Εστάλη 112 στη Σαντορίνη – Νέα σεισμική δόνηση 4,9 ρίχτερ ανατολικά της νήσου

Εστάλη 112 στη Σαντορίνη για κίνδυνο κατολισθήσεων -«Απαγορεύεται η πρόσβαση σε 3 περιοχές στο νησί»

Συνεχείς είναι οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Για κίνδυνο κατολισθήσεων προειδοποιεί μήνυμα 112, επισημαίνοντας ότι ισχύει απαγόρευση πρόσβασης στις παραλίες Αμμούδι, Αρμένη, παλιό Λιμάνι Φηρών.

Μια νέα σεισμική δόνηση 4.9 ρίχτερ σημειώθηκε 19 χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης (σημειώνεται πως αρχικά είχε ανακοινωθεί ως μέγεθος τα 5,1 ρίχτερ και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο προχώρησε σε διόρθωση).

Νέα σεισμική δόνηση 4,9 ρίχτερ ανατολικά της Σαντορίνης – Μήνυμα 112 προειδοποιεί για κατολισθήσεις σε παραλίες

Μέσα σε λίγα λεπτά, από τις 09:36 έως τις 10:26 καταγράφηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 βαθμών, με μεγαλύτερη αυτή στις 10:26 με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ και επίκεντρο 20 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν, επίσης, δεκάδες σεισμικές δονήσεις με σημαντικότερη αυτή που σημειώθηκε στις 01:54, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Περισσότερες από 400 δονήσεις έγιναν τις τελευταίες ημέρες, ενώ τουλάχιστον 12 από αυτές τις δονήσεις ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες, τονίζουν η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει ίσως και εβδομάδες, ενώ η πιθανότητα να συμβεί ένας σεισμός μεγαλύτερος των 6 βαθμών είναι πολύ μικρή.

«Η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση και συσχέτιση με την σεισμική δραστηριότητα. Η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται έξω από το Κολούμπο, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Θήρας και Αμοργού. Μπορεί να έχουμε και ένα σεισμό μεγαλύτερο από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ένα σεισμό της τάξεως των 5,5 είναι μια πολύ μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί και σε καμία περίπτωση δε θα πάμε πάνω από 6, που είναι το ακραίο σενάριο», τόνισε στο ΕΡΤΝews, ο πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Η μετασεισμική ακολουθία, απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης προς τα βορειονατολικά, και όσο μεγαλώνει η απόσταση, μειώνονται οι πιθανότητες για να υπάρχουν σημαντικές ζημιές», αναφέρει ο Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου, Βασίλης Καραστάθης.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία αυτή ανοιχτά της Σαντορίνης και μεταξύ της νήσου Σαντορίνης και Ανύδρου, οπότε πρέπει να περιμένουμε κι άλλο να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά δηλαδή μεγέθη που θα είναι της τάξης του 4,5 έως 4,7 το ανώτερο χθες το βράδυ 8 παρά τέταρτο. Ή θα έχουμε μια μεγαλύτερη δόνηση σεισμική η οποία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε γι` αυτά τα σενάρια», τόνισε ο Θανάσης Γκανάς, Δ/ντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, που μετείχε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 .

Σε εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός. Στο νησί έχουν μεταβεί προληπτικά, κλιμάκια διασωστών και γιατρών, συνοδευόμενα από ασθενοφόρα και εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάζει καθημερινά προκειμένου να εξετάζονται τα νέα δεδομένα και να σχεδιάζονται οι επόμενες επιχειρησιακές δράσεις.

Παράλληλα, το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.

«Έχει ξεκινήσει από τις 24 Ιανουαρίοη σεισμική δραστηριότητα, αλλά από το Σάββατο το πρωί εντάθηκε πάρα πολύ, αυξήθηκε το πλήθος των σεισμών και αυξήθηκαν σταδιακά και τα μεγέθη τους. Είναι πολλοί σεισμοί, είναι εκατοντάδες σεισμών. Έχουν ξεπεράσει τους 400 οι καταγεγραμμένοι αυτοί που έχει μπορέσει το σύστημα μας να καταγράψει και να τους αναλύσουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο, στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων του ΕΚΠΑ και πρόσθεσε πως «είναι πολλοί, πολλοί περισσότεροι οι μικροί που δεν μπορούμε να τους αναλύσουμε».

«Είναι μια ζώνη μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων που έχει ενεργοποιηθεί. Ξεκινάει από τα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, το θαλάσσιο χώρο και συνεχίζετε προς την Αμοργό» σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή Πρωίαν ενώ τόνισε πως το καλό νέο είναι ότι αυτή η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται σε θαλάσσιο χώρο υπογραμμίζοντας πως ακόμη και αν μεγαλώσει το μέγεθος υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας. «Ότι είναι στο θαλάσσιο χώρο περίπου 30 με 40 χιλιόμετρα μακριά από τα νησιά. Αμοργός, Σαντορίνη, Ανάφη, Αστυπάλαια. Λέω κυρίως τα τέσσερα νησιά που περιτριγυρίζουν αυτή την υποθαλάσσια τεκτονική τάφρο μέσα στην οποία εξελίσσεται, διαδραματίζεται όλη η σεισμική δραστηριότητα. Οπότε πρέπει να μεγαλώσει πολύ το μέγεθος για να έχουμε πολύ αρνητικές επιπτώσεις» σημείωσε.

