Το χειρότερο πρόσωπό του μας δείχνει ο Μάρτιος λίγο πριν μπούμε στο τρίτο δεκαήμερο και επίσημα στην άνοιξη, σύμφωνα με την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού.
Καιρός – Τάσος Αρνιακός: Νέο κύμα κακοκαιρίας «χτυπά» την χώρα με καταιγίδες, χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά και απότομη πτώση της θερμοκρασίας.
Που θα επικρατήσουν τα έντονα φαινόμενα και ποση διάρκεια θα έχουν; Την απάντηση δίνει μέσα από την αναλυτική πρόγνωση του καιρού ο Τάσος Αρνιακός.
Καιρός – Τάσος Αρνιακός: Η αναλυτική πρόγνωση του έμπειρου μετεωρολόγου του ΑΝΤ1
Καιρός – Σάκης Αρναουτόγλου: «Ο στόχος έχει χαθεί, ο τελευταίος χειμώνας ήταν…» (photo)
Ο Σάκης Αρναούτογλου δεν φροντίζει μονάχα να μας ενημερώνει καθημερινά για την εξέλιξη του καιρού, αλλά παράλληλα ασχολείται και με όσα αφορούν την ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή, δείχνοντάς το σε κάθε ευκαιρία.
Καιρός – Σάκης Αρναουτόγλου: Ο έμπειρος μετεωρολόγος κοινοποίησε μια ανάρτηση, που έδειξε το πόσο θερμός ήταν ο τελευταίος χειμώνας, αναφέροντας μάλιστα πως ένας στόχος έχει ήδη χαθεί για το κλίμα.
Διαβάστε επίσης: Τάσος Αρνιακός: «Ολα τα “καλά” θα έχει ο καιρός το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας – Από χιονοπέδιλα μέχρι αντηλιακό…» (Video)
Καιρός – Σάκης Αρναουτόγλου: Η ανάρτηση που κοινοποίησε για το κλίμα ο Αρναούτογλου
«Φεβρουάριος 2024: Ο πιο θερμός όλων των εποχών • Ρεκόρ θερμοκρασίας για ένατο συνεχόμενο μήνα
Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας Copernicus, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τους προηγούμενους 12 μήνες κατέγραψε άνοδο κατά 1.56°C σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, τα δεδομένα έδειξαν ότι ο Φεβρουάριος 2024 ήταν κατά 1.77°C θερμότερος σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα (από το 1850 έως το 1900), και κατά 0.81°C θερμότερος σε σχέση με την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020.
Επιπλέον, ο Φεβρουάριος του 2024 αποτελεί τον 9o συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούνιο 2023) όπου σημειώνεται ρεκόρ θερμοκρασίας παγκοσμίως.
Σημαντικό, το γεγονός πως η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1.56°C σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, για τους τελευταίους 12 μήνες, σημαίνει πως -προς το παρόν τουλάχιστον – έχει «χαθεί» ο στόχος της (αναθεωρημένης) Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, που επιτάσσει η άνοδος της θερμοκρασίας να περιοριστεί κάτω από τους 1.5°C.
Ειδικά για την Ευρώπη, οι θερμοκρασίες του Φεβρουαρίου ήταν κατά 3.3°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.
Πολύ μεγάλες θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, όπου η μέση θερμοκρασία για τον Φεβρουάριο 2024 ήταν μέχρι και 6-8°C πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020.
Συνολικά, για την Ευρώπη, ο φετινός χειμώνας, από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο, ήταν ο δεύτερος πιο θερμός όλων των εποχών».