Φαραντούρης: Διαστάσεις δημοκρατικής εκτροπής οι υποκλοπές – Νέες αποκαλύψεις για το λογισμικό Graphite στην Ελλάδα

Ζητούνται απαντήσεις από Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η αρχική αποκάλυψη ήρθε από την ιταλική κυβέρνηση και επιβεβαιώθηκε από την Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων, η οποία ανακοίνωσε ότι ερευνά την υπόθεση που αφορά την παραβίαση προσωπικών δεδομένων χρηστών του WhatsApp από κακόβουλο λογισμικό.

Στα θιγόμενα φυσικά πρόσωπα περιλαμβάνονται και συνδρομητές στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι Έλληνες πολίτες στοχοποιούνται για δεύτερη φορά, αυτή τη φορά από διαφορετικό λογισμικό κατασκοπείας, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις δημοκρατικής εκτροπής. Η κυβέρνηση σιωπά, ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη και πλέον φτάνουν σε επίπεδο διακρατικής επιβεβαίωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να σταματήσει να κλείνει τα μάτια και να κινητοποιηθεί άμεσα. Πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις από τις εθνικές αρχές και να διασφαλίσει ότι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες δεν είναι έρμαια των παράνομων συστημάτων παρακολούθησης. Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας έχει καθήκον να διερευνήσει το ζήτημα, να αποκαλύψει πόσοι και ποιοι Έλληνες υπήρξαν στόχοι του Graphite και να ενημερώσει με διαφάνεια και υπευθυνότητα.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθεί το φιάσκο της δήθεν έρευνας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας την άνοιξη του 2022, που αντί να αποκαλύψει την αλήθεια, συσκότισε τις έρευνες για την Intellexa και το Predator.

Όταν ξένες κυβερνήσεις επιβεβαιώνουν ότι Έλληνες πολίτες παρακολουθούνται, η κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά. Οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Γνώριζε; Επέτρεψε ή συγκάλυψε αυτές τις παρακολουθήσεις; Και τι μέτρα έχει λάβει για την προστασία των πολιτών της χώρας από την παράνομη κατασκοπεία;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να συνεχίζει να αδρανεί. Με αφορμή τα σκάνδαλα Pegasus και Predator, η εξεταστική επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε καλέσει την Επιτροπή να θεσπίσει πανευρωπαϊκούς κανόνες για την αποτροπή της καταχρηστικής χρήσης spyware. Δύο χρόνια μετά, καμία ουσιαστική ρύθμιση δεν έχει θεσπιστεί. Αντίθετα, εταιρείες όπως η Paragon εγκαθίστανται σε χώρες της ΕΕ – στη συγκεκριμένη περίπτωση στη Γερμανία – και λειτουργούν ανενόχλητες.

Η αδράνεια της Επιτροπής καθιστά την Ευρώπη ασφαλές καταφύγιο για τις εταιρείες που αναπτύσσουν λογισμικά κατασκοπείας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λειτουργούν εντός της ενιαίας αγοράς χωρίς περιορισμούς. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η ΕΕ οφείλει να θέσει αυστηρούς κανόνες και να διασφαλίσει ότι κυβερνήσεις που αυθαιρετούν θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Στην Ελλάδα η ΕΥΠ εξακολουθεί να υπάγεται στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η Δικαιοσύνη να κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει τίποτα. Οφείλει να παρέμβει αυτεπάγγελτα και να αποδώσει ευθύνες. Η μάχη για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και την ελευθερία των πολιτών συνεχίζεται.

Exit mobile version