Η Σαουδική Αραβία πρόθυμη να αποπληρώσει το χρέος της Συρίας στην Παγκόσμια Τράπεζα – Τι θα Ζητήσουν ως Αντάλλαγμα οι Σαουδάραβες;

Σε μία πραγματικά αναπάντεχη εξέλιξη στην Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την προθυμία της να αποπληρώσει η ίδια τα χρέη της Συρίας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Την είδηση μετέδωσε πρώτο το διάσημο πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τρία ανώνυμα άτομα που συνδέονται με το ζήτημα.

Τι θα Ζητήσουν ως Αντάλλαγμα οι Σαουδάραβες;

Ως αντάλλαγμα για αυτήν την οικονομική βοήθεια, η Ριάντ αναμένεται να αναλάβει την ανοικοδόμηση και την υποστήριξη του συριακού δημόσιου τομέα, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση μετά από περισσότερα από δέκα έτη εμφύλιου πολέμου.

Να σας ενημερώσουμε σε αυτό το σημείο πως η Συρία χρωστάει περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια στην Παγκόσμια Τράπεζα. Μέχρι να αποπληρωθεί αυτό ποσό, το διεθνές οικονομικό ινστιτούτο δεν μπορεί να εγκρίνει δάνεια και άλλες μορφές υποστήριξης προς το συριακό κράτος.

Παράλληλα, να σας ενημερώσουμε πως ακόμη βρίσκονται σε εφαρμογή οι αυστηρές αμερικανικές κυρώσεις που είχε επιβάλει η Ουάσιγκτον στο προηγούμενο συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Στο Λευκό Οίκο πιστεύεται πως κυριαρχούν αντικρουόμενες απόψεις για την εξωτερική πολιτική που πρέπει να εφαρμόσει αναφορικά με τη Συρία. Κάποιοι αξιωματούχοι προτείνουν οι ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να εξομαλύνουν τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Δαμασκού, άλλοι όμως πιστεύουν πως η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να είναι αυστηρή με τον πρώην τζιχαντιστή πρόεδρο αλ Τζολάνι.

Πάντως, εάν η συριακή κυβέρνηση επιλέξει σαουδαραβικές εταιρείες για σχετικά προγράμματα (ανοικοδόμησης κλπ), αυτό θα συνεπάγονταν έσοδα της τάξεως των δεκάδων εκατομμυρίων για την Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, η Ριάντ θα αύξανε κατακόρυφα την επιρροή της και θα βελτίωνε τις σχέσεις με την Δαμασκό.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία της Συρίας ο ισλαμιστής αλ Τζολάνι, πολλές χώρες του Αραβικού Κόλπου έστειλαν προτάσεις συνεργασίας στην νέα συριακή κυβέρνηση. Εύστοχο παράδειγμα αποτελεί το Κατάρ, το οποίο τον προηγούμενο μήνα είχε ανακοινώσει ένα σχέδιό του να παρέχει στην Συρία φυσικό αέριο μέσω της Ιορδανίας για να καλύψει την μεγάλη ανάγκη του κράτους για ηλεκτρικό ρεύμα.

Από την πλευρά της η τωρινή και προσωρινή συριακή κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει την οριστικοποίηση κάποιου προγράμματος ή συνεργασίας.

Όλες αυτές οι προτάσεις θα εξεταστούν ενδελεχώς από την Δαμασκό αλλά και την Άγκυρα, η οποία επιθυμεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας έτσι ώστε να ελέγχει πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά το κράτος.

Exit mobile version