Φορολογικό νομοσχέδιο: Τέλος δια ροπάλου οι παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις, σταθερά από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου- Πενιχρές φοροελαφρύνσεις τη στιγμή που η ακρίβεια “θερίζει” τα νοικοκυριά

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ενσωματώσει τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τους Υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από φορολογικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λειτουργικότητα του φορολογικού συστήματος, υποτίθεται, αν και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να “παλεύουν” με πενιχρά εισοδήματα και κλιμακούμενη ακρίβεια σε βασικά αγαθά.

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι ανακοινώσεις περιλάμβαναν μέτρα πέραν εκείνων τα οποία ανακοίνωσε προ μηνός ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για 4 μεγάλες αλλαγές:

Οι τέσσερις αλλαγές:

1. Οι αλλαγές στο φιλοδώρημα. Εισάγεται αφορολόγητο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα

2. Η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, είτε έχουν «μπλοκάκι» είτε όχι.

3. Η αλλαγή στην διαδικασία και συγκεκριμένους χρόνους υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σε μόνιμη βάση χωρίς παρατάσεις. Θα υπάρχουν ημερομηνίες που ισχύουν παγίως και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

4. Ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ

Αναλυτικά:

Για τα φιλοδωρήματα: Θεσπίζεται αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως τα 300 ευρώ μέσω POS. Εδώ και 30 χρόνια ίσχυε φορολόγηση από το 1 ευρώ. Εάν ένας εργοδότης μειώσει τον μισθό και πάει να το αντικαταστήσει με τα φιλοδωρήματα, θα υπάρχει αντικίνητρο για τον εργοδότη. Η ρύθμιση θα ισχύσει από 1η Νοεμβρίου, ενώ θα υπάρχει και απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές.

Για τις φορολογικές δηλώσεις: Ορίζεται σταθερή ημερονηνία υποβολής από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου. Εισάγεται κλιμακωτή έκπτωση 2% έως 4% για γρήγορη και εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος.

Αναλυτικά:

Πρόστιμα έως 2.500 ευρώ σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που καθυστερούν την έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών ή στέλνουν ανακριβείς βεβαιώσεις.

Όπως σημειώσε ο κ. Χατζηδάκης εφεξής το κράτος δεν θα ζητάει μόνο από τους φορολογούμενους να είναι εντάξει με τις προθεσμίες, θα το ζητάει και από την ΑΑΔΕ και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημοσίου οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις.

Διοικητικό μοντέλο της ΑΑΔΕ: Ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ του διοικητή και του συμβουλίου διοίκησης. Θα προβλέπεται δυνατότητα για δεύτερη ανανέωση του διοικητή της ΑΑΔΕ με κρίση από το συμβούλιο διοίκησης. Δυνατότητα πρόσληψης διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα, θέσεις υποδιοικητών με συγκεκριμένα καθήκοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πρόστιμο ακόμα και για τον διοικητή της ΑΑΔΕ: Νέα ρύθμιση φόβητρο των διευθυντών σε κρατικούς φορείς

Exit mobile version