«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για τη μηνιγγίτιδα -Ποια είναι τα συμπτώματα

Σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων διεισδυτικής μηνιγγίτιδας καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη. Παρότι τα ποσοστά δεν ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα, το φαινόμενο παρακολουθείται στενά από την επιστημονική κοινότητα.

Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή φλεγμονή των μηνίγγων, δηλαδή των προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Μπορεί να προκληθεί από ιούς, βακτήρια, μύκητες ή παράσιτα, με τις βακτηριακές μορφές να είναι οι πιο επικίνδυνες.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ, η αύξηση των περιστατικών μηνιγγίτιδας δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί ένα διεθνές φαινόμενο. Παράλληλα, τονίζει πως τα περιστατικά στη χώρα μας είναι σποραδικά και δεν σχετίζονται μεταξύ τους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει επιδημία.

«Δεν υπήρξε ποτέ περίοδος που να μην καταγράφονταν κρούσματα μηνιγγίτιδας, καθώς η νόσος προκαλείται από διάφορα μικρόβια. Οι ιογενείς μορφές είναι πιο ήπιες, ενώ οι βακτηριακές πιο σοβαρές, με τη μηνιγγιτιδοκοκκική να θεωρείται η πιο επικίνδυνη», εξηγεί ο καθηγητής.

Μηνιγγίτιδα – Συμπτώματα 

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και να περιλαμβάνουν:

Σε ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά:

Σε βρέφη και μικρά παιδιά:

Θεραπεία 

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο της νόσου:

Πρόληψη

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα δεν παρέχει δια βίου ανοσία. Ωστόσο, χορηγείται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Αν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα, απαιτείται άμεση ιατρική αξιολόγηση, καθώς η μηνιγγίτιδα μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Μην ξεχνάτε πως εκτός από τη μηνιγγίτιδα, η εποχή αυτή χαρακτηρίζεται από έντονη κυκλοφορία της γρίπης, κυρίως της γρίπης Α και Β. Αντίθετα, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, η διασπορά της COVID-19 βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Exit mobile version