Εθνικό πένθος: Τι ισχύει και πότε άλλοτε έχει κηρυχθεί στην Ελλάδα – Δεν επηρεάζονται τα σχολεία

Ο Κώστας Σημίτης απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών και κηρύχθηκε τετραήμερο εθνικό πένθος. Η κηδεία του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025. Με απόφαση της Κυβέρνησης, η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα γίνει με δημόσια δαπάνη, θα αποδοθούν τιμές ως εν ενεργεία Πρωθυπουργού και θα κηρυχθεί τετραήμερο εθνικό πένθος. Ποιο είναι όμως το εθνικό πένθος και ποιοι είναι οι αποδέκτες του;

Εθνικό πένθος: Τι ισχύει και πότε άλλοτε έχει κηρυχθεί στην Ελλάδα

Όταν το κράτος κηρύσσει εθνικό πένθος, οι σημαίες σε όλη τη χώρα ανεβαίνουν μεσίστιες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό συνοδεύεται από το κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών και των σχολείων, ενώ αναστέλλονται όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα συμβεί με τα σχολεία, τα οποία είναι προγραμματισμένα να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου 2025.

Το εθνικό και δημόσιο πένθος δεν είναι καινούριο φαινόμενο στην Ελλάδα, αν και από το 1974 και έπειτα η διάκριση μεταξύ αυτών έχει χάσει σε αυστηρότητα. Μία μικρότερη ένδειξη πένθους είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις.

Εθνικό πένθος: Τι ισχύει και πότε άλλοτε έχει κηρυχθεί στην Ελλάδα

Παράλληλα, το δημόσιο πένθος στην Ελλάδα έχει κηρυχθεί σε αρκετές περιπτώσεις για σημαντικά γεγονότα και θανάτους, όπως για τον Ανδρέα Παπανδρέου (1996), τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (2017), τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (1998), και άλλους, ενώ το εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί σε περιπτώσεις που αφορούν μεγάλη εθνική τραγωδία, όπως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (2001) και οι φονικές πυρκαγιές του 2007.

Πότε έχει κηρυχθεί δημόσιο πένθος στην Ελλάδα

 

Πότε έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος στην Ελλάδα

Exit mobile version