Ο καθηγητής, Κώστας Παπαζάχος, το πρωί, μετέβη στη νήσο Άνυδρο, στο νησάκι που βρίσκεται ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, το οποίο είναι το επίκεντρο των περισσότερων σεισμών και εκεί θα τοποθετηθεί ένας σεισμογράφος.

Δήμαρχος Σαντορίνης στο Πρώτο: Δεν υπάρχει καμία ζημιά μέχρι σήμερα – Η ζωή εξελίσσεται κανονικά

«Παρά τη συχνότητα των σεισμών τους οποίους καταλαβαίνουμε όταν είναι πάνω από 4 Ρίχτερ, γιατί υπάρχει απόσταση και γίνεται σε υποθαλάσσιο χώρο, παρά το γεγονός αυτό, η ζωή εξελίσσεται, θα έλεγα με μια κανονικότητα. Προφανώς υπάρχει η ανησυχία και η αναμονή να ακούσουν τους εξειδικευμένους τους σεισμολόγους για το τι θα πουν κάθε μέρα αλλά η ζωή εξελίσσεται κανονικά» ανέφερε ο Δήμαρχος Σαντορίνης Νικόλαος Αναστάσιος Ζώρζος, περιγράφοντας πώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή των Κυκλάδων τις τελευταίες ημέρες.

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί καμία ζημιά, σημείωσε ο κ. Ζώρζος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Εμείς θα περιμένουμε, όπως κάναμε και μετά τις προηγούμενες συσκέψεις και τις προτάσεις που έκανε η Επιστημονική επιτροπή προς το Υπουργείο και τις αποφάσεις που πήρε το Υπουργείο και εναρμονιζόμαστε εν πολλοίς με αυτά που έχουν αποφασιστεί» επισήμανε ο Δήμαρχος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, δεν υπάρχει κύμα φυγής, ωστόσο κάποιοι κυρίως εργαζόμενοι αναζήτησαν τρόπο να φύγουν ενώ οι περισσότεροι των μόνιμων κατοίκων παραμένουν στο νησί. Άλλωστε σημείωσε, μετά την ηφαιστειακής προέλευσης σεισμικότητα το 11 και το 12, το νησί απέκτησε μεγάλη εμπειρία και έμαθαν οι κάτοικοι, πράγματα τα οποία τους ήταν άγνωστα μέχρι τότε.

Σχετικά με την αύξηση τιμών που παρατηρήθηκε στα αεροπορικά εισιτήρια, ο κ. Ζώρζος σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει κάθε φορά που υπάρχει πληρότητα ενώ επιβεβαίωσε ότι και τα πλοία είχαν μεγαλύτερη πληρότητα αυτές τις ημέρες. Μικρός αριθμός κατοίκων διανυκτέρευσαν εκτός οικίας τους, στα οχήματά τους, περιέγραψε ο κ. Ζώρζος, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι είναι «καλύτερο που εξελίσσεται το φαινόμενο τη χειμερινή περίοδο παρά να είναι σε μία άλλη περίοδο τουριστική».

Όσο αφορά στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμοστεί, ο κ. Ζώρζος σημείωσε πως «είναι στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας και έχουμε συντάξει, το οποίο το έχουμε παρουσιάσει εδώ και αρκετούς μήνες, ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας με χώρους καταφυγής και με ό, τι είναι αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης. Αυτό έχει παρουσιαστεί σε κάθε κοινότητα, παρουσιάζεται στα δικά μας social, επομένως, γνωρίζουν οι κάτοικοι οι περισσότεροι, τουλάχιστον εκείνοι που έχουν ενδιαφερθεί, το τι πρέπει να κάνουν».

Έντονο το ενδιαφέρον από τα διεθνή ΜΜΕ

Η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στη Σαντορίνη, καθώς και τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των Βρετανών τουριστών και όχι μόνο, καθώς η Σαντορίνη είναι ένας από τους πιο δημοφιλής παγκοσμίως τουριστικός προορισμός.

Αναλυτικά μερικοί από τους τίτλους ορισμένων ιστοσελίδων που ανανεώνονται συνεχώς, όπως το Ρόιτερς όπου αναφέρει χαρακτηριστικά «Το κόσμημα του ελληνικού τουρισμού σε συναγερμό μετά από σεισμική δραστηριότητα», ενώ και η βρετανική Independent σημειώνει «Σε επιφυλακή ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός μετά τον συναγερμό της σεισμικής δραστηριότητας, ενώ και η Βρετανική EXPRESS αναφέρεται στην ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, λέγοντας ότι οι Βρετανοί που ταξιδεύουν πρέπει να είναι ενήμεροι για τη σεισμική δραστηριότητα. Μάλιστα η οδηγία αυτή έχει αλλάξει δύο φορές μέσα σε δύο μέρες και ουσιαστικά περιλαμβάνει τα αναλυτικά μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ελληνικές αρχές και παραπέμπει τους Βρετανούς να προσέχουν ό, τι θα πρόσεχαν σε οποιαδήποτε σεισμική δραστηριότητα, επικείμενη ή μη, χωρίς να τους απαγορεύει ή να μην τους επιτρέπει να ταξιδεύουν. Απλά τους έχει σε επιφυλακή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι Βρετανοί είναι η κύρια αγορά τουρισμού για την Σαντορίνη, με πάνω από 250.000 απευθείας αφίξεις στο νησί κάθε χρόνο, ενώ ακολουθούν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι.

Exit mobile version