για πρόσθετα έσοδα στα αμερικανικά ταμεία. Έχει τυπωμένο το πρόσωπό του , και θα παρέχεται με το αντίτιμο των 5 εκ. δολαρίων.
«Ήταν αναμενόμενο, γιατί ήταν ένας ασθενής που ήταν πολύ άρρωστος. Κληρονομήσαμε, πραγματικά, κληρονομήσαμε μια φρικτή οικονομία, όπως ξέρετε, με πολλά προβλήματα. Πρόκειται λοιπόν, για έναν πολύ άρρωστο ασθενή. Χειρουργήθηκε την “Ημέρα της Απελευθέρωσης” και σύντομα θα αναρρώσει, η χώρα θα ανθίσει. Θα γίνει μια πολύ αναπτυγμένη χώρα» τόνισε ο Ντοναλντ Τραμπ.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου. Όπως είπε θα δείτε την αμερικανική παραγωγή να αρχίζει να αυξάνεται και, επιτέλους, να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση. Θεωρώ ότι έχουμε το “σύνδρομο της Στοκχόλμης”. Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να μας “κακοποιούν” και ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει για αυτό εδώ και 35 χρόνια».
Όμως η νευρικότητα των αγορών αντανακλάται και στις επιχειρήσεις. Ήδη η πολυεθνική αυτοκινητοβιομηχανία «Στελάντις», που παράγει τα μισά από τα οχήματα που πωλούνται στις ΗΠΑ, απέλυσε προσωρινά 900 υπαλλήλους σε πέντε αμερικανικά της εργοστάσια και σταματά την παραγωγή στα εργοστάσια συναρμολόγησης σε Μεξικό και Καναδά.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο Καναδός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε δασμούς ύψους 25% στα εισαγόμενα αμερικανικά οχήματα λέγοντας ότι «Οι εμπορικές μας σχέσεις (Καναδά – ΗΠΑ) ήταν όλο και πιο στενές. Η σχέση αυτή τελείωσε! Βλέπαμε την αρχή του τέλους εδώ και λίγο καιρό. Τώρα πλέον είναι εμφανές! Νομίζω ότι όλος ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι η σχέση μας τελείωσε. Δε χρυσώνουμε το χάπι! Είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι σε αυτό».
Λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώσει τα δικά της αντίμετρα, ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ βάναυση και αστήριχτη. «Είναι αστήριχτη, επειδή οι εμπορικές ανισορροπίες δεν διορθώνονται με την επιβολή δασμών…η οικονομική θεωρία δείχνει ξεκάθαρα το αντίθετο, ιδιαίτερα όταν αυτές οι ανισορροπίες δεν λαμβάνουν υπόψη τομείς, όπως οι ψηφιακές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Για λανθασμένο μέτρο που δε θα ωφελήσει κανένα έκανε λόγο η Τζόρτζια Μελόνι μιλώντας στη ΡΑΙ τονίζοντας την ανάγκη να ξεκινήσει ειλικρινής συζήτηση με τους Αμερικανούς.