Στις κάλπες προσήλθαν, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου οι Γερμανοί για να ψηφίσουν στις πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε στο 83,5%, κι έτσι σημειώθηκε η υψηλότερη συμμετοχή από την επανένωση της Γερμανίας πριν από 35 χρόνια.
Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις για το αποτέλεσμα, στο 28,6% φαίνεται ότι κινείται το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ το AfD φαίνεται να παίρνει 20,5%.
Στην τρίτη θέση με 16,5% είναι οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD, στο 12,1% οι Πράσινοι, στο 8,7% το Αριστερό Die Linke και στο όριο του 5% η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ.
Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει τις εκλογές με 28,9%, μένοντας μακριά από το όριο του 30%, με την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης να μην υπάρχει.
Στην δεύτερη θέση, βρίσκεται η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 19,9, με το υψηλότερο ποσοστό στην 11ετή ιστορία της και στην τρίτη θέση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 16,2%, με την χειρότερη επίδοση της ιστορίας του.
Ακολουθούν οι Πράσινοι με 13% , οι οποίοι παρότι συμμετείχαν στην κυβέρνηση κατάφεραν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους και η Αριστερά με 8,5%, η οποία αποτελεί μια από τις εκπλήξεις αυτών των εκλογών, καθώς μέχρι τον τελευταίο μήνα βρίσκονταν κοντά στο 3%, αλλά κατάφερε να ανατρέψει την εικόνα, με κεντρικό πρόσωπο τη νέα 36χρονη αρχηγό Χάιντι Ράιχινεκ.
Στο όριο εισόδου στη βουλή με 5% βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν για να βεβαιωθούν ότι παραμένουν στην Bundestag, όπως και η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) που βρίσκεται στο 5% στην πρώτη συμμετοχή της σε εθνικές κάλπες.
Σύμφωνα με την μέχρι τώρα εικόνα, ο πιθανότερος κυβερνητικός συνασπισμός είναι μεταξύ CDU/CSU και SPD, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από το πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στην επόμενη βουλή.
Έτσι, παρά τον θρίαμβο του CDU, «ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας θα είναι μια «τεράστια πρόκληση», όπως ανέφερε και ο επικεφαλής της ΚΟ των CDU/CSU Τόρστεν Φράι.
H συμμετοχή εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στο 84%, το υψηλότερο ποσοστό σε γερμανικές εκλογές από την επανένωση των δύο Γερμανιών.
Οριστικά εκτός φαίνεται ότι μένουν οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες.
Από την άλλη, το AfD πανηγυρίζει για τον διπλασιασμό των ποσοστών του και αναλαμβάνει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που ο Σολτς ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα του κόμματός του.
Τις τελευταίες προβλέψεις για το αποτέλεσμα δίνουν στη δημοσιότητα τα μέσα ενημέρωσης.
Στο 28,6% φαίνεται ότι κινείται το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ το ακροδεξιό AfD φαίνεται να παίρνει 20,5%.
Στην τρίτη θέση με 16,5% βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD, στο 12,1% οι Πράσινοι, στο 8,7% το Αριστερό Die Linke και στο όριο του 5% η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ που προήλθε με απόσχιση από το Die Linke.
Οριστικά εκτός φαίνεται ότι μένουν οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες.
Εκτός Κοινοβουλίου φαίνεται ότι μένουν οι φιλελεύθεροι, όμως το θρίλερ παραμένει με την Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ.
Αν και στην εκτίμηση του ARD βρίσκεται κάτω του 5%, στη μέτρηση του ZDF περνά το όριο.
Αν η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ καταφέρει να εκλεγεί, η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται ότι θα γίνει πιο περίπλοκη, καθώς το CDU/CSU δεν θα πρέπει να στραφεί μόνο στους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και στους Πρασίνους.
Ένας συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες θα είχε 309 έδρες, έναντι 316 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαζόταν και οι Πράσινοι, ανεβάζοντας το σύνολο των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού στους 393.