Οι προθεσμιακές τιμές του καφέ σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο βρίσκονται σε τροχιά συνεχούς ανόδου, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2024 και το 2025, αντίστοιχα με τις τιμές του κακάο και των αυγών στις ΗΠΑ.
Αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει τη γενικότερη στενότητα στις παγκόσμιες προμήθειες, με τους αναλυτές να προβλέπουν ελάχιστη ή και καθόλου χαλάρωση της αγοράς στο άμεσο μέλλον.
Οι κόκκοι Arabica στο ICE Futures της Νέας Υόρκης ξεπέρασαν το ορόσημο των 4 δολαρίων ανά λίβρα τον Φεβρουάριο του 2025, σημειώνοντας άνοδο άνω του 25% από την αρχή του έτους και συνολική αύξηση 70% κατά τη διάρκεια του 2024. Αντίστοιχα, τα futures ρομπούστα στο Λονδίνο έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ, προτού σημειώσουν μικρή διόρθωση.
Η Βραζιλία, ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή καφέ, επηρεάζει καθοριστικά την παγκόσμια αγορά, με τις κλιματικές συνθήκες να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις φετινές προβλέψεις. Η Conab εκτιμά πως η παραγωγή για το 2025-26 θα μειωθεί κατά 4,4%, αγγίζοντας τα 51,8 εκατομμύρια σακιά, εξαιτίας της χειρότερης ξηρασίας που έχει καταγραφεί το 2024 και των καθυστερημένων βροχοπτώσεων. Η παραγωγή Arabica, που επηρεάζεται και από τον διετή εναλλασσόμενο κύκλο υψηλής και χαμηλής παραγωγής, εκτιμάται πως θα μειωθεί κατά 12%, ενώ η παραγωγή robusta αναμένεται να αυξηθεί κατά 17%.
Παρόμοιες εκτιμήσεις δόθηκαν και από την Comexim, η οποία προβλέπει συνολική παραγωγή 63,2 εκατομμυρίων σάκων για το 2025, σημειώνοντας μείωση 1,8% σε σχέση με το 2024, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι καθυστερήσεις στις πωλήσεις από τους Βραζιλιάνους αγρότες, που προσδοκούν υψηλότερες τιμές στο εγγύς μέλλον, επιτείνουν το ζήτημα της μειωμένης προσφοράς.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το USDA εκτίμησε πως η συνολική παραγωγή καφέ για την περίοδο 2024-25 θα φτάσει τους 174,85 εκατομμύρια σάκους, παρουσιάζοντας μικρή μείωση 0,8% από την πρόβλεψη του Ιουνίου, αλλά αύξηση 4,1% σε σχέση με το 2023-24, λόγω κυρίως της αυξημένης παραγωγής σε Βιετνάμ και Ινδονησία. Ωστόσο, η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού στους κόκκους Arabica, των οποίων η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, κρατά την αγορά σε ένταση.
Η παραγωγή Arabica στη Βραζιλία, που αντιστοιχεί στο 46% της παγκόσμιας προσφοράς, αναμένεται να μειωθεί, ενώ οι κερδοσκοπικές κινήσεις ενισχύουν την ανοδική πορεία των τιμών. Αν και η Ινδονησία και το Βιετνάμ αυξάνουν την παραγωγή robusta, η ζήτηση για την πιο εκλεπτυσμένη γεύση του Arabica παραμένει αμείωτη, πιέζοντας περαιτέρω την αγορά.
Την ίδια στιγμή, η πτώση στη ζήτηση σοκολάτας, που ακολούθησε τα ρεκόρ στις τιμές κακάο, δημιουργεί ερωτήματα για το αν η αγορά καφέ θα ακολουθήσει παρόμοια πορεία. Παρόλα αυτά, η αφοσίωση των καταναλωτών στον καφέ και η διάθεσή τους να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.