«Κλείδωσε»: Τι θα γίνει με τα κλειστά σχολεία στην Αττική λόγω αφρικανικής σκόνης

Η αφρικανική σκόνη θα «κυριαρχήσει» αυτές τις μέρες -μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας- ενώ εδώ και μέρες, εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, έχει δώσει τα «όρια» από τα οποία και μετά προβλέπεται και απόφαση για κάποια κλειστά σχολεία να παραμείνουν κλειστά.

 

«Κλείδωσε»: Τι θα γίνει με τα κλειστά σχολεία στην Αττική λόγω αφρικανικής σκόνης

Αρχικά, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, το νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης δεν θα είναι τόσο σοβαρό, όσο την περασμένη φορά. Όμως και το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ έχουν δημοσιεύσει οδηγίες προστασίας για τους πολίτες και ειδικά για μαθητές και ευάλωτες ομάδες.

«Κλείδωσε»: Τι θα γίνει με τα κλειστά σχολεία στην Αττική λόγω αφρικανικής σκόνης

 

Στην Αττική, πάντως, οι μετεωρολόγοι έχουν ήδη δώσει την απάντηση και φαίνεται το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης δεν θα είναι τόσο έντονο. Επομένως, οι πιθανότητες να κλείσουν τα σχολεία είναι λίγες.

«Κλείδωσε»: Τι θα γίνει με τα κλειστά σχολεία στην Αττική λόγω αφρικανικής σκόνης

 

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, οι περιοχές που θα επηρεαστούν θα είναι κυρίως Δυτικά και Νότια, δηλαδή Πελοπόννησος και Κρήτη.

Σε κάθε περίπτωση στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε πώς θα κινηθεί η αφρικανική σκόνη.

Στον live χάρτη η μέτρηση είναι με Μικρογραμμάρια, από το 0 -που είναι το καθόλου- μέχρι το 800 που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό.

Επιπλέον πάνω δεξιά στο χάρτη -εκεί που γράφει Μάζα Σκόνης- αν το κλικάρετε θα δείτε αμέσως όλες τις παραπάνω επιλογές που αναφέρονται (NO2 – Διοξείδιο του αζώτου, τα Σωματίδια PM2.5, τα Αερολύματα, το SO2 – Διοξείδιο του θείου, το CO – κοβάλτιο κλπ).

 

https://www.windy.com/?37.984,23.735,5,m:eKBagOz

 

Πότε κλείνουν τα σχολεία λόγω αφρικανικής σκόνης

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά για κλειστά σχολεία:

«Σε συγκέντρωση >150 μg/m3 προβλέπεται διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.»

Ο ΕΟΔΥ από την πλευρά του πάντως δεν αναφέρει ότι θα κλείσουν τα σχολεία, αλλά υπάρχουν συστάσεις και μέτρα προστασίας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς:

Αποφύγετε και περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες.
Μεταφέρετε τη διεξαγωγή του μαθήματος της γυμναστικής από εξωτερικούς χώρους σε κατάλληλη κλειστή αθλητική αίθουσα. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το μάθημα για τον αθλητισμό μπορεί να γίνει στην κανονική τάξη των παιδιών ή σε ασφαλείς εσωτερικούς σχολικούς χώρους.
Αναβάλετε τυχόν εκπαιδευτικές επισκέψεις (πχ. σε θέατρα, μουσεία) ή σχολικές εκδρομές.
Συμβουλεύστε τους μαθητές να αποφύγουν δραστηριότητες με έντονη σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα ποδοσφαιρικούς αγώνες ή άλλα ανταγωνιστικά αθλήματα στη διάρκεια των διαλειμμάτων, και ενθαρρύνετε εναλλακτικές δραστηριότητες.
Μεριμνήστε για την καλή ποιότητα του αέρα στις τάξεις.
Ελαχιστοποιείστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους διατηρώντας όσο το δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.
Φροντίστε να καθαριστούν, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, με υγρό πανί, όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι).
Δώστε οδηγίες στο προσωπικό καθαριότητας ώστε μετά το τέλος της ημέρας να σφουγγαριστούν οι αίθουσες διδασκαλίας και να καθαριστούν με υγρό πανί όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι).

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι κινδυνεύουν

Η αφρικανική σκόνη δύναται να επηρεάσει οποιονδήποτε αλλά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως:

Παιδιά και μωρά
Άτομα >65 ετών
Άτομα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, κυρίως βρογχικό άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Άτομα με χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις
Πιθανά συμπτώματα από έκθεση στην αφρικανική σκόνη
Τα συμπτώματα που μπορεί να φέρει η αφρικανική σκόνη
Ερεθισμό των ματιών (φαγούρα, υγρά μάτια, δακρύρροια)
Ερεθισμό του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως της μύτης και της στοματικής κοιλότητας (ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος, βραχνάδα)
Ερεθισμό του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια, επίμονος βήχας με ή χωρίς απόχρεμψη, θωρακικό άλγος)
Επιδείνωση αλλεργικών αντιδράσεων (ερυθρότητα δέρματος, φαγούρα)
Επίσης, η αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με αυξημένες επισκέψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων για:

Παρόξυνση Βρογχικού Άσθματος
Παρόξυνση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)
Οξέα Καρδιαγγειακά νοσήματα

Exit mobile version