Επανεκκίνηση ερευνών για το καλώδιο Ελλάδας–Κύπρου: Πλοία επιστρέφουν σε Κάσο και Κάρπαθο

Στην αφετηρία ξανά οι ερευνητικές αποστολές για τον Great Sea Interconnector, το μεγάλο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου, με νέο γύρο δραστηριοτήτων στα διεθνή ύδατα ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου. Σε τελική φάση η έκδοση NAVTEX που θα σημάνει την έναρξη των επιχειρήσεων.

Σε φάση ενεργοποίησης μπαίνουν εκ νέου οι ερευνητικές επιχειρήσεις στην περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, καθώς επανεκκινείται το σκέλος των τεχνικών μελετών για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου, γνωστό ως Great Sea Interconnector.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση NAVTEX – της αγγελίας προς ναυτιλλομένους που θα προσδιορίσει το πλαίσιο των ερευνών, από τις συντεταγμένες έως τη χρονική διάρκειά τους.

Η διαδικασία ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια: το αρχικό αίτημα εγκρίνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και εν συνεχεία προωθείται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από εκεί, την ευθύνη για την εκπόνηση του σχετικού χάρτη αναλαμβάνει η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και το ποιο σκάφος θα αναλάβει το έργο. Το «Ievoli Relume» παραμένει ανενεργό στην Ολλανδία, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο το «NG Worker», το οποίο πρόσφατα εντοπίστηκε στα ανοιχτά της ιταλικής Μεσσήνης, ως επικρατέστερο υποψήφιο.

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους μήνες αποδίδεται κυρίως σε τεχνικούς λόγους και ζητήματα διαθεσιμότητας πλοίων. Πλέον, εφόσον όλα κινηθούν βάσει προγραμματισμού, οι ερευνητικές αποστολές μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και πριν την ολοκλήρωση της επόμενης εβδομάδας.

Στο παρασκήνιο, εντείνονται οι προετοιμασίες από την ελληνική πλευρά. Η ευθύνη για τις επιχειρήσεις έχει περάσει σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν ήδη καταρτίσει σχέδιο προστασίας για την περίπτωση πιθανών τουρκικών παρεμβάσεων.

Η κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του ΝΑΤΟ, δίνοντας και μια διπλωματική διάσταση στις ενεργειακές εξελίξεις.

Exit mobile version