Η διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αποτελεί, κατ’ αρχήν, ένα θετικό γεγονός. Το μόνον ζήτημα που προκύπτει είναι ποια ανταλλάγματα για την Πατρίδα μας ζητούν και παίρνουν οι εκάστοτε Ελληνικές κυβερνήσεις; Εν προκειμένω, η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα προχώρησε με αποφασιστικό τρόπο κατά την διετία 2012-2013,επί υπουργίας Πάνου Παναγιωτόπουλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Τότε συζητήθηκε για πρώτη φορά μεταξύ Παναγιωτόπουλου και του Αμερικανού ομολόγου του Λήο Πανέτα η στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης και μπήκαν οι βάσεις για την ανάδειξη της πρωτεύουσας του Έβρου σε σπουδαίο γεωστρατηγικό κόμβο για την Ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία. Η θητεία του Πάνου Παναγιωτόπουλου στο ΥΕΘΑ ολοκληρώθηκε με την συνεργασία των δύο χωρών να έχει αναβαθμιστεί και στην Σούδα, όπου προχώρησαν ταχύτατα τα έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού των υποδομών, με αποτέλεσμα να γίνει μια από τις σημαντικότερες βάσεις των ΗΠΑ στον κόσμο! Αλλά και σε άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως το Στεφανοβίκειο, το αεροδρόμιο της Λάρισας κλπ.
Ο τότε ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πιεστεί η Τουρκία να σταματήσει τις συχνότατες παραβιάσεις και παραβάσεις πάνω από το Αιγαίο, ενώ σε διμερές επίπεδο ζήτησε και έλαβε σημαντικό μέρος του εξοπλισμού, που απέσυραν οι ΗΠΑ από την Μ. Ανατολή. Πάγια θέση του ήταν, όπως είχε πει δημόσια, ότι θα έπρεπε να ζητηθεί από τις ΗΠΑ να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ελληνικών συνόρων έναντι παντός τρίτου.
Η μετακίνηση του Παναγιωτόπουλου από το Εθνικής Άμυνας στο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν επέτρεψε να προχωρήσει και να ευοδωθεί αυτός ο τόσο κρίσιμος σκοπός.
Η διεύρυνση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα προχώρησε, όμως, ανεξάρτητα με την ιδεολογική ταυτότητα των κυβερνήσεων, που ακολούθησαν
Άλλωστε ο μετέπειτα ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος κράτησε στο γραφείο του τους πρέσβεις Λευτέρη Καραγιάννη και Τρύφωνα Παρασκευόπουλο, που αποτελούσαν τον στενό πυρήνα των διπλωματικών επιτελών του Πάνου Παναγιωτόπουλου.
Στις συζητήσεις του Καμμένου στις ΗΠΑ έπεσε στο τραπέζι για πρώτη φορά το θέμα της Καρπάθου, χωρίς να υπάρξει συνέχεια.
Η αλλαγή Προέδρου στις ΗΠΑ πήγε πίσω την όλη υπόθεση, η οποία επανέρχεται τώρα, καθώς η διοίκηση Μπάιντεν πέρασε άμεσα μια τροπολογία στα νομοθετικά σώματα για περαιτέρω διεύρυνση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Οι πληροφορίες του europost.gr είναι ξεκάθαρες και απολύτως σαφείς: Ναι, η Κάρπαθος είναι η πρώτη επιλογή και πολύ σύντομα θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις.
Επανέρχεται, όμως, το μέγα ζήτημα: Ποια ανταλλάγματα θα πάρει η Ελλάδα; Είναι αδιανόητο να μην επιμείνει η Ελληνική κυβέρνηση στο να εγγυηθούν οι ΗΠΑ την ασφάλεια των συνόρων μας! Και επί πλέον είναι απαράδεκτο να μην ζητήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, που απέσυραν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, την Μ. Ανατολή κλπ. Το έχει απόλυτη ανάγκη ο Στρατός ξηράς, που δεν πρέπει να μείνει “στάσιμος”, από την στιγμή, που ενισχύονται το Ναυτικό και η Αεροπορία.
Έχει κάνει σχετική διαπραγμάτευση η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Από πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
Το europost.gr παρακολουθεί από κοντά το μείζον αυτό θέμα και γρήγορα θα επανέλθουμε.