Κιμαδόπιτα κλασική έχει το μενού σήμερα από μία συνταγή του Χριστόφορου Πέσκια
Νόστιμη όσο τίποτα άλλο. Η κλασσική συνταγή της μαμάς θυμίζει φθινοπωράκι στο χωριό.
Για την κιμαδόπιτα της μαμάς θα χρειαστείς:
Μερίδες: Για 1 ταψί διαμέτρου 32 εκ
- 1 πακέτο έτοιμο χωριάτικο φύλλο
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 40 ml ελαιολάδο
- 1 1⁄2 κιλό πράσα (μόνο το λευκό τους μέρος), σε λεπτές ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
- 300 γρ. καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, πολύ ψιλοκομμένα
- 300 γρ. σέλερι, πολύ ψιλοκομμένο (ή λιγότερο – αν δεν σας αρέσει πολύ η μυρωδιά του)
- 400 ml λευκό ξηρό κρασί
- 70 γρ. πελτές ντομάτας
- τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια
- από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. κασέρι, κατά προτίμηση Σοχού ή Ξάνθης, τριμμένο
- 2 φέτες ψωμί χωριάτικο (χωρίς κόρα), μουλιασμένες σε λίγο γάλα και στυμμένες
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ελαιόλαδο για το λάδωμα της ζύμης
Κιμαδόπιτα της μαμάς – Η συνταγή
- Για την κιμαδόπιτα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα καβουρδίζουμε σε δυνατή φωτιά τον κιμά.
- Βάζουμε τον κιμά στην καυτή κατσαρόλα και αρχίζουμε να τον «σπάμε» με μια κουτάλα προτού προλάβει να ψηθεί σε μεγάλα, ενιαία κομμάτια.
- Ξεκινάμε το καβούρδισμα του κιμά, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά και χωρίς να προσθέσουμε λάδι. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι γρήγορες, ώστε ο κιμάς να γίνει σπυρωτός και να καβουρδιστεί ομοιόμορφα. Βλέπουμε πως ο κιμάς αρχίζει να βγάζει τα υγρά του, τα οποία πρέπει να «πιει» γρήγορα, γιατί κινδυνεύει να βράσει μέσα σε αυτά αντί να καβουριστεί. Γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό, πέρα από την ευρύχωρη κατσαρόλα, η φωτιά να είναι δυνατή και οι κινήσεις μας νευρικές και ταχύτατες.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 4 – 5 λεπτά μέχρι όλος ο κιμάς να αλλάξει χρώμα (να γίνει δηλαδή γκριζωπός), να γίνει σπυρωτός και να κοχλάσουν έντονα τα υγρά που συνεχίζει να βγάζει. Δεν σταματάμε λεπτό να ανακατεύουμε.
- Μόλις περάσουν τα 4 – 5 πρώτα λεπτά, προσθέτουμε το λάδι.
- Μετά τα 10 λεπτά, προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο, μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαραθούν κάπως τα πράσα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο στο κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.
- Προσθέτουμε το καρότο, το σέλερι και αλατοπίπερο, και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Τότε, ρίχνουμε τα αυγά, το κασέρι, το ψωμί θρυμματισμένο με το χέρι και το μαϊντανό, και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ. και στρώνουμε στον πυθμένα ένα από τα δύο φύλλα ζύμης, με τις άκρες του να εξέχουν από το ταψί.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, το οποίο «τακτοποιούμε» όσο γίνεται κάτω από τη γέμιση.
- Φέρνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και πιέζουμε ώστε να ενωθούν τα δύο φύλλα και να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
- Λαδώνουμε τη ζύμη, κάνουμε μερικές οπές με ένα κοφτερό μαχαίρι για να διαφεύγει ο ατμός στο ψήσιμο και φουρνίζουμε το ταψί σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου.
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα και να ψηθεί καλά και από κάτω. Αν χρειαστεί, γυρνάμε τη λειτουργία του φούρνου στην κάτω αντίσταση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μερικά λεπτά.

Έφηβος περιγράφει την Κόλαση της κεταμίνης και πως καταστράφηκε η ζωή του: Έπαιρνε 11 γραμμάρια την ημέρα
Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλάνδρι: Χωρίς φανάρια η Παπανικολή λόγω της κακοκαιρίας
Σκληρό διπλωματικό “πόκερ” με φόντο την Eurovision: Ιστορικές αποχωρήσεις λόγω συμμετοχής του Ισραήλ
Κακοκαιρία Byron: Η καλύτερη… “διαφήμιση” για τη χώρα μας – Ζευγάρι Γερμανών στη Φοινικούντα πήδηξε από το παράθυρο και κολύμπησε για να σωθεί από τα ορμητικά νερά
Σπουδαία τιμητική διάκριση για τον Ντόναλντ Τραμπ: Έλαβε το βραβείο ειρήνης της FIFA – «Από τις μεγαλύτερες τιμές της ζωής μου»
Τουρκία: Ο Ερντογάν έχει «βάλει στο μάτι» την αεροπορική βάση T4 στην πόλη Χομς της Συρίας με το Ισραήλ να παρακολουθεί στενά και να είναι έτοιμο για όλα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να «τραβάει το σκοίνι» με τη Ρωσία!- «Ακόμη κι αν υπάρξει ειρήνη, δεν θα αγοράσουμε ξανά ρωσικό αέριο» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας
Κύπρος: Για «Τουρκική εισβολή και κατοχή» μίλησε ο Χριστοδουλίδης στο Ζελένσκι αλλά ο Ουκρανός έκανε…τον Αμερικάνο!-Στο «ντούκου» πέρασε την προσβολή ο Κύπριος πρόεδρος
Επέτειος Αλέξη Γρηγορόπουλου: Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα» αύριο Σάββατο για πολλές ώρες
Χάος στη Γραμμή 1 του Μετρό: Με την πρώτη δυνατή βροχή κατέρρευσαν τα πάντα!-Πλημμυρισμένοι σταθμοί, ανελκυστήρες και κυλιόμενες εκτός λειτουργίας!- Με κουβάδες και μπουκάλια παλεύουν εργαζόμενοι και επιβάτες!
Ουκρανία: «Έφαγαν» πίκρα οι Ουκρανοί με τη νέα Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας του Τραμπ!-Φόβοι για διπλωματική απομόνωση του Ζελένσκι!
Τουρκία: «Τρίβει τα χέρια του» ο Ερντογάν!- «Παροπλίζει» άμεσα τους Ρωσικούς S-400 και ξαναμπαίνει στο πρόγραμμα των F-35 του Τραμπ! Πανηγυρίζει ο τουρκόφιλος πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπαράκ!
ΗΠΑ: «Η Ρωσία δεν είναι εχθρός, το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επεκταθεί»- «Ξινίζουν» Ευρωπαίοι και Ουκρανοί με την εθνική στρατηγική ασφαλείας του Τραμπ!
ΗΠΑ: Ο Τραμπ τα αλλάζει όλα!- «Τελεσίγραφο» στους Ευρωπαίους- «Αν θέλετε πολέμους, θα αναλάβετε τον έλεγχο του NATO έως το 2027»
Λειψυδρία: Πόσο αύξησε τα αποθέματα νερού η κακοκαιρία Byron-Μικρή αλλά σημαντική «ανάσα» για την Αττική!