Eurostat: Καθόλου ικανοποιημένοι οι Έλληνες από την ποιότητα ζωής τους – Πρώτες Φιλανδία και Σλοβενία

Γιατί δεν μας κάνει εντύπωση;

Οριακά πρώτοι από το τέλος οι Έλληνες από την ποιότητα ζωής τους σύμφωνα με την Eurostat. Ο αυξανόμενος δείκτης παραμένει συγκριτικά χαμηλός με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης

Eurostat: Καθόλου ικανοποιημένοι οι Έλληνες από την ποιότητα ζωής τους

Δυστυχώς δεν μας κάνει εντύπωση μιας και το ζούμε καθημερινά. Χαμηλοί μισθοί, ακρίβεια, εγκληματικότητα και παντελής απουσία κοινωνικού κράτους, αυτό χαρακτηρίζει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Πως να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτές τις συνθήκες;

Οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ φαίνονται αρκετά ευχαριστημένοι με τη ζωή τους αλλά ενώ στην Κύπρο σημειώνονται από τα πιο υψηλά ποσοστά καταγράφοντας και τη μεγαλύτερη άνοδο, στην Ελλάδα παρατηρείται μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες αν και επίσης καταγράφεται μεγάλη άνοδος

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το επίπεδο ικανοποίησης των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω είναι κατά μέσο όρο 7,3 στην κλίμακα με άριστα το 10.

Ποιες χώρες είναι λοιπόν οι πιο ευτυχισμένες στην ΕΕ; Η Φινλανδία βρίσκεται στην πρώτη θέση με 7,8, ακολουθούμενη από το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, όλες με 7,7.

Eurostat: Καθόλου ικανοποιημένοι οι Έλληνες από την ποιότητα ζωής τους – Τι γίνεται με εκείνες με τις χαμηλότερες βαθμολογίες;

Οι Βούλγαροι φαίνεται να είναι οι πιο δυστυχισμένοι πολίτες. Με βαθμολογία 5,9, βρίσκονται στο κάτω άκρο του φάσματος.

Η Δανία (από 8,0 σε 7,5) και η Σουηδία (από 7,9 σε 7,5) είναι οι χώρες στις οποίες τα επίπεδα ικανοποίησης μειώθηκαν περισσότερο την τελευταία δεκαετία.

Αντίθετα, οι χώρες που σημείωσαν τη σημαντικότερη αύξηση σε αυτόν τον τομέα είναι η Κύπρος (από 6,2 σε 7,5), η Βουλγαρία (από 4,8 σε 5,9), η Εσθονία (από 6,5 σε 7,2), η Σλοβενία (από 7,0 σε 7,7) και η Ελλάδα (από 6,2 σε 6,9).

Σε αυτή τη δημοσκόπηση, ζητήθηκε από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν αμιγώς την ικανοποίηση από τη ζωή τους από το 0 έως το 10.

Η ΕΕ επεξεργάζεται έναν πιο σύνθετο ορισμό της ευτυχίας, ο οποίος εκτείνεται πέρα από τις συνήθεις βαθμολογίες του ΑΕΠ.

Πιο πρόσφατα, η Κομισιόν προσδιόρισε “8+1” κριτήρια για τον ορισμό της ποιότητας ζωής. Ποια είναι αυτά; Οι υλικές συνθήκες διαβίωσης, η ποσότητα και η ποιότητα της απασχόλησης, η υγεία, η εκπαίδευση, ο ελεύθερος χρόνος και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, η οικονομική και φυσική ασφάλεια, η διακυβέρνηση και τα βασικά δικαιώματα, το περιβάλλον διαβίωσης και, τέλος, η συνολική εμπειρία της ζωής.

 

 

Exit mobile